Categorie:Kennismodule WikiXL SmartCore™: verschil tussen versies

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken
k (1 versie: Import Kennismodule WikiXL SmartCore v0.9)
(geen verschil)

Versie van 27 mrt 2012 om 16:40

Dit is Kennismodule WikiXL SmartCore™ v0.9. Deze kennismodule bevat de formulieren en sjablonen waarmee in een semantische wiki elementtypen en instanties daarvan (elementen) gedefinieerd kunnen worden. Onderstaande figuur toont de samenhang tussen de belangrijkste onderdelen van deze kennismodule. Klik op de juiste plaats in de figuur om naar een van de onderdelen te springen.

Formulier:ElementtypeCategorie:ElementtypenSjabloon:ElementtypeSjabloon:ElementtyperelatieCategorie:KennismodellenCategorie:ElementeigenschappenCategorie:ElementrelatiesCategorie:ElementenFormulier:ElementSjabloon:ElementSjabloon:ElementtypecategorieFormulier:ElementtypecategorieSjabloon:KennismodelFormulier:KennismodelSjabloon:ElementeigenschapSjabloon:ElementrelatieFormulier:ElementrelatieFormulier:ElementeigenschapWikiXL SmartCore.png
Over deze afbeelding


In de wiki draait het uiteindelijk allemaal om de content, in de figuur weergegeven met paars. Om de content op gestructureerde wijze te kunnen invoeren, is een kennismodel nodig. In de figuur zijn de onderdelen van een kennismodel geel weergegeven. Elk kennismodel bestaat uit een overzichtspagina, een aantal elementtypen, de aan de elementtypen verbonden elementeigenschappen en relaties en voor elk elementtype een categoriepagina. Het elementtype vormt de definitie van hoe content in de wiki ingevoerd kan worden en is vergelijkbaar met een 'klasse' in een UML-structuurdiagram. Het elementtype bepaalt welke eigenschappen aan een element (van dat type) gekoppeld zijn en welke relaties elementen (van dat type) kunnen hebben met andere elementen van hetzelfde of een ander type.


Kennismodule WikiXL SmartCore™ bevat sjablonen, formulieren, eigenschappen en categorieën waarmee het opzetten van kennismodellen mogelijk wordt gemaakt. Primair zijn dat de in de bovenstaande figuur weergegeven onderdelen:

  • Formulier, sjabloon en categorie voor het definiëren en toegankelijk maken van een kennismodel
  • Formulier, sjablonen en categorie voor het definiëren en toegankelijk maken van een elementtype
  • Formulier, sjabloon en categorie voor het definiëren en toegankelijk maken van een elementeigenschap
  • Formulier, sjabloon en categorie voor het definiëren en toegankelijk maken van een relatie
  • Formulier en sjabloon voor het automatisch aanmaken van een elementtypecategorie
  • Formulier, sjabloon en categorie voor het definiëren en toegankelijk maken van een element. Met name deze laatste groep is bijzonder, omdat formulier en sjabloon dynamisch van opzet zijn. Immers, welke eigenschappen en relaties op formulier en elementpagina (met behulp van de sjabloon) getoond moeten worden, is afhankelijk van wat er bij het corresponderende elementtype is gedefinieerd.

Secundair zijn de eigenschappen die gedefinieerd zijn om de onderdelen van een kennismodel te kunnen definiëren, en een aantal hulpsjablonen.


Releasenotes

Ten opzichte van de vorige versie zijn de volgende zaken veranderd:

  • De sjabloon Element is gesplitst. In de sjabloon zelf worden nu alleen nog maar de eigenschappen van een element gezet, er wordt niets meer op het scherm getoond. Dat laatste gebeurt nu in de sjabloon Standaardelementopmaak.
  • In formulier en sjabloon Elementtype is een veld toegevoegd met de naam 'Opmaaksjabloon'. Hier kan de naam worden ingevuld van een sjabloon die gebruikt moet worden om elementen van het betreffende elementtype op het scherm te tonen. Default is de waarde Standaardelementopmaak ingevuld.
  • In formulier en sjabloon Elementtype zijn velden toegevoegd om een bron en een verwijzing op te nemen. Deze velden zijn informatief, er wordt verder niets mee gedaan.
  • In formulier en sjabloon Elementtype is een veld toegevoegd waarmee het elementtype van een sorteersleutel voorzien kan worden die gebruikt wordt om de volgorde van elementtypen in het navigatiemenu te bepalen.


Installatiehandleiding

Importeer de XML. Deze kennismodule overschrijft eerdere versies van zichzelf, wat geen probleem zou moeten zijn omdat alle maatwerkcode in beginsel buiten de kennismodule zit. Wel wordt ook MediaWiki:Sidebar overschreven; bewaar eventuele maatwerkcode op die pagina voorafgaand aan de import.

Ondercategorieën

Deze categorie bevat de volgende ondercategorie.

K

Media in categorie "Kennismodule WikiXL SmartCore™"

Deze categorie bevat de volgende 2 bestanden, van in totaal 2.