Inrichting beheer en doorontwikkeling van NORA: verschil tussen versies

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
(Eerst slag t.b.v. actualisatie)
(8 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
__NOTOC__
__TOC__ [[Image:Besturingsmodel NORA.png|thumb|350px|right|Voormalige governance NORA]]
Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is de opdrachtgever en eigenaar van NORA. BZK maakt een onderscheid tussen beheer en doorontwikkeling van NORA. In praktijk zijn beheer en doorontwikkeling met elkaar verweven, maar BZK is als eigenaar verantwoordelijk voor het beheer van NORA. De verantwoordelijkheid voor doorontwikkeling is een gezamenlijke verantwoordelijkheid.
==Eigenaar en NORA Beheer==
Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is de eigenaar van de NORA en heeft het beheer van de NORA belegd bij ICTU. Hiertoe is een team van deskundigen bijeengebracht dat opereert onder de naam NORA Beheer. ICTU faciliteert een efficiënte werking van de kennis-community en zorgt voor publicatie van NORA middels de NORA-wiki. Jaarlijks wordt een [[Planning|plan voor beheer en ontwikkeling]] opgesteld.
Het beheer is opgezet conform de richtlijnen van het Beheer- en Ontwikkelmodel voor Open Standaarden [https://www.forumstandaardisatie.nl/thema/ontwikkelen-en-beheren-van-open-standaarden (BOMOS)], en omvat dus zowel het faciliteren van het dagelijks beheer als een proces voor doorontwikkeling. Het beheer viel onder een nationale governancestructuur (zie afbeelding hiernaast). Sinds 17 februari 2018 is er geen Digicommissaris meer en daarmee is ook een eind gekomen aan de regieraden waaronder de Regieraad Interconnectiviteit. Op dit moment onderzoekt NORA in overleg met haar opdrachtgever BZK en de gebruikersraad hoe vorm te geven aan een nieuwe governancestructuur.


==Beheer NORA==
==Brede community==
Het beheer van de NORA is door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties belegd bij ICTU. Hiertoe is een team van deskundigen bijeengebracht dat opereert onder de naam [[NORA Beheer]]. ICTU faciliteert een efficiënte werking van de architectencommunity en zorgt voor de beschikbaarheid van de NORA-wiki.
Veel kennis over projecten en voorzieningen is beschikbaar bij de gemeenschap van overheidsarchitecten van de ministeries, manifestgroeppartijen, gemeenten, provincies en waterschappen. Deze community moet actief gestimuleerd worden om een bijdrage te leveren die ondersteunend en/of verdiepend is t.o.v. de afspraken die worden gemaakt in de Gebruikersraad.. Daarvoor wordt er naast online (wiki) contacten ook geïnvesteerd in bijeenkomsten. De thema’s die in de NORA zijn uitgewerkt op basis van gestolde kennis en ervaring uit de praktijk, worden actueel gehouden via zogenaamde thema-communities, zoals voor Privacy, Identity & Access Management en Zaakgericht Werken. In de praktijk overlappen deze communities elkaar en vormen zij samen met de betrokkenen uit de NORA familie één gemeenschap van professionals die voor hun werk te maken hebben met architectuur in de publieke sector.


==Doorontwikkeling NORA==
==NORA-wiki==
De doorontwikkeling van NORA vindt plaats door expertgroepen die nieuwe onderwerpen beschrijven.
Alle afspraken en kennis uit en over de NORA worden gepubliceerd via deze wiki. Losstaande publicaties met nieuwe inzichten zullen dus niet meer voorkomen. In het [[Archief|verleden]] was dat wel zo, maar al deze oude publicaties zijn inmiddels inhoudelijk opgenomen in de wiki en als bronnen toegevoegd. NORA Beheer vervult drie rollen voor de wiki:
Namens de Bestuurlijke Regiegroep voor Dienstverlening (BRG) vult de [[NORA Architectuur Board]] het opdrachtgeverschap voor doorontwikkeling effectief in.  
# User management en ondersteuning gebruikers
# Content management op structuur en consistentie
# Checken, accepteren en uitvoeren van (inhoudelijke) wijzigingen uit de community


De [[NORA Gebruikersraad]] bestaat uit vertegenwoordigers van de belangrijkste gebruikers van NORA, vertegenwoordigers vanuit de manifestgroep, de [[NORA dochters]], en het bureau Forum Standaardisatie. De Gebruikersraad adviseert de Architectuur Board over gewenste wijzigingen en uitbreidingen van NORA en over de projectmatige invulling daarvan. Zij beoordeelt daartoe wijzigingsvoorstellen en legt die voor aan de Architectuur Board ter vaststelling. De Gebruikersraad ziet toe op het juist en tijdig doorvoeren van wijzigingen in de NORA door NORA beheer dan wel projectgroepen.
==Governance==


==Wijzigingsproces==
De NORA Gebruikersraad bestaat uit vertegenwoordigers van de belangrijkste gebruikers van NORA, vertegenwoordigers vanuit de Manifestgroep, de NORA familie en het bureau Forum Standaardisatie. De Gebruikersraad is niet strikt afgebakend, maar staat -conform de uitgangspunten van BOMOS- open voor vertegenwoordigers uit alle bestuurlijke lagen van de overheid, de publieke sector, leveranciers en andere stakeholders.  
Voorstellen voor wijzigingen worden verschillend behandeld, afhankelijk van de impact van een wijziging op de inhoud van NORA.
 
