Fysiek of technisch gegevens- of datamodel: verschil tussen versies

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken
(framework in noinclude)
(correctie (tekst verwisseld fysiek en logisch model))
Regel 3: Regel 3:
 
|Gebruik hoofdletters=Nee
 
|Gebruik hoofdletters=Nee
 
|Definitie=Een van de vier typen modellen zoals gedefinieerd in het [[MIM (Metamodel voor informatiemodellen)]].  
 
|Definitie=Een van de vier typen modellen zoals gedefinieerd in het [[MIM (Metamodel voor informatiemodellen)]].  
|Toelichting=Beschrijft hoe de in het conceptueel model onderscheiden concepten gebruikt worden bij de interactie tussen systemen en hun gebruikers en tussen systemen onderling. Anders gezegd: het logisch model is een model van de representatie van informatie over de werkelijkheid in digitale registraties en in de uitwisseling daartussen. Het gaat hierbij, in tegenstelling tot een conceptueel model dus veel meer om het ‘hoe’. Het slaat de brug tussen werkelijkheid en systemen, maar beschrijft nog niet de implementatie in die systemen. Een dergelijk model wordt in formele taal beschreven en wordt waar mogelijk gegenereerd vanuit het conceptuele model. Het logisch model wordt opgesteld voor ICT-interoperabiliteit, voor gebruik door met name de ontwerpers, bouwers en beheerders van ICT-voorzieningen.
+
|Toelichting=Specificeert de structuur en eigenschappen van de technologie waarin de informatie wordt vastgelegd of uitgewisseld. Dit is sterk afhankelijk van de gebruikte opslagtechnologie zoals een specifieke database of de servicetechnologie zoals XML, GML, SOAP, REST, (Geo)JSON, LinkedData e.d. Het kan tevens informatie bevatten over de manier waarop berichten ‘verpakt’ worden, het (internet)protocol en de logistiek van het berichtenverkeer. De technische specificaties worden over het algemeen zoveel als mogelijk gegenereerd uit het logisch informatiemodel. Deze specificaties worden opgesteld voor ‘machines’, te gebruiken door software-ontwikkelaars.|Bron=MIM (Metamodel voor informatiemodellen)  
|Bron=MIM (Metamodel voor informatiemodellen)  
 
 
|Vastgesteld in=[https://docs.geostandaarden.nl/mim/mim10/#typen-informatiemodellen MIM 1.0 paragraaf 1.5]  
 
|Vastgesteld in=[https://docs.geostandaarden.nl/mim/mim10/#typen-informatiemodellen MIM 1.0 paragraaf 1.5]  
 
}}
 
}}
  
 
<noinclude>{{Framework MIM}}</noinclude>
 
<noinclude>{{Framework MIM}}</noinclude>

Versie van 15 apr 2019 om 15:49

Tekening van boek met a en z er op
Onderdeel van Begrippenkader NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur


Beschrijving:

Bron: MIM (Metamodel voor informatiemodellen)
Vastgesteld in: MIM 1.0 paragraaf 1.5
Toelichting: Specificeert de structuur en eigenschappen van de technologie waarin de informatie wordt vastgelegd of uitgewisseld. Dit is sterk afhankelijk van de gebruikte opslagtechnologie zoals een specifieke database of de servicetechnologie zoals XML, GML, SOAP, REST, (Geo)JSON, LinkedData e.d. Het kan tevens informatie bevatten over de manier waarop berichten ‘verpakt’ worden, het (internet)protocol en de logistiek van het berichtenverkeer. De technische specificaties worden over het algemeen zoveel als mogelijk gegenereerd uit het logisch informatiemodel. Deze specificaties worden opgesteld voor ‘machines’, te gebruiken door software-ontwikkelaars.


Wordt op andere pagina's toegelicht met een 'tooltip': Nee


Dit begrip maakt deel uit van het conceptueel framework van het MIM (Metamodel voor informatiemodellen) en wordt binnen het thema Gegevensmanagement gebruikt om gegevenswoordenboeken te typeren en beschrijven.
Weergave van het vijflaagsmodel met het Nationaal Semantisch Vlak, waarbij dit vlak met pijlen is verbonden met vijf rechthoeken rechts hiervan: Begrippenmodel (groen), Conceptueel informatiemodel (rood), logisch informatiemodel (blauw), technisch datamodel (bruin) en register (geel)VijflaagsmodelNationaal Semantisch VlakGrondslagenlaagOrganisatorische laagNationaal Semantisch VlakApplicatielaagNetwerklaagMIM (Metamodel voor informatiemodellen)Model van begrippenConceptueel informatiemodelLogisch informatie- of gegevensmodelFysiek of technisch gegevens- of datamodelRegister