Expertgroep Digitale Identificatie en authenticatie/2021-01-27

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.


Bijeenkomst van Expertgroep IAM op woensdag 27 januari 2021, 14-15.00 uur, locatie: MS TEAMS.
Doel: Het delen van kennis met leden van de gebruikersraad over de aanpak van en de inhoud van het opstellen van definities van begrippen, zoals die gebruikt worden voor Digitale Identificatie en Authenticatie, zodat wellicht andere thema's een vergelijkbare aanpak kunnen voeren en kennis over het onderwerp op kunnen doen.
Doelgroep: architecten en collega’s uit de publieke sector geïnteresseerd in het thema authenticatie en identificatie. .



Het delen van kennis en over IAM

Verslag

mededelingen

Rob Tardijn gaat deelnemen aan een nieuw thema en heeft zich hier uitgeschreven Presentatie(s) van Harro waren een succes

Rondje langs de velden

Deze eerste bijeenkomst in 2021 was vooral een rondje langs de velden. Dit rondje langs de velden bij de aanwezigen heeft het volgende overzicht over gewenste presentaties opgebracht. Daarnaast heel veel mooie kennisdeling en afspraken tot contact. De gewenste presentaties zijn (dit is de backlog ;-) ) SSI pilot, door gemeente Den Haag (februari) Zero trust, door Marcel Polymorfe crypto, door Logius, Frans de Kok GO resultaten, namens PL, door Johann Scheurs en/of Frits Bouma IRMA, door SIDN

Reeds gepland voor februari: Demo Notaris ID, door de branche van Notarissen, deze gaat niet door. We krijgen waarschijnlijk wel een update van de ontwikkelingen.

Tijdens de volgende meeting overleggen we welke we in april op de agenda zetten.

Via Erasmus kwamen we te weten, dat vanwege de inrichting van IAM via RBAC de extra capaciteit zorgverleners binnen 2 dagen rechtmatig van een account was voorzien terwijl een ander ziekenhuis daar 2 weken voor nodig had. UWV krijgt steeds meer uitdaging met partners waarbij geen BSN gebruikt mag worden voor uitwisseling van gegevens, is een mouw aan te passen zie ook presentatielijst. Via Anne hoorde wij dat hij NORA als referentie kader gebruikt! Van Jan Jelle IL@T hoorde we dat IAM nu een project is, waarbij ze zowel contacten van buiten als binnen de organisatie toegang willen bieden. René gaf aan de de RvdKB werkt aan vernieuwing en daarbij kijk naar de (on)mogelijkheden die ook via NORA gepubliceerd zijn. Hij heeft contact met o.a. Harro hierover. Specifiek is zijn vraag over de keuze van de standaard SAML of .. Erwin van Kennisnet gaf aan te werken aan SSO, kijkt daarbij naar oplossingen van het Rijk en wellicht hergebruik van SURF oplossing. Edwin Strijland van de SVB werkt aan IAM Cloud/sourcing oplossingen. Kijkt ook naar IAM Zero Trust. Erik en Edwin nemen contact met elkaar op Eric heeft tijdens de meeting nog een aantal links naar kaders en NEN normen gedeeld die voor de Raad van de Kinderbescherming handig kunnen zijn .....


Beheer

In februari behandelen we een aantal pagina's waar Logius input op heeft gegeven. De visie pagina zal ondertussen een update krijgen van Johann, deze zullen we dan ook bespreken.