Help/Lezen

Uit NORA Online
(Verschil tussen bewerkingen)
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Semantische wiki: links bewerkt)
(schermafbeelding toegevoegd)
Regel 2: Regel 2:
  
 
==Onderdelen van de pagina==
 
==Onderdelen van de pagina==
Links op elke pagina staat het menu, met uitklapbare delen. Dit zijn de belangrijkste, maar niet alle pagina's binnen de wiki.
+
[[Bestand:Indeling_pagina.png|thumb|Schermafbeelding met toelichting per element]] Links op elke pagina staat het menu, met uitklapbare delen. Dit zijn de belangrijkste, maar niet alle pagina's binnen de wiki.
 
Onder het uitklapmenu 'elementtypen' zijn de verschillende soorten elementen te vinden die in NORA zitten; zo kan makkelijk gezocht worden naar bij voorbeeld alle basisprincipes of standaarden in NORA.
 
Onder het uitklapmenu 'elementtypen' zijn de verschillende soorten elementen te vinden die in NORA zitten; zo kan makkelijk gezocht worden naar bij voorbeeld alle basisprincipes of standaarden in NORA.
  

Versie van 29 mei 2012 om 13:07

De NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur wiki lijkt op het bekende Wikipedia. Het platform gaat uit van de zelfde software[1], maar is uitgebreid met 'Semantic MediaWiki'. Hierdoor kan informatie gestructureerd worden aangeboden.

Inhoud

Onderdelen van de pagina

Schermafbeelding met toelichting per element
Links op elke pagina staat het menu, met uitklapbare delen. Dit zijn de belangrijkste, maar niet alle pagina's binnen de wiki.

Onder het uitklapmenu 'elementtypen' zijn de verschillende soorten elementen te vinden die in NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur zitten; zo kan makkelijk gezocht worden naar bij voorbeeld alle basisprincipes of standaarden in NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur.

Elke pagina heeft 'tabbladen': beginnend bij de tekstpagina, daarna een overlegpagina waarop discussie kan plaatsvinden over de pagina. Aan de rechter kant staan opties als 'Geschiedenis bekijken', waarop de revisiehistorie van de pagina te vinden is (zie ook: Versiebeheer NORA). Wanneer u ingelogd bent is de optie 'Bewerken' zichtbaar; anders staat hier 'Formulier bekijken' of 'Brontekst bekijken'.

Semantische wiki

In een semantische wiki zijn de elementen in feite pagina's, waar middels formulieren (of wikicode), eigenschappen kunnen worden gedefinieerd. Een eigenschap kan ook een verwijzing naar een andere pagina zijn.

In het Kennismodel NORA staan verschillende 'elementtypen' beschreven zoals Bronnen, Principes en Doelen. Deze hebben elk een vast formulier, zodat welk principe de zelfde type eigenschappen kan hebben. Waar een gewone webpagina 'gewoon' kan verwijzen (linken) naar een andere, biedt een semantische wiki de mogelijkheid om de relatie tussen twee elementen te definiëren. Bij voorbeeld: het afgeleide principe 'Automatische dienstverlening' realiseert het basisprincipe 'Proactief' en is gerelateerd aan het principe 'Proactief aanbieden'.

Gestructureerd zoeken

Via de pagina Speciaal:OpEigenschapZoeken kan gezocht worden naar pagina's die een bepaalde eigenschap en waarde hebben, bij voorbeeld Architectuurlaag die Informatiearchitectuur is: Speciaal:OpEigenschapZoeken/Architectuurlaag/Informatiearchitectuur

Op ID zoeken

NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur elementen hebben een ID-nummer wat op te zoeken is door de onderstaande URL aan te passen: http://www.noraonline.nl/wiki/Speciaal:OpEigenschapZoeken/ID/<waarde van ID>

Nota bene: het ID stamt uit de oudere NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur documenten. In deze wiki is de URL van een element het unieke identificerende attribuut.

Zie verder

  1. http://www.mediawiki.org
Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Hulpmiddelen