Help/Reageren

