Beperking wijziging softwarepakket

Uit NORA Online
Beperkingen op wijziging softwarepakketten /
Versie door Annemiekedewit (overleg | bijdragen) op 19 nov 2021 om 13:03 (objectdefinitie toegevoegd en titel in lijn met versie 2.1)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Versie 1.1 van 30 maart 2021 van de BIO Thema-uitwerking Softwarepakketten is vervangen door versie 1.2 van 26 oktober 2021.
De wijzigingen betreffen met name de uniformering van objectdefinities en objectnamen in en tussen BIO Thema-uitwerkingen.
Versie 1.2 in PDF-formaat is op de website CIP-overheid/producten gepubliceerd.
Logo ISOR themaprincipes (vier hangsloten die in elkaar geklikt zitten met tekst ISOR Beveiliging Principe)

Objectdefinitie

Betreft regels voor het inperken van programmacode-wijzigingen aan een softwarepakket die door derden in opdracht van gebruikersorganisaties worden aangebracht.

Objecttoelichting

Bij voorkeur dient een geleverd softwarepakket ongewijzigd te worden toegepast. Wijzigingen van de applicatiecode die niet door de leverancier zijn aangebracht, leveren bij actualisaties van het onderliggende serverplatform en interactie met andere platformen vaak technische problemen op. Ze veroorzaken daarbij mogelijk beveiligingsrisico’s. Eventuele wijzigingen dienen onder strikte voorwaarden, met goedkeuring van de leverancier plaats te vinden. Anderzijds worden organisaties die clouddiensten gebruiken soms geconfronteerd met nieuwe versies, die ze nog niet hebben kunnen testen voordat ze in de organisatie worden toegepast.

Schaalgrootte

Middel en groot.

Voor wie

Klant en leverancier.


Criterium

Wijzigingen aan softwarepakketten behoren te worden ontraden, beperkt tot noodzakelijke veranderingen en alle veranderingen behoren strikt te worden gecontroleerd.

Doelstelling

Wijzigingen aan softwarepakketten gecontroleerd laten verlopen.

Risico

Aantasting van de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van de data.

Indeling binnen ISOR

Dit beveiligingsprincipe:

ℹ️(Klik om uitleg open/dicht te klappen)

De ISOR-wiki bevat normenkaders waarin beveiligings- en privacyprincipes zijn beschreven. Deze themaprincipes zijn conform de SIVA-methodiek ingedeeld in drie aspecten: Beleid, Uitvoering of Control. Daarnaast zijn ze geordend in invalshoeken: Intentie, Functie, Gedrag, Structuur.

Grondslag

De grondslag voor dit principe is ISO 27002 2017 14.2.4

Onderliggende normen

IDConformiteitsindicatorStelling
SWP_U.02.01 Wijzigingen

Bij nieuwe softwarepakketten en bij wijzigingen op bestaande softwarepakketten moet een expliciete risicoafweging worden uitgevoerd ten behoeve van het vaststellen van de beveiligingseisen, uitgaande van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO).

SWP_U.02.02 Wijzigingen

Wijzigingen in, door leveranciers geleverde, softwarepakketten worden, voor zover mogelijk en haalbaar, ongewijzigd gebruikt.

SWP_U.02.03 Gecontroleerd

Indien vereist worden de wijzigingen door een onafhankelijke beoordelingsinstantie getest en gevalideerd (dit geldt waarvoor mogelijk ook voor software in de cloud).