Inrichting beheer en doorontwikkeling van NORA: verschil tussen versies

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
k (notoc)
Regel 1: Regel 1:
__NOTOC__
Kleine wijzigingen in de wiki, zoals verbetering van spelfouten en het updaten van namen, kunnen door [[NORA beheer]] direct worden doorgevoerd (zie [[Meebouwen aan NORA]]). Voor wijzigingen die impact hebben op de inhoud van NORA geldt een ander wijzigingsproces.
Kleine wijzigingen in de wiki, zoals verbetering van spelfouten en het updaten van namen, kunnen door [[NORA beheer]] direct worden doorgevoerd (zie [[Meebouwen aan NORA]]). Voor wijzigingen die impact hebben op de inhoud van NORA geldt een ander wijzigingsproces.



Versie van 22 jan 2014 14:39

Kleine wijzigingen in de wiki, zoals verbetering van spelfouten en het updaten van namen, kunnen door NORA beheer direct worden doorgevoerd (zie Meebouwen aan NORA). Voor wijzigingen die impact hebben op de inhoud van NORA geldt een ander wijzigingsproces.

Wijzigingsproces[bewerken]

Voorstellen voor wijzigingen worden verschillend behandeld, afhankelijk van de impact van een wijziging op de inhoud van NORA.

Wijzigingen met beperkte impact[bewerken]

Denk hierbij aan een inhoudelijke wijziging van een principe of beschrijving, of de relaties daartussen. NORA Beheer zal voor de behandeling van dit voorstel een conceptpagina aanmaken waarin de voorgestelde wijziging is verwerkt. Dit concept wordt voor een bepaalde periode ter review gepubliceerd. Gebruikers kunnen op de bijbehorende overlegpagina commentaar leveren. Na sluiting van de reviewperiode maakt NORA beheer een voorstel voor wijziging op basis van de synthese van de gevoerde discussie. Dit voorstel wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de NORA Gebruikersraad.

Wijzigingen met grote impact[bewerken]

Hierbij gaat het om wijzigingen die betrekking hebben op de scope en opzet van NORA, zoals voorstellen om een nieuw onderwerp in NORA op te pakken of om uitgangspunten voor NORA aan te passen.

Een dergelijk voorstel wordt ter beoordeling aan de Gebruikersraad voorgelegd. De Gebruikersraad doet vervolgens een voorstel aan de NORA Architectuur Board om bijvoorbeeld het draagvlak onder gebruikers te onderzoeken, de impact op NORA te bepalen, een plan van aanpak te ontwikkelen, etc. De Architectuur Board besluit of en hoe in de ontwikkelagenda van NORA invulling gegeven wordt aan het voorstel.

Dit is beschreven in de volgende documenten:

  • Notitie Governance voor beheer en doorontwikkeling van NORADe eigenschap “Bron” heeft een beperkt toepassingsgebied en kan niet door een gebruiker als annotatie-eigenschap worden gebruikt.
  • Beheer NORA - Strategisch kaderDe eigenschap “Bron” heeft een beperkt toepassingsgebied en kan niet door een gebruiker als annotatie-eigenschap worden gebruikt.
  • Beheer NORA - Operationeel kaderDe eigenschap “Bron” heeft een beperkt toepassingsgebied en kan niet door een gebruiker als annotatie-eigenschap worden gebruikt.
  • Bestand:NORA proces afstemming katernen.pdf

Doorontwikkeling[bewerken]

Daarnaast is een agenda opgesteld voor de doorontwikkeling van NORA en deze is voorgelegd aan het dagelijkse bestuur van de BRG. Dit gebeurt middels katernen.

Dit is beschreven in het document Stand van zaken doorontwikkeling. Het reviewproces is beschreven in het document proces van afstemming rond katernen, goedgekeurd door de gebruikersraad NORA