Duurzame Toegankelijkheid: verschil tussen versies

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(URL verwijzingen aangepast)
(tekstcorrectie)
Regel 20: Regel 20:
|-
|-
| style="border:none; padding:5px 0 7px 0; margin-right:0px; vertical-align:top; height:270px" |
| style="border:none; padding:5px 0 7px 0; margin-right:0px; vertical-align:top; height:270px" |
Met welke standaardenkaders moet je rekening houden? Wat is er al bekend en beschikbaar waardoor je kunt hergebruiken en een vliegende start kunt maken?
Met welke standaarden en kaders moet je rekening houden? Wat is er al bekend en beschikbaar waardoor je kunt hergebruiken en een vliegende start kunt maken?


: → {{Bestand met info|Duurzame overheidsinformatie 2015m07d15.pdf|Duurzame overheidsinformatie}}
: → {{Bestand met info|Duurzame overheidsinformatie 2015m07d15.pdf|Duurzame overheidsinformatie}}

Versie van 3 apr 2018 13:29

Digitale duurzaamheid en digitaal erfgoed.png

Duurzame toegankelijkheid wil zeggen: informatie is vanaf het moment van ontstaan beschikbaar en bruikbaar voor iedereen die daar recht op heeft en voor zolang noodzakelijk is. Burgers, bedrijven, ambtenaren, journalisten en bijvoorbeeld onderzoekers kunnen de informatie die ze nodig hebben vinden, raadplegen en interpreteren. Niet alleen nu, maar ook over pakweg 100 jaar.

Waarom is Duurzame Toegankelijkheid van belang?[bewerken]

Informatie is een belangrijk product van het handelen van de overheid. Vanuit verschillende perspectieven is de duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie van groot belang:

  • Dienstverlening. Voor een goede dienstverlening is informatie over die diensten essentieel. Zodat burgers en bedrijven weten wat de dienst inhoudt, hoe ze er gebruik van kunnen maken en hoe het met de uitvoering van de dienst staat.
  • Verantwoording. De overheid moet inzage kunnen bieden in haar handelen als daar om gevraagd wordt. Bijvoorbeeld bij parlementaire verantwoording, een rechtszaak of omdat burgers en bedrijven geïnteresseerd zijn of een belang hebben bij overheidshandelen.
  • Participatie. Als de overheid wil dat burgers en bedrijven participeren in overheidstaken, dan moeten zij ook over de informatie kunnen beschikken die daarvoor nodig is. Bijvoorbeeld in de vorm van open data en toegang tot de kennis die de overheid in huis heeft.
  • Erfgoed. Nederland is gebouwd op zijn verleden. Toekomstige generaties willen daarom ook inzicht hebben in ons heden. Zodat ze kunnen leren van wat we nu goed en verkeerd doen. Of simpelweg omdat het mooi is om een geschiedenis te hebben.

Afgezien hiervan zijn overheidsorganisaties op basis van de Archiefwet 1995, artikel 3[1] verplicht al hun informatie toegankelijk te maken en te houden.


Direct aan de slag

Met welke standaarden en kaders moet je rekening houden? Wat is er al bekend en beschikbaar waardoor je kunt hergebruiken en een vliegende start kunt maken?

Duurzame overheidsinformatie (PDF, 751 kB)
Standaarden
Versie 1.0 van het normenkader voor Digitale Duurzaamheid, DUTO
Puzzelstuk.png
Samen leren & zoeken

Er zijn al diverse organisaties die al werken aan Duurzame Toegankelijkheid. Een praktijkvoorbeeld is webarchivering bij de provincies:

Webarchivering bij de provincies (PDF, 222 kB)

Eveneens heeft er een nationaal project een bijdrage geleverd aan digitale duurzaamheid:

Programmalijn digitale duurzaamheid
Gereedschap.png
Meer informatie & Contact

Er zijn nieuwe kwaliteitseisen voor duurzame toegankelijkheid (DUTO) opgesteld. Voor meer informatie zie:

DUTO (Normenkader Duurzaam Toegankelijke Overheidsinformatie)

Voor meer informatie over dit thema:

→ Contact: contact@nationaalarchief.nl
→ Contact: nora@ictu.nl
Contact.png
  1. archiefwet 1995 Artikel 3: “De overheidsorganen zijn verplicht de onder hen berustende archiefbescheiden in goede, geordende en toegankelijke staat te brengen en te bewaren, alsmede zorg te dragen voor de vernietiging van de daarvoor in aanmerking komende archiefbescheiden.”

“[[Laag binnen vijflaagsmodel” bevat het op de lijst vermelde teken “[” als onderdeel van het eigenschapslabel en is daarom als ongeldig geclassificeerd.