Finale NORA Gebruikersweek mei 2021

Uit NORA Online
Versie door M.M.Vos (overleg | bijdragen) op 7 jul 2021 om 13:02 (met begrippen en finalevraag)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
logo NORA Gebruikersweek

Bijeenkomst op vrijdag 4 juni 2021, 13.00 uur - 15.00 uur (plus mogelijkheid tot 'nazit' na afloop), locatie: MS teams + Mentimeter.
Doel: Feestelijk en inhoudelijk afsluiten van de NORA Gebruikersweek
Doelgroep: Iedereen die deel genomen heeft aan een deel van de NORA Gebruikersweek
Contactpersoon: Marieke Vos, nora@ictu.nl .




Sfeerimpressie & vervolg

Marieke Vos presenteerde (PDF, 1,15 MB) niet alleen de wedstrijd Strijd om de Praatbokaal, maar maakte ook de prijswinnaar bekend van de competitie Kijkersvraag en ging met de deelnemers in gesprek over wat ze hebben opgehaald in de afgelopen Gebruikersweek.

Winnaar Kijkersvraag

Michiel Nederlof met zijn zelfgebouwde (Lego-)trofee van de NORA Kijkersvraag
De trofee met verpakking, resterende stickers en thumbs-up

Als architect is naast praten & luisteren ook observeren en analyseren heel belangrijk. En natuurlijk creatief nadenken! De winnaar van de Kijkersvraag, Michiel Nederlof van de provincie Gelderland, kan het als geen ander.

Deel van de Legostukjes die samen de trofee van de Kijkersvraag zullen vormen

In zijn winnende analyse van de mysterieuze lego-bouwwerken die de Kijkersvraag 2021 uitmaakten zag hij de eeuwige zoektocht naar de Steen der Wijzen, in het bijzonder in de Harry potter-reeks: Van architecten wordt verwacht dat ze iedereen als een allesweter telkens de goede weg wijzen en daarbij komt die Steen goed van pas.

Hij was eerlijk genoeg om toe te geven dat hij hem zelf nog niet had gevonden..

Geheel in stijl met de vraag ontving hij van ons een zelfbouw-Lego trofee. En hij bewees ons dat architecten niet alleen ontwerpen, maar ook best kunnen bouwen ;-)

Winnaars & Opname Strijd om de Praatbokaal

Logo van de Strijd om de Praatbokaal, het NORA Gebruikersdag logo met een open mond er bij
Strijd om de Praatbokaal, zie youtube

Er is een opname beschikbaar van de 'Strijd om de Praatbokaal.' Je vindt deze opname niet op deze pagina maar op Youtube, zodat voldaan kon worden aan toegankelijkheidseisen: youtube Strijd om de Praatbokaal.

De Praatbokaal 2021 ging uiteindelijk met slechts een paar punten verschil naar Team @TIOH. Een eervolle vermelding gaat naar team Waterschapshuis, dat de tweede prijs behaalde van zowel jury als publiek. De winnaars hebben als het goed is inmiddels hun award ontvangen per post, voor de tweede prijs zoeken we nog iets passends om naar het kantoor van het Waterschapshuis te versturen.

logo van de strijd om de praatbokaal met daaronder de namen van de winnaars
Winnaars van de Praatbokaal: Ellen van der Steen, Max Boes en Michel de Boorder!

De begrippen die uitgelegd zijn in de show:

  • Zero trust architecture
  • Self Sovereign Identity
  • Virtual vs Augmented Reality
  • Tijdreizen in je data
  • Bedrijfsfunctiemodel
  • Capabilities.

In de finale gaven beide teams in slechts 2 minuten tijd overtuigend antwoord op de vraag: Hoe weet ik wanneer ik een architect nodig heb?

Oorspronkelijke beschrijving sessie

In deze spetterende finale van de NORA Gebruikersweek 25 mei tot 4 juni 2021 komen we nog 1 keer samen om terug- en vooruit te blikken en de drie prijzen uit te reiken: de Praatbokaal, het Luisterend Oor en de Kijkersvraag.

Onderdeel van deze sessie is een spelshow waarin drie teams van architecten strijden om te bewijzen wie er het beste de vertaalslag kan maken naar de taal van bestuurders en projectleiders. Aan een driekoppige jury van bestuurder, afdelingshoofd en projectleider leggen zij in 60 seconden een aantal begrippen uit. Kan het jurylid iets met deze uitleg? Na drie rondes beantwoorden de teams vervolgens de hamvraag: hoe weet je dat je een architect nodig hebt?

Uiteraard is er naast de juryprijs ook een publieksprijs, waar jullie allemaal ter plekke voor mogen meestemmen (via mentimeter). Vanaf x uur kan wie nog puf heeft napraten over de week in kleine groepen (in break-out rooms).

Beschrijving spelshow

De Jury

  • Voorzitter en vertegenwoordiger van de doelgroep bestuurders: Wiepke Maljers, Directeur Advies en Plaatsvervangend Algemeen Directeur van de Stichting ICTU (LinkedIn profiel).
  • Vertegenwoordiger van de doelgroep Afdelingshoofden: Ilse Vegter, hoofd afdeling Communicatie & Marketing van de Stichting ICTU (LinkedIn profiel)
  • Vertegenwoordiger van de doelgroep Projectleiders: Alwin Bodo, project- & programmamanager bij de Stichting ICTU en Accessibility Officer (LinkedIn profiel)

De teams

Twee teams deden mee:

De casus

Iedereen heeft het er over: als we straks van Corona af zijn blijven we hybride werken. Ook bij de Stichting ICTU is er een sterke behoefte om straks op straks samen te kunnen werken op met collega's en gasten in de juiste mix van thuiskantoor, kantoor en evenementen-locatie. Zoals gebruikelijk denkt iedereen in de organisatie mee en wordt in het voortraject gestrooid met goede adviezen, waarschuwingen en trends waar je 'als je toch bezig bent' ook gelijk rekening mee moet houden. In die context onze fictieve casus:

Een directeur, afdelingshoofd of projectleider komt in uit een meeting en is om de oren geslagen met een paar nieuwe of althans minder bekende termen. Bij het koffiezetapparaat ziet hij/zij een architect en klampt die aan: "Ik moet zo weer terug, maar wat betekent in vredesnaam X? En moet ik daar nu echt wat mee in mijn rol?"

De architectenteams krijgen telkens 60 seconden om die vraag te beantwoorden. Doen ze dat goed, dan is er daarna nog 2 minuten over om de belangrijke vervolgvraag van de jury te beantwoorden: "Hoe herken ik eigenlijk of ik een architect nodig heb?"