European Interoperability Framework (EIF)

Uit NORA Online
Versie door M.M.Vos (overleg | bijdragen) op 10 apr 2017 om 12:10 (zinsbouw verbeterd)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schema van 1 verticale blauwe balk met de tekst EIF, met daarnaast vier horizontale blauwe balken onder elkaar. Elke horizontale balk bevat een tekst en het aantal onderdelen, van boven naar beneden: Conceptual model, 1 stuks. Levels of interoperability, 4 stuks. Underlying principles, 12 stuks. Recommendations, 47 stuks.
Onderdelen van EIF

Het European Interoperability Framework (EIF) is een set met aanbevelingen voor nationale overheden, gericht op het interoperabel maken en houden van digitale publieke diensten binnen de EU. De nieuwste versie is van 23 maart 2017, de eerste versie is uit 2010.

De 47 aanbevelingen komen voort uit een conceptueel model, met o.a. 12 principes en 4 lagen (de lagen van het Vijflaagsmodel waarbij de netwerklaag en de applicatielaag zijn samengevoegd).

Het European Interoperability Framework is bedoeld als gemeenschappelijke kern van de Nationale Interoperability Frameworks (NIF's) en Domain Interoperability Frameworks (DIF's). Voor Nederland is de NORA het NIF. De mate van alignment tussen NORA en EIF is sterk en wordt jaarlijks gemonitord.

De DIF's zijn niet als specifieke organisatie of framework benoemd, maar moet je zien als de (internationale) afspraken binnen de inhoudelijke Domeinen. In feite is de EIF hier de gedeelde kern tussen de diverse nationale overheden en de grensoverschrijdende domeinen, zoals NORA dat is tussen de diverse bestuurslagen en domeinen in Nederland.

Venn-diagram van drie overlappende cirkels. De linker cirkel is Oranje en heeft als tekst (DIFS') Domain Interoperability Frameworks. De bovenste en meest rechtse cirkel zijn beide blauw, met als tekst (NIF) National Interoperability Framework Member State 1 en (NIF) National Interoperability Framework Member State 2. De driehoek die ontstaat door de drie overlappende cirkels is wit, met als tekst (EIF) European Interoperability Netwerk, en de overlappende delen van twee cirkels zijn gemarkeerd.
Verband van Nationale en Europese Interoperability Frameworks



Eigenschappen

IDEIF
Publicatiedatum2017/03/23
OrganisatieISA2
LocatieBrussel
Externe verwijzinghttps://ec.europa.eu/isa2/eif_en
ToelichtingOp 23 maart 2017 is de nieuwste versie van het European Interoperability Framework geadopteerd. Ter gelegenheid zijn een korte folder (PDF, 259 kB) en een uitgebreid document (PDF, 870 kB) met de inhoud van EIF uitgebracht.
Laag binnen vijflaagsmodel1
Contactpersoonisa2@ec.europa.eu

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
European Interoperability Framework (EIF)Is gerelateerd aan

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
EIF (Begrip)Heeft bronEuropean Interoperability Framework (EIF)
Interoperable Europe Act (Beleidskader)Is gerelateerd aanEuropean Interoperability Framework (EIF)