Afspraken vastgelegd

Uit NORA Online
Versie door M.M.Vos (overleg | bijdragen) op 16 feb 2015 om 13:31 (Wijzigingen door M.M.Vos (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Eoord)
Ga naar: navigatie, zoeken
 
Afgeleide principes zijn principes die volgen uit de NORA-basisprincipes en die een verdere concretisering van die basisprincipes beogen.

Eigenschappen

IDAP28
StellingDienstverlener en afnemer hebben afspraken vastgelegd over de levering van de dienst
RationaleHoe bescheiden of bedrijfskritisch een dienst ook is: voor alle diensten gelden leveringsvoorwaarden en kwaliteitscriteria. Afspraken hierover zorgen ervoor dat dienstverlener en afnemer weten waar zij aan toe zijn en elkaar kunnen vertrouwen. Bij bedrijfskritische diensten kan het noodzakelijk zijn om afspraken schriftelijk vast te leggen (bijvoorbeeld in een SLA). Bij minder kritische diensten kunnen leveringsvoorwaarden en kwaliteitscriteria als basis voor een stilzwijgende afspraak volstaan.
Implicaties
  • De dienst is nauwkeurig beschreven.
  • Hierbij is bepaald wie de afnemers zijn, wat zij mogen verwachten en wat de voorwaarden voor levering zijn.
  • De dienst wordt verleend nadat de afnemer akkoord is gegaan met de voorwaarden. Wanneer het op praktische bezwaren stuit om met iedere afnemer afzonderlijk afspraken te maken, kan de dienstverlener deze afspraken maken met een vertegenwoordiger van de afnemers.*Bij bedrijfskritische diensten of diensten met een zeer vertrouwelijk karakter wordt het akkoord en de inhoud daarvan schriftelijk vastgelegd.
  • Bij bedrijfskritische diensten of diensten met een zeer vertrouwelijk karakter is het akkoord en de inhoud daarvan schriftelijk vastgelegd. Denk hierbij aan Service Level Agreements (SLA) en Gegevens Levering Overeenkomsten (GLO).
VoorbeeldenVoorbeelden van leveringsvoorwaarden en kwaliteitscriteria zijn de wijze van aanlevering, tijdigheid, betalings- en gebruiksvoorwaarden, wat er gebeurt wanneer de dienst niet geleverd wordt.
ClusterSturing en verantwoordelijkheid
ArchitectuurlaagBedrijfsarchitectuur
ArchitectuurdomeinProducten en Diensten
ToepassingsgebiedGeneriek
RelatieToelichtingAP 5: de afspraken kunnen betrekking hebben op alle aspecten van de dienstverleningzoals omschreven in de dienstbeschrijving.

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
Afspraken vastgelegdHeeft bron
Afspraken vastgelegdRealiseert

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Relatie PRIV U.07-AP28 (Relatiebeschrijving)EindpuntAfspraken vastgelegd
Relatie PRIV U.07-AP28 (Relatiebeschrijving)Is gerelateerd aanAfspraken vastgelegd
Stuur cyclisch op kwaliteit (Architectuurprincipe)Is gerelateerd aanAfspraken vastgelegd
Een verantwoordelijke organisatie (Afgeleid principe)Is gerelateerd aanAfspraken vastgelegd
Afspraken vastgelegd - Zaakgericht werken (Uitwerking)RealiseertAfspraken vastgelegd