===Wijzigingen met kleine impact===
Kleine wijzigingen in de wiki, zoals verbetering van spelfouten en het updaten van namen, kunnen door [[NORA beheer]] direct worden doorgevoerd (zie [[Meebouwen aan NORA]]).  
 
===Wijzigingen met beperkte impact===
Denk hierbij aan een inhoudelijke wijziging van een principe of beschrijving, of de relaties daartussen. NORA Beheer zal voor de behandeling van dit voorstel een conceptpagina aanmaken waarin de voorgestelde wijziging is verwerkt. Dit concept wordt voor een bepaalde periode ter review gepubliceerd. Gebruikers kunnen op de bijbehorende overlegpagina commentaar leveren. Na sluiting van de reviewperiode maakt NORA beheer een voorstel voor wijziging op basis van de synthese van de gevoerde discussie. Dit voorstel wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de [[NORA Gebruikersraad]].
 
===Wijzigingen met grote impact===
Hierbij gaat het om wijzigingen die betrekking hebben op de scope en opzet van NORA, zoals voorstellen om een nieuw onderwerp in NORA op te pakken of om uitgangspunten voor NORA aan te passen.
 
Een dergelijk voorstel wordt ter beoordeling aan de Gebruikersraad voorgelegd. De Gebruikersraad doet vervolgens een voorstel aan de [[NORA Architectuur Board]] om bijvoorbeeld het draagvlak onder gebruikers te onderzoeken, de impact op NORA te bepalen, een plan van aanpak te ontwikkelen, etc. De Architectuur Board besluit of en hoe in de ontwikkelagenda van NORA invulling gegeven wordt aan het voorstel.
 
==Documenten==
* [[:Bestand:Governance_beheer_en_doorontwikkeling_NORA.pdf|Notitie Governance voor beheer en doorontwikkeling van NORA (pdf)]]
* [[:bestand:Beheer NORA - deel Strategie.pdf|Beheer NORA - Strategisch kader (pdf)]]
* [[:bestand:NORA proces afstemming katernen.pdf|proces van afstemming rond katernen (pdf)]]


[[Categorie:Over NORA]]
[[Categorie:Over NORA]]

Versie van 21 sep 2018 12:23

Voormalige governance NORA

Eigenaar en NORA Beheer[bewerken]

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is de eigenaar van de NORA en heeft het beheer van de NORA belegd bij ICTU. Hiertoe is een team van deskundigen bijeengebracht dat opereert onder de naam NORA Beheer. ICTU faciliteert een efficiënte werking van de kennis-community en zorgt voor publicatie van NORA middels de NORA-wiki. Jaarlijks wordt een plan voor beheer en ontwikkeling opgesteld.

Het beheer is opgezet conform de richtlijnen van het Beheer- en Ontwikkelmodel voor Open Standaarden (BOMOS), en omvat dus zowel het faciliteren van het dagelijks beheer als een proces voor doorontwikkeling. Het beheer viel onder een nationale governancestructuur (zie afbeelding hiernaast). Sinds 17 februari 2018 is er geen Digicommissaris meer en daarmee is ook een eind gekomen aan de regieraden waaronder de Regieraad Interconnectiviteit. Op dit moment onderzoekt NORA in overleg met haar opdrachtgever BZK en de gebruikersraad hoe vorm te geven aan een nieuwe governancestructuur.

Brede community[bewerken]

Veel kennis over projecten en voorzieningen is beschikbaar bij de gemeenschap van overheidsarchitecten van de ministeries, manifestgroeppartijen, gemeenten, provincies en waterschappen. Deze community moet actief gestimuleerd worden om een bijdrage te leveren die ondersteunend en/of verdiepend is t.o.v. de afspraken die worden gemaakt in de Gebruikersraad.. Daarvoor wordt er naast online (wiki) contacten ook geïnvesteerd in bijeenkomsten. De thema’s die in de NORA zijn uitgewerkt op basis van gestolde kennis en ervaring uit de praktijk, worden actueel gehouden via zogenaamde thema-communities, zoals voor Privacy, Identity & Access Management en Zaakgericht Werken. In de praktijk overlappen deze communities elkaar en vormen zij samen met de betrokkenen uit de NORA familie één gemeenschap van professionals die voor hun werk te maken hebben met architectuur in de publieke sector.

NORA-wiki[bewerken]

Alle afspraken en kennis uit en over de NORA worden gepubliceerd via deze wiki. Losstaande publicaties met nieuwe inzichten zullen dus niet meer voorkomen. In het verleden was dat wel zo, maar al deze oude publicaties zijn inmiddels inhoudelijk opgenomen in de wiki en als bronnen toegevoegd. NORA Beheer vervult drie rollen voor de wiki:

  1. User management en ondersteuning gebruikers
  2. Content management op structuur en consistentie
  3. Checken, accepteren en uitvoeren van (inhoudelijke) wijzigingen uit de community

Governance[bewerken]

De NORA Gebruikersraad bestaat uit vertegenwoordigers van de belangrijkste gebruikers van NORA, vertegenwoordigers vanuit de Manifestgroep, de NORA familie en het bureau Forum Standaardisatie. De Gebruikersraad is niet strikt afgebakend, maar staat -conform de uitgangspunten van BOMOS- open voor vertegenwoordigers uit alle bestuurlijke lagen van de overheid, de publieke sector, leveranciers en andere stakeholders.