Alignment NORA en EIF

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Venn-diagram van drie overlappende cirkels. De linker cirkel is Oranje en heeft als tekst (DIFS') Domain Interoperability Frameworks. De bovenste en meest rechtse cirkel zijn beide blauw, met als tekst (NIF) National Interoperability Framework Member State 1 en (NIF) National Interoperability Framework Member State 2. De driehoek die ontstaat door de drie overlappende cirkels is wit, met als tekst (EIF) European Interoperability Netwerk, en de overlappende delen van twee cirkels zijn gemarkeerd.
Verband van Nationale en Europese Interoperability Frameworks

Het European Interoperability Framework (EIF) is bedoeld als gemeenschappelijke kern van de Nationale Interoperability Frameworks (NIF's) en Domain Interoperability Frameworks (DIF's). Voor Nederland is de NORA de NIF. De DIF's zijn niet als specifieke organisatie of framework benoemd, maar moet je zien als de (internationale) afspraken binnen de inhoudelijke Domeinen. In feite is de EIF hier de gedeelde kern tussen de diverse nationale overheden en de grensoverschrijdende domeinen, zoals NORA dat is tussen de diverse bestuurslagen en domeinen in Nederland.


Monitoring Alignment[bewerken]

De mate waarin NORA en de andere NIF's voldoen aan het EIF wordt jaarlijks gemonitord, de resultaten staan op deze join-up pagina's. Voor de factsheet over Nederland (PDF, 452 kB) heeft NORA Beheer in samenwerking met het Bureau Forum Standaardisatie en de bestuurlijke opdrachtgevers gegevens (PDF, 776 kB) aangeleverd. Vanwege de update van EIF in 2017 heeft NORA Beheer expliciet gemaakt versie 2017 (PDF, 1,74 MB) hoe de principes en aanbevelingen van de nieuwste versie van de EIF invulling kregen in de toenmalige versie van de NORA.
Met de grote herziening van de NORA met Kernwaarden, Kwaliteitsdoelen, Architectuurprincipes en Implicaties in 2022 zijn aanvullingen aangebracht op thema's zoals duurzaamheid, privacy en wendbaarheid. Hierdoor worden de eisen vanuit de EIF nog beter afgedekt. In de actuele versie van deze versie 2023 (PDF, 2,28 MB) is ook het verschil met de vorige versie uit 2017 opgenomen.
Onze conclusie blijft onverminderd: de NORA voldoet in zeer hoge mate aan de EIF en als je de NORA toepast c.q. overerft, dan pas je in feite ook de EIF toe.

Grafiek die de mate van alignment tussen NORA en EIF aangeeft op vijf gebieden: Principles, Conceptual Model, Interoperability Levels, Interoperability Agreements, Interoperability Governance. De mate van alignment is 95,8% voor Principles en 100% voor de andere vier.
Mate van alignment tussen MemberState en EIF. Donkerblauw = EIF, Lichtblauw = NORA
Grafiek die de mate van alignment tussen NORA en EIF aangeeft op vijf gebieden: Principles, Conceptual Model, Interoperability Levels, Interoperability Agreements, Interoperability Governance. De mate van alignment is 54,2% voor Principles, 57,1% voor Conceptual Model, 50,0% voor Interoperability Levels, 90,0% voor Interoperability Agreements en 100,0% voor Interoperability Governance.
Mate van alignment tussen MemberState en EIF wat betreft Monitoring. Donkerblauw = EIF, Lichtblauw = Nederland
Grafiek die de mate van implementatie van NORA (NIF voor Nederland) aangeeft op vijf gebieden: Principles, Conceptual Model, Interoperability Levels, Interoperability Agreements, Interoperability Governance. De mate van alignment is De mate van alignment is 87,5% voor Principles, 85,7% voor Conceptual Model, 88,9% voor Interoperability Levels, 80,0% voor Interoperability Agreements en 100,0% voor Interoperability Governance.
Mate van alignment tussen MemberState en EIF wat betreft implementatie. Donkerblauw = EIF, Lichtblauw = Nederland