Duurzaamheid

Uit NORA Online
Versie door Rvwessel (overleg | bijdragen) op 29 sep 2016 om 14:47 (Link naar verdieping duurzaamheid)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Deze pagina is in opbouw. Kom later terug om het resultaat te zien of neem contact op met nora@ictu.nl als je mee wilt werken aan de eerste concepten.


Hoewel de digitale overheid sterk in ontwikkeling is, benut de overheid het potentieel van ICT nog onvoldoende. Ontwikkeling van en innovatie in digitale generieke voorzieningen komen onvoldoende tot stand . Door ICT-toepassingen worden nieuwe bedieningconcepten mogelijk, en kunnen producten en diensten “slimmer” worden gemaakt en geleverd. Dit geldt niet in de laatste plaats voor duurzame oplossingen waarin ICT een grote rol kan spelen, ook wel genoemd als Green ICT. Grofweg kan hierin het onderscheid worden gemaakt tussen Green IT en Green IS:

  • Green IT betreft het op een duurzame manier inzetten van IT middelen gedurende de gehele IT lifecyle. Voorbeelden zijn: Cloud Computing, Green Data Centres, IT virtualisatie, Computer power management, IT recycling & e-waste en Software algoritmiek efficiëntie. Dit soort toepassingen zorgt voor minder gebruik van natuurlijke hulpbronnen, minder energieverbruik en minder schadelijk afval.
  • Green IS betreft het zodanig toepassen van Informatie Systemen dat deze bijdragen aan een verduurzaming van de samenleving. Veel van deze toepassingen zijn “Smart” en voorbeelden zijn er op het gebied van Energie (Smart Grid en Smart Meters), Logistiek, Milieu (Landbouw, Water), Smart Cities (Smart Buildings, Mobiliteit), Voedsel en de Zorg.

Waarom is Duurzaamheid van belang?[bewerken]

Op het gebied van Green IT zijn voordelen te behalen tijdens de hele lifecycle van IT producten. Bijvoorbeeld de vermindering van het gebruik van gevaarlijke stoffen zoals Lood, Kwik, Cadmium en Chroom bij de productie wat vervolgens ook in de afvalverweking zijn voordelen heeft. Een ander onderwerp betreft het bouwen van beter software. Zo kan door parallellisatie van software 25-40% aan energie bespaard worden. En ‘Groene’ Data Centers kunnen tot 50% kosten besparen op het energieverbruik. Dit betreft zowel het energieverbruik van de systemen als de energie benodigd voor de koeling door hergebruik van afvalwarmte.

Op het gebied van Green IS zijn “slimme” verbeteringen mogelijk van processen, producten en diensten zoals ICT-ondersteuning voor vernieuwing in de Zorg (denk aan gezondheidscontroles en -montering op afstand) en door het beter benutten van de snelwegen- en spoorwegcapaciteit. Hierdoor kunnen burgers sneller hun bestemming bereiken en vindt er tevens minder uitstoot plaats van schadelijke gassen. Verder geven schattingen aan dat de voordelen van het wereldwijd toepassen van Smart Building-technieken, besparingen kunnen worden behaald op energiebesparing van 5.0 109 MWh en vermindering van watergebruik van 261 1012 l.

Meer info.


Direct aan de slag

Met welke wettelijke- en beleidskaders moet je rekening houden? Wat is er vanuit architectuur al geregeld qua principes, bouwstenen en standaarden, waardoor je hergebruik en een vliegende start kunt maken?

Relevante duurzame beleidskaders:

Directive 2009 125 EC
Directive 2011 65 EC

Relevante standaarden duurzaamheid.

De belangrijkste commissie die zich met Green ICT bezig houdt is ISO/IEC JTC 1/SC 39 - Sustainability for and by Information Technology.

Puzzelstuk.png
Samen leren & zoeken

Er zijn diverse overheidsorganisaties die al bezig zijn met dit onderwerp. U kunt van hun ervaringen leren en direct deelnemen aan de lopende discussies.

Momenteel worden er regulier (netwerk)bijeenkomsten georganiseerd door (afwisselend) het ministerie van I&M en EZ met als thema “Duurzaamheid Rijksbreed” (meer info via programmaduurzaamheid@minienm.nl). Vanuit de NORA willen we hierbij aansluiten.

Gereedschap.png
Meer informatie & Contact

Nuttige links

auditdienst rijk
duurzame-economie
www.greendeals.nl
RWS Duurzame Leefomgeving
RWS Jaarverslag 2015
white-paper-green-computing

Dit thema wordt beheerd door experts uit overheid en marktpartijen:

Expertgroep Duurzaamheid

Contactpersoon is Robert van Wessel en Emile van der Maas,

robert.van.wessel@ictu.nl,
emile.vandermaas@ictu.nl
Contact.png