Categorie:Duurzame Toegankelijkheid: verschil tussen versies

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(visie open overheid er ook bij)
(ook subcategorie tonen)
Regel 12: Regel 12:
==Beleidskaders Duurzame Toegankelijkheid==
==Beleidskaders Duurzame Toegankelijkheid==
Beleidskaders waardoor Duurzame Toegankelijkheid beïnvloed is:
Beleidskaders waardoor Duurzame Toegankelijkheid beïnvloed is:
{{#ask:[[Category:Beleidskaders]][[-Is beinvloed door::Categorie:Duurzame Toegankelijkheid]]
{{#ask:[[Categorie:Beleidskaders]][[-Is beinvloed door::{{FULLPAGENAME}}]]
OR [[Categorie:Beleidskaders]][[-Is beinvloed door.Subcategorie van::{{FULLPAGENAME}}]]
|?=Document
|?=Document
|?Toelichting
|?Toelichting
|?-Is beinvloed door
|format=table
|format=table
|limit=200
|limit=200

Versie van 3 mei 2017 19:17

Dit is de categorie Duurzame Toegankelijkheid. Alle pagina's die onder het Thema Duurzame Toegankelijkheid vallen krijgen deze categorie mee. Het is een subcategorie van Thema's.

Wat is Duurzame Toegankelijkheid?[bewerken]

De themapagina's van Duurzame Toegankelijkheid zijn onder bewerking.
De pagina's over Duurzame Toegankelijkheid worden op dit moment opnieuw bekeken en geactualiseerd. We verwachten dat dit in Q2 2024 klaar is. Wil je meedenken of heb je vragen, neem dan contact op via steven.ham@nationaalarchief.nl

Wat is Duurzame Toegankelijkheid?[bewerken]

Informatie is duurzaam toegankelijk als die gedurende de vastgestelde bewaartermijn voldoet aan de DUTO-kenmerken: vindbaar, beschikbaar, leesbaar, interpreteerbaar, betrouwbaar en toekomstbestendig. Voor iedereen die daar recht op heeft en voor zo lang als noodzakelijk.

Waarom is Duurzame Toegankelijkheid van belang?[bewerken]

Er zijn drie perspectieven van waaruit duurzame toegankelijkheid belangrijk is.

  • Publieke waarde. Vanuit het perspectief van de samenleving, kan overheidsinformatie bepaalde waarde vertegenwoordigen. Door deze informatie duurzaam toegankelijk te maken, stelt de overheid de maatschappij in staat om deze waarde te benutten.
  • Legitimiteit. Welke producten en diensten de overheid levert en de voorwaarden waaraan deze moeten voldoen, is vastgelegd in wet- en regelgeving. De principes/ uitgangspunten van duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie dragen eraan bij dat overheidsorganisaties rekening houdend met wet- en regelgeving, op een rechtmatige manier hun taken kunnen uitvoeren en verantwoording hierover kunnen afleggen.
  • Organisatie. Duurzame toegankelijke informatie is een belangrijke grondstof voor de overheid. Het is de grondstof voor het leveren van producten en diensten, waarmee de overheid publieke waarde creëert binnen de geldende wettelijke kaders.

Binnen deze themapagina[bewerken]

De volgende subpagina's maken deel uit van het nieuwe raamwerk voor Duurzame Toegankelijkheid en zijn nog in ontwikkeling:
Het belang van duurzame toegankelijkheid
DUTO-kenmerken
Generieke Patronen Duurzame Toegankelijkheid
Kaders voor Duurzame Toegankelijkheid

De onderstaande oude subpagina's worden niet meer actief onderhouden:
Metagegevens Duurzame Toegankelijkheid
Opslagformaten
Digitaal beheer en Preservation
e-Depot


Direct aan de slag

Met welke standaarden, kaders en eisen houd je rekening? Wat is er op het gebied van DUTO al bedacht en beschikbaar waardoor je kunt hergebruiken en een vliegende start kunt maken?

De DUTO-standaard binnen de NORA
Kaders voor Duurzame Toegankelijkheid
Wat zijn de DUTO-eisen?
Wat is Archiveren by Design? (animatie)
Puzzelstuk.png
Samen leren & zoeken

Er zijn al diverse organisaties aan de slag gegaan met het thema Duurzame Toegankelijkheid. Zo zijn in de GEMMA bijvoorbeeld al architectuuruitwerkingen gemaakt in relatie met Common Ground:

Architectuur Duurzaam Toegankelijk Informatiebeheer

Verder vinden in het VNG-project Grip op Informatie diverse proeftuinen plaats, waarin ervaring wordt opgedaan met het thema duurzame toegankelijkheid:

Grip op Informatie

Daarnaast is er een actieve community die zich met de toepassing en doorontwikkeling van dit thema bezighoudt op het Kennisnetwerk Informatie en Archief:

Kennisnetwerk Informatie en Archief
Gereedschap.png
Meer informatie & Contact

Het Nationaal Archief werkt momenteel aan een herijking van het DUTO-raamwerk. Deze NORA-themapagina wordt vanuit deze herijking regelmatig verbeterd en aangepast. Neem bij vragen of opmerkingen gerust contact op.

→ Contact: steven.ham@nationaalarchief.nl
Contact.png


Standaarden Duurzame Toegankelijkheid:[bewerken]

Beleidskaders Duurzame Toegankelijkheid[bewerken]

Beleidskaders waardoor Duurzame Toegankelijkheid beïnvloed is:

DocumentToelichting-Is beinvloed door
AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming)Per 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) (pdf) van toepassing. Dat betekent dat er vanaf die datum nog maar één privacywet geldt in de hele Europese Unie (EU). De Wet Bescherming Persoonsgegevens is daarmee komen te vervallen.

Nederland heeft de Europese AVG verwerkt in de Nederlandse UAVG (Uitvoeringswet AVG). Buiten de overheidssector spreekt men ook in Nederland vaak van de GDPR (voor General Data Protection Regulation) i.p.v. AVG, hiermee wordt dezelfde verordening aangeduid.

De voorloper van de AVG, de Europese privacyrichtlijn, werd vastgesteld toen internet nog in de kinderschoenen stond. Herziening van de Europese privacywetgeving was met name daarom hard nodig. Het resultaat is een algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en een aparte richtlijn (pdf) voor gegevensbescherming bij opsporing en vervolging. In Nederland is de richtlijn per 1 januari 2019 geïmplementeerd in de Wet politiegegevens (Wpg) en de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens (Wjsg) en blijft hier verder buiten beschouwing.

De AVG zorgt onder meer voor:

  • versterking en uitbreiding van privacyrechten;
  • meer verantwoordelijkheden voor organisaties;
  • dezelfde, stevige bevoegdheden voor alle Europese privacytoezichthouders.
Duurzame Toegankelijkheid
Vertrouwelijk
Actieplan Open OverheidHet Actieplan Open Overheid bevat de ambities en acties van het kabinet en haar partners ter bevordering van een open overheid. De eerste versie van dit actieplan is in september 2013 aangeboden aan de Kamer, met de plannen voor 2014 en 2015. In december 2015 is het actieplan 2016-2017 aangeboden.Duurzame Toegankelijkheid
ArchiefbesluitHet Archiefbesluit 1995 is de voornaamste uitvoeringsregeling van de Archiefwet. In principe gaat het Archiefbesluit in op dezelfde onderwerpen als de Archiefwet 1995, maar geeft het meer gedetailleerde regels. De huidige versie van het Archiefbesluit is uit 1995, met de laatste wijziging in 2013. De link verwijst altijd naar de huidig geldende versie.e-Depot
ArchiefwetDe Archiefwet stelt algemene eisen aan het beheer van alle archiefbescheiden van de overheid. Het hoofdbeginsel van de wet is dat alle overheidsorganen verplicht zijn de archiefbescheiden (ongeacht de vorm of informatiedrager) die onder hen berusten, in goede, geordende en toegankelijke staat te brengen en te bewaren, en zorg te dragen voor de vernietiging van de daarvoor in aanmerking komende archiefbescheiden.

De huidige versie van de Archiefwet is uit 1995, met de laatste wijziging in 2015. De link verwijst altijd naar de huidig geldende versie.

De nieuwe versie van 2021 is te vinden via Rijksoverheid.nl
Duurzame Toegankelijkheid




Ondercategorieën

Deze categorie bevat de volgende 5 subcategorieën, van de 5 in totaal.

E

M

O

Media in categorie "Duurzame Toegankelijkheid"

Deze categorie bevat de volgende 23 bestanden, van in totaal 23.