Er staat een technische update van noraonline gepland in de laatste week van juli 2019

Uit NORA Online
Eind augustus technische update noraonline gepland /
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo van mediawiki, een gele bloem tussen blauwe dubbele vierkante haken met daaronder de tekst Mediawiki
Logo van semantic mediawiki, een bloem met een geel hart en blauwe aan elkaar gelinkte bollen als bloemblaadjes met op de achtergronden meer bloemharten/zonnen. Onder de bloem de letters SMW en daar weer onder een blauw kader met Semantic MediaWiki.


Er staat een technische update van noraonline gepland in de laatste week van juli 2019[bewerken]

dinsdag 9 juli 2019 - In de laatste week van juli migreert de content van noraonline.nl naar een nieuwere versie van de onderliggende platforms Mediawiki en Semantic Mediawiki. Inhoudelijk verandert er niets en ook de structuur van de wiki en de functionele mogelijkheden blijven hetzelfde. Wel zullen vaste gebruikers kleine verschillen merken in de opmaak van de pagina's en in de manier waarop je bepaalde functionaliteit aanroept. Voor gebruikers met een account verandert er iets in de manier waarop ze notificaties krijgen. En achter de schermen zijn er wat verbeteringen aangebracht, onder andere om pagina's beter toegankelijk en meer responsive te maken.

Veranderingen in hoe pagina's er uit zien

  • We gebruiken voor NORA grotendeels de standaardlettertypes en opmaak van het platform, zowel voor de hoofdtekst als voor de diverse koppen. Die lettertypes veranderen en zowel de teksten als de marges er tussen worden iets groter, waardoor het uiterlijk van alle pagina's wijzigt. De leesbaarheid en beschikbaarheid van deze lettertypes is getest door wikipedia (de grootgebruiker van Mediawiki) en gekozen om de leeservaring van gebruikers met èn zonder oogafwijkingen te verbeteren.
→ We zijn op het moment steekproefgewijs aan het testen of pagina's goed leesbaar blijven, maar het kan zijn dat iets aan onze aandacht ontsnapt. Zie je iets dat er echt niet uitziet, meldt het dan even via nora@ictu.nl.
  • Onder aan de elke pagina staan nog steeds de categorie(en) waar de pagina in valt en de datum waarop deze het laatst bewerkt is. Er staat echter niet meer 'Deze pagina is n keer bekeken.' Het getal dat hier stond was niet geheel betrouwbaar en werd niet gereset na wijzigingen aan de pagina of in een nieuw jaar, waardoor het weinig betekenis had. Al sinds 2015 houden we voor NORA gebruiksstatistieken per pagina bij met de open source tool Matomo. Wil je weten hoe vaak een pagina is geraadpleegd en staat het niet op Gebruik wiki? Vraag het dan even bij NORA Beheer en Doorontwikkeling via nora@ictu.nl.
  • Aanmelden / registreren vind je op dezelfde plek (rechtsboven elke pagina), maar gaat nu met twee losse knopen: Registreren en Speciaal:Aanmelden. Bij het aanmelden krijg je ook wat nieuwe gegevens te zien over de wiki, zoals het aantal pagina's dat bestaat.
  • De optie 'bewerken' voor alinea's onder een sub-kop staat nu direct naast de kopjes en niet meer in de rechter kantlijn.

Makkelijker om pagina's te volgen en een notificatie te krijgen bij wijzigingen

screenshot van de het bovenste deel van de wiki noraonline, uitgegrijsd op een ovaal na om de drie tabbladen met een sterretje, de tekst Tools en de tekst Meer. Onder het sterretje de tooltip tekst 'Deze pagina aan mijn volglijst toevoegen (Alt-Shift-W)'.

Als je op de hoogte wilt blijven van wijzigingen aan één of meer pagina's kun je dat nu nog makkelijker regelen:

  1. Maak een account aan of log in met je bestaande account
  2. Ga naar de pagina die je wilt volgen en klik boven in beeld op het gele sterretje (links van het zoekveld, tussen de tabbladen Geschiedenis weergeven en Tools). Het sterretje verandert nu van kleur en er verschijnt een mededeling dat de pagina op de volglijst is geplaatst.
  3. Zodra er een nieuwe versie van de pagina is krijg je een mailtje op het mailadres dat bij je account hoort.

Dat is anders dan vóór de upgrade, toen de optie mail-notificatie standaard uit stond en je in een uitrolmenu de optie 'deze pagina volgen' moest zoeken.

Wil je geen mailtjes (meer), of wil je je mailadres aanpassen? Dat kan via de optie Speciaal:Voorkeuren (boven het zoekveld als je ingelogd bent). Je kunt je volglijst ten allen tijde inzien en aanpassen via de optie Speciaal:Volglijst (boven het zoekveld). Elke pagina die jij aanpast of aanmaakt komt automatisch op je volglijst te staan.

Bestaande functies op een andere manier aanroepen

screenshot van het menu Tools, boven in beeld van alle pagina's op noraonline.nl, uitgeklapt.

Naast het sterretje om een pagina te volgen vind je twee menu's: Tools en Meer. In deze twee menu's vind je alle functies die niet direct in beeld staan. Het menu Meer was er vroeger ook, maar toen kon je het alleen zien en openen met het kleine driehoekje, dus dat is een verbetering. De inhoud van beide menu's kun je zien door er met de muiscursor boven te hangen en is meer of minder uitgebreid afhankelijk van de context.

Menu Tools

Hieronder de opties uit het menu Tools en waar je ze voor gebruikt:

  • Koppelingen naar deze pagina - gebruik deze optie om te zien welke pagina verwijzen naar deze pagina, bijvoorbeeld omdat je wilt weten hoe mensen zoal op de pagina uitkomen.
  • Verwante wijzigingen - laat recente wijzigingen zien aan pagina's die naar deze pagina verwijzen of waar deze pagina heen verwijst.
  • Bestand uploaden - geeft je de mogelijkheid een bestand in de wiki te hangen - let wel, het bestand is daarmee nog niet zichtbaar. De snelste optie om een bestand toe te voegen aan een pagina staat beschreven in Help/Bewerken.
  • Speciale pagina's - brengt je naar een overzicht van bijzondere pagina's zoals onderhoudsrapporten, paginalijsten en zoekmogelijkheden.
  • Printervriendelijke versie - geeft je een versie van de pagina zonder de menu's (links en boven).
  • Permanente koppeling - geeft je in de adresbalk een url die altijd naar deze versie van deze pagina leidt, ook als er later een nieuwe versie wordt aangemaakt of de pagina wordt hernoemd.
  • Eigenschappen bekijken - toont je een overzicht van alle semantische eigenschappen (attributes) die een pagina heeft meegekregen, zoals eigenschap:Status actualiteit en Eigenschap:Contactgegevens. Alle eigenschappen van een pagina kunnen elders in de wiki worden opgevraagd of als filter gebruikt binnen een query.

Menu Meer

screenshot van het menu Meer, boven in beeld van alle pagina's op noraonline.nl, uitgeklapt.

Het menu Meer biedt nog een paar extra opties, die afhankelijk is van de rechten die je als gebruiker hebt. Alle gebruikers, ingelogd of niet, zien in ieder geval:

  • Pagina downloaden - geeft je de mogelijkheid de inhoud van de pagina en een deel van de layout te downloaden in vijf verschillende formats: pdf, epub, docx, odt en/of html. Kies de optie die je wilt en start de download.
  • Vernieuwen - gebruik deze optie om de pagina opnieuw op te laten bouwen, bijvoorbeeld als je reden hebt om aan te nemen dat er inmiddels een wijziging is geweest in een afbeelding of de tekst.

Als je meer rechten hebt in de wiki komen in dit menu ook de volgende opties te staan:

  • Verwijderen - de pagina verwijderen (NB: als het gaat om verouderde inhoud verwijder de pagina dan niet maar plaats het in het archief met het Sjabloon:Archief).
  • Hernoemen - de pagina hernoemen, bijvoorbeeld omdat er een spelfout in de titel staat
  • Beveiligen - beheerders kunnen een pagina extra beveiligen zodat alleen mensen met beheerdersrechten deze kunnen wijzigen

Wijziging in goedkeuren pagina's voor gebruikers met goedkeur-rechten

Er zijn voorlopig wat problemen met de ApprovedRevisions extensie in het nieuwe platform. Hopelijk wordt dit later opgelost, maar tot die tijd is het nodig om een instelling van de extensie te wijzigen: Vanaf nu worden nieuwe concepten die gebruikers die het recht hebben een pagina goed te keuren ook direct automatisch goedgekeurd. Pagina's van andere gebruikers blijven in concept totdat iemand met meer rechten ze goedkeurt. Het is overigens wel mogelijk om automatisch goedgekeurde pagina's weer af te keuren, het makkelijkste gaat dit door in het tabblad ' Geschiedenis Weergeven ' (direct naast Bewerken) te scrollen naar de laatste versie die je wel publicatie-rijp acht en die opnieuw goed te keuren.

Zie voor meer nieuws de nieuwspagina.