Help/Lezen

Uit NORA Online
(Verschil tussen bewerkingen)
Ga naar: navigatie, zoeken
(begin)
Regel 1: Regel 1:
 +
==Een Semantische wiki==
 +
De NORA maakt egbruik van een 'wiki' als middel om kennis en informatie te delen. Dat betekent dat de pagina's op noraonline.nl qua indeling lijken op andere wiki's, waarvan Wikipedia de meest bekende is. Losse pagina's diepen een onderwerp of begrip uit in tekst en plaatjes en door op bepaalde woorden of afbeeldingen te klikken kom je bij andere, verwante onderwerpen of begrippen. Omdat de samenhang van verschillende onderdelen erg belangrijk is in architectuur is de software<ref>http://www.mediawiki.org</ref> van de wiki uitgebreid met '[http://semantic-mediawiki.org/wiki/Semantic_MediaWiki_-_startpagina Semantic MediaWiki]'. Een aantal aspecten zijn daardoor anders dan bij Wikipedia. Dit verschil is het duidelijkst bij de beschrijving van specifieke Principes, Standaarden en andere architectuurelementen: 
 +
 +
 +
==Types pagina's==
 +
 +
 +
De NORA-wiki lijkt op het bekende Wikipedia. Het maakt dan ook gebruik van de zelfde software
 +
 +
 +
 
De NORA-wiki lijkt op het bekende Wikipedia. Het platform gaat uit van dezelfde software<ref>http://www.mediawiki.org</ref>, maar is uitgebreid met '[http://semantic-mediawiki.org/wiki/Semantic_MediaWiki_-_startpagina Semantic MediaWiki]'. Hierdoor kan informatie gestructureerd worden aangeboden.
 
De NORA-wiki lijkt op het bekende Wikipedia. Het platform gaat uit van dezelfde software<ref>http://www.mediawiki.org</ref>, maar is uitgebreid met '[http://semantic-mediawiki.org/wiki/Semantic_MediaWiki_-_startpagina Semantic MediaWiki]'. Hierdoor kan informatie gestructureerd worden aangeboden.
  

Versie van 15 okt 2015 om 17:15

Inhoud

Een Semantische wiki

De NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur maakt egbruik van een 'wiki' als middel om kennis en informatie te delen. Dat betekent dat de pagina's op noraonline.nl qua indeling lijken op andere wiki's, waarvan Wikipedia de meest bekende is. Losse pagina's diepen een onderwerp of begrip uit in tekst en plaatjes en door op bepaalde woorden of afbeeldingen te klikken kom je bij andere, verwante onderwerpen of begrippen. Omdat de samenhang van verschillende onderdelen erg belangrijk is in architectuurEen beschrijving van een complex geheel, en van de principes die van toepassing zijn op de ontwikkeling van het geheel en zijn onderdelen. is de software[1] van de wiki uitgebreid met 'Semantic MediaWiki'. Een aantal aspecten zijn daardoor anders dan bij Wikipedia. Dit verschil is het duidelijkst bij de beschrijving van specifieke Principes, Standaarden en andere architectuurelementen:


Types pagina's

De NORA-wiki lijkt op het bekende Wikipedia. Het maakt dan ook gebruik van de zelfde software


De NORA-wiki lijkt op het bekende Wikipedia. Het platform gaat uit van dezelfde software[2], maar is uitgebreid met 'Semantic MediaWiki'. Hierdoor kan informatie gestructureerd worden aangeboden.

Onderdelen van de pagina

Schermafbeelding met toelichting per element
Links op elke pagina staat het menu, met uitklapbare delen. Dit zijn de belangrijkste, maar niet alle pagina's binnen de wiki.

Onder het uitklapmenu 'elementtypen' zijn de verschillende soorten elementen te vinden waaruit NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur bestaat; zo kan makkelijk gezocht worden naar bijvoorbeeld alle basisprincipes of standaarden in NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur.

Elke pagina heeft 'tabbladen': beginnend bij de tekstpagina, daarna een overlegpagina waarop discussie kan plaatsvinden over de pagina. Aan de rechterkant staan opties als 'Geschiedenis bekijken', waarop de revisiehistorie van de pagina te vinden is (zie ook: Versiebeheer NORA). Wanneer u ingelogd bent, is de optie 'Bewerken' zichtbaar; anders staat hier 'Formulier bekijken' of 'Brontekst bekijken'.

Semantische wiki

In een semantische wiki zijn de elementen in feite pagina's, waar middels formulieren (of wikicode), eigenschappen kunnen worden gedefinieerd. Een eigenschap kan ook een verwijzing naar een andere pagina zijn.

In het Kennismodel NORA staan verschillende 'elementtypen' beschreven zoals Bronnen, Principes en Doelen. Deze hebben elk een vast formulier, zodat elk principe dezelfde type eigenschappen kan hebben. Waar een gewone webpagina 'gewoon' kan verwijzen (linken) naar een andere, biedt een semantische wiki de mogelijkheid om de relatie tussen twee elementen te definiëren. Bijvoorbeeld: het afgeleide principe 'Automatische dienstverlening' realiseert het basisprincipe 'Proactief' en is gerelateerd aan het principe 'Proactief aanbieden'.

Gestructureerd zoeken

Via de pagina Speciaal:OpEigenschapZoeken kan gezocht worden naar pagina's die een bepaalde eigenschap en waarde hebben, bij voorbeeld pagina's waarvan de eigenschap 'Architectuurlaag', 'Informatiearchitectuur' is: Speciaal:OpEigenschapZoeken/Architectuurlaag/Informatiearchitectuur

Op ID zoeken

NORA-elementen hebben een ID dat op te zoeken is door de volgende URL aan te passen: http://www.noraonline.nl/wiki/Speciaal:OpEigenschapZoeken/ID/<waarde van ID>

Nota bene: het ID stamt uit de oudere NORA-documenten. In deze wiki is de URL van een element het unieke identificerende attribuut.

Zie verder

  • http://www.mediawiki.org
  • Persoonlijke instellingen
    Naamruimten

    Varianten
    Handelingen
    Hulpmiddelen