Help/Lezen

Uit NORA Online
Versie door JDirks (overleg | bijdragen) op 29 mei 2012 om 13:07 (schermafbeelding toegevoegd)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De NORA wiki lijkt op het bekende Wikipedia. Het platform gaat uit van de zelfde software[1], maar is uitgebreid met 'Semantic MediaWiki'. Hierdoor kan informatie gestructureerd worden aangeboden.

Onderdelen van de pagina[bewerken]

Schermafbeelding met toelichting per element

Links op elke pagina staat het menu, met uitklapbare delen. Dit zijn de belangrijkste, maar niet alle pagina's binnen de wiki.

Onder het uitklapmenu 'elementtypen' zijn de verschillende soorten elementen te vinden die in NORA zitten; zo kan makkelijk gezocht worden naar bij voorbeeld alle basisprincipes of standaarden in NORA.

Elke pagina heeft 'tabbladen': beginnend bij de tekstpagina, daarna een overlegpagina waarop discussie kan plaatsvinden over de pagina. Aan de rechter kant staan opties als 'Geschiedenis bekijken', waarop de revisiehistorie van de pagina te vinden is (zie ook: Versiebeheer NORA). Wanneer u ingelogd bent is de optie 'Bewerken' zichtbaar; anders staat hier 'Formulier bekijken' of 'Brontekst bekijken'.

Semantische wiki[bewerken]

In een semantische wiki zijn de elementen in feite pagina's, waar middels formulieren (of wikicode), eigenschappen kunnen worden gedefinieerd. Een eigenschap kan ook een verwijzing naar een andere pagina zijn.

In het Kennismodel NORA staan verschillende 'elementtypen' beschreven zoals Bronnen, Principes en Doelen. Deze hebben elk een vast formulier, zodat welk principe de zelfde type eigenschappen kan hebben. Waar een gewone webpagina 'gewoon' kan verwijzen (linken) naar een andere, biedt een semantische wiki de mogelijkheid om de relatie tussen twee elementen te definiëren. Bij voorbeeld: het afgeleide principe 'Automatische dienstverlening' realiseert het basisprincipe 'Proactief' en is gerelateerd aan het principe 'Proactief aanbieden'.

Gestructureerd zoeken[bewerken]

Via de pagina Speciaal:OpEigenschapZoeken kan gezocht worden naar pagina's die een bepaalde eigenschap en waarde hebben, bij voorbeeld Architectuurlaag die Informatiearchitectuur is: Speciaal:OpEigenschapZoeken/Architectuurlaag/Informatiearchitectuur

Op ID zoeken[bewerken]

NORA elementen hebben een ID-nummer wat op te zoeken is door de onderstaande URL aan te passen: http://www.noraonline.nl/wiki/Speciaal:OpEigenschapZoeken/ID/<waarde van ID>

Nota bene: het ID stamt uit de oudere NORA documenten. In deze wiki is de URL van een element het unieke identificerende attribuut.

Zie verder[bewerken]