Geo

Uit NORA Online
Versie door M.M.Vos (Overleg | bijdragen) op 22 sep 2015 om 14:59 (fix ontbrekende ] link)

Ga naar: navigatie, zoeken

Geo-informatie

Huisinaanbouw.png

Geografische (of ruimtelijke) informatie omvat alle informatieobjecten die een plaatsgebonden kenmerk hebben. Met een ruimtelijke (of locatie) kenmerk wordt een verwijzing naar een plek op de aarde bedoeld. Dit kan een fysiek object zijn, zoals een gebouw of rivier, een administratieve eenheid, zoals een gemeente of postcode gebied.

Geo-informatie is niet hetzelfde als kaart, maar is wel een belangrijke visualisatie hiervan en wordt vaak als metafoor of synoniem hiervoor gebruikt. In de traditionele geo wereld worden verschillende ruimtelijke thema's (bv waterlopenkaart) als kaartlagen benoemd en gebruikt. Het kenmerk locatie wordt echter steeds meer gekoppeld aan een object zoals de plaats van een voertuig, de locatie van een brand of aanvraag van een vergunning. Een andere vorm van Geo-informatie zijn de gebiedsdekkende rasterkaarten voor neerslag, fijnstof, hoogte of satellietbeelden.

Waarom is Geo-informatie van belang?

De kracht van Geo-informatie is het verbinden van verschillende informatiebronnen via de locatie. Hierbij geeft de (interactieve)kaart in combinatie met je (eigen) locatie een krachtige interactie met de gebruikerIedere persoon, organisatie of functionele eenheid die gebruik maakt van een informatiesysteem. Niet een speciale benadering maar juist de integratie met administratieve automatisering heeft de geo-informatieAlle informatie-objecten die een plaatsgebonden kenmerk hebben: gegevens met een directe of indirecte referentie naar een plaats op het aardoppervlak. een vaste plaats in de ICT gegevenWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat. Het gebruik van geografische informatie verrijkt de ICT-toepassingen wel met extra verbeeldingsmogelijkheden en ruimtelijke functies.
De digitale overheid maakt in toenemende mate gebruik van geo-informatieAlle informatie-objecten die een plaatsgebonden kenmerk hebben: gegevens met een directe of indirecte referentie naar een plaats op het aardoppervlak.. Het maakt een vast onderdeel van de 'digitale werkelijkheid' waarop burgers en bedrijven subsidies en vergunningen aanvragen. In vijf van de basisregistraties is geo-informatieAlle informatie-objecten die een plaatsgebonden kenmerk hebben: gegevens met een directe of indirecte referentie naar een plaats op het aardoppervlak. dan ook prominent aanwezig (BRK, BAG, BRT, BGT en BRO).


Direct aan de slag

Met welke wettelijke- en beleidskaders moet je rekening houden? Wat is er vanuit architectuurEen beschrijving van een complex geheel, en van de principes die van toepassing zijn op de ontwikkeling van het geheel en zijn onderdelen. al geregeld qua principes, bouwstenen en standaarden, waardoor je hergebruik en een vliegende start kunt maken?

AP18: Ruimtelijke informatie via locatie
Bestand:Dossier Geo-informatie.pdf
Geo in Gemma: ‘Locatie’ in de gemeentelijke bedrijfsvoering en modelarchitectuur
Raamwerk van geo-standaarden

Bouwblokken:

nationaalgeoregister.nl (Zoeken en vinden van geodata)
www.pdok.nl (Centraal aansluitpunt voor geodata)
provinciaalgeoregister.nl


Puzzelstuk.png
Samen leren & zoeken

Er zijn diverse overheidsorganisaties die met locatiegegevens werken. U kunt van hun ervaringen leren. En ook van de vraagstukken en lopende discussies die daar spelen.

Geonovum (Verbeteren toegankelijkheid en standaardisatie geo-informatie vd overheid)
Gereedschap.png
Meer informatie & Contact

Links Geo-informatie:

Geobusiness (Branche vereniging)
Osgeo.nl (Community voor open source geo-software)
gis.startpagina.nl/


Contactpersonen zijn:

m.reuvers@geonovum.nl
j.baltussen@geonovum.nl
Contact.png