Besturing en governance gegevensmanagement: verschil tussen versies

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(eerste opzet pagina)
(eerste versie)
Regel 1: Regel 1:
<noinclude>{{Gegevensmanagement|auteurs=Wim Stolk (Gemeentelijke Expertgroep Gegevensmanagement), Jaap van den Berg (DUO) |status=eerste concept| feedback=info@stolkinformatiemanagement.nl}}</noinclude>
<noinclude>{{Gegevensmanagement|auteurs=Wim Stolk (Gemeentelijke Expertgroep Gegevensmanagement), Jaap van den Berg (DUO) |status=eerste concept| feedback=info@stolkinformatiemanagement.nl}}</noinclude>


Het woord 'feit' of 'feitenverzameling' kan door verschillende partijen anders geïnterpreteerd worden. Bij ons is een feit meestal een gebeurtenis in de werkelijkheid. Over deze gebeurtenissen verzamelen we gegevens, dat is de neerslag in een administratie van relevante aspecten van deze gebeurtenis (en dus niet het feit of de werkelijkheid zelf). Verschillende organisaties kunnen dan ook verschillende gegevens verzamelen over eenzelfde gebeurtenis.
Governance
Het belang van gegevensmanagement is dan ook dat we de juiste gegevens over gebeurtenissen verzamelen die de grondslag vormen voor een beschikking. Dat kan alleen als heel goed gedefinieerd hebben wat die gegevens betekenen (dus ook de context kennen waarin ze verzameld zijn en de regels kennen die onlosmakelijk met die gegevensset verbonden zijn) en de samenhang van deze gegevens kennen, inclusief de beperkingen die dit met zich meebrengt. Ten slotte is elke gegevensverzameling/gegevensmodel een beperkte beschrijving van de werkelijkheid.
Governance is een internationaal gebruikte term om besturing aan te geven in een gereguleerde setting, bijvoorbeeld als het gaat om het kunnen voldoen aan wetgeving of als het gaat om voldoen aan hiërarchische gestelde eisen. Het kunnen voldoen aan wordt ook vaak omschreven als compliancy.
 
Er is sprake van governance als de uitvoering is geregeld. Tegelijkertijd kan de uitvoering niet een eigen route kiezen en is deze afhankelijk van duidelijke sturing.
Het is geen metafoor voor een kip of het ei, maar eerder het ontrafelen van een ingewikkelde knoop. Bij gegevensmanagement moet je beginnen met zicht op een eindoplossing en niet alles tegelijkertijd willen doen. Kies een route, inrichting van een organisatie, governance, die bij jouw organisatie past.
 
De governance van gegevensmanagement in de NORA wordt als volgt opgebouwd:
1. Adresseren op bestuurders niveau
2. Organiseren
3. Beleid vaststellen
4. Rollen vaststellen
5. Producten vaststellen
6. Uitvoeren, Monitoren, Evalueren en besturen van het geheel
 
Aandacht op bestuurdersniveau
 
 
Organiseren
De governance én de gegevensmanagementrollen vragen om een overleg en plek in de organisatie om op gereguleerde basis met elkaar af te stemmen.  
Naast de afstemming zal ook de besturing van het proces om aandacht vragen.
...bureau....overleg...beschrijving rollen....escalatie...
 
Beleid vaststellen
Het beleid...
 
Rollen vaststellen
Deze gegevensmanagement rollen worden in een ander onderdeel van deze wiki beschreven. Zie...
 
Producten vaststellen
Deze gegevensmanagement producten worden in een ander onderdeel van deze wiki beschreven. Zie...
 
 
Uitvoeren, monitoren, evalueren en besturen van het geheel.
Gegevensmanagement is niet een eenmalige herstelactie. Het gaat om een continu proces om de grip op de gegevens te houden.
Met alle voorgaande stappen is het mogelijk om een gehele cyclus van prioriteit, strategie, tactiek en uitvoering op te lijnen. Dat vraagt ook om een evaluatie cyclus. De governance valt en staat met uitvoeren, monitoren van de uitvoering, evaluaeren van de uitvoering en gestelde strategie, herorienteren en opnieuw prioriteren en weer met frisse moed naar de volgende fase doorgroeien. Gegevensmanagement vraagt om aandacht en geeft bij goede uitvoering veel resultaten en gemak.

Versie van 3 mei 2018 21:53


Onderdeel van
Thema's
Contact
Arjen Santema
info@stolkinformatiemanagement.nl
Status
Actueel
Auteurs

Wim Stolk (Gemeentelijke Expertgroep Gegevensmanagement), Jaap van den Berg (DUO)

Governance Governance is een internationaal gebruikte term om besturing aan te geven in een gereguleerde setting, bijvoorbeeld als het gaat om het kunnen voldoen aan wetgeving of als het gaat om voldoen aan hiërarchische gestelde eisen. Het kunnen voldoen aan wordt ook vaak omschreven als compliancy.

Er is sprake van governance als de uitvoering is geregeld. Tegelijkertijd kan de uitvoering niet een eigen route kiezen en is deze afhankelijk van duidelijke sturing. Het is geen metafoor voor een kip of het ei, maar eerder het ontrafelen van een ingewikkelde knoop. Bij gegevensmanagement moet je beginnen met zicht op een eindoplossing en niet alles tegelijkertijd willen doen. Kies een route, inrichting van een organisatie, governance, die bij jouw organisatie past.

De governance van gegevensmanagement in de NORA wordt als volgt opgebouwd: 1. Adresseren op bestuurders niveau 2. Organiseren 3. Beleid vaststellen 4. Rollen vaststellen 5. Producten vaststellen 6. Uitvoeren, Monitoren, Evalueren en besturen van het geheel

Aandacht op bestuurdersniveau


Organiseren De governance én de gegevensmanagementrollen vragen om een overleg en plek in de organisatie om op gereguleerde basis met elkaar af te stemmen. Naast de afstemming zal ook de besturing van het proces om aandacht vragen. ...bureau....overleg...beschrijving rollen....escalatie...

Beleid vaststellen Het beleid...

Rollen vaststellen Deze gegevensmanagement rollen worden in een ander onderdeel van deze wiki beschreven. Zie...

Producten vaststellen Deze gegevensmanagement producten worden in een ander onderdeel van deze wiki beschreven. Zie...


Uitvoeren, monitoren, evalueren en besturen van het geheel. Gegevensmanagement is niet een eenmalige herstelactie. Het gaat om een continu proces om de grip op de gegevens te houden. Met alle voorgaande stappen is het mogelijk om een gehele cyclus van prioriteit, strategie, tactiek en uitvoering op te lijnen. Dat vraagt ook om een evaluatie cyclus. De governance valt en staat met uitvoeren, monitoren van de uitvoering, evaluaeren van de uitvoering en gestelde strategie, herorienteren en opnieuw prioriteren en weer met frisse moed naar de volgende fase doorgroeien. Gegevensmanagement vraagt om aandacht en geeft bij goede uitvoering veel resultaten en gemak.