Gegevenswoordenboeken binnen gegevensmanagement

Uit NORA Online
Versie door M.M.Vos (overleg | bijdragen) op 26 sep 2018 om 17:49 (link volglijst gecorrigeerd)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.


Onderdeel van
Thema's
Contact
Arjen Santema
H.Nijstad@kennisnet.nl
Status
Actueel
Auteurs

Henk Nijstad (Kennisnet), Robert van Wessel (ICTU)

De Expertgroep Gegevensmanagement heeft het onderwerp van deze pagina genoemd als onderdeel van het thema Gegevensmanagement. De pagina heeft echter op het moment nog geen vulling. Keer op een later moment terug om het resultaat te zien, of neem contact op met de trekker van dit onderdeel door in het kader rechts op het mailadres achter Feedback: te klikken.

Historie en proces[bewerken]

Op de NORA Gebruikersdag van 29 mei 2018 is er een eerste kennissessie geweest over gegevenswoordenboeken in de publieke sector: Het ABC voor Gegevenswoordenboeken. Naar aanleiding hiervan is een google enquête gehouden om informatie te verzamelen en te inventariseren wie er mee willen werken aan het vervolg.

Op 24 september 2018 is de startbijeenkomst geweest van een nieuw werkgroepje. Er zijn 5 thema’s benoemd waarmee de NORA verrijkt gaat worden:

  1. Het doel en belang van gegevenswoordenboeken;
  2. Types gegevenswoordenboeken en hun functies, invulling binnen semantisch vlak;
  3. Ontwerp-handreikingen voor gegevenswoordenboeken (of een andere titel):
  4. Governance en beheer van Gegevenswoordenboeken
  5. Publicatie van gegevenswoordenboeken (o.a. API, viewers per doelgroep, etc.)

Planning, meedenken en contact[bewerken]

Het streven is om eind dit jaar (2018) een eerste versie hiervan te kunnen publiceren. Wil je bijdragen (zelf input inbrengen, tegenlezen, etc) dan ben je van harte welkom. Je kunt je aanmelden via nora@ictu.nl of zodra er concepten in de wiki staan direct een nieuw concept voorstellen of een opmerking op de overlegpagina plaatsen. Alle content die gemaakt wordt zal via deze pagina ontsloten worden. Wil je zeker zijn dat je niets mist, plaats deze pagina dan op je volglijst door boven de pagina met het driehoekje naast het zoekveld het uitrolmenu te activeren en te kiezen voor 'volgen.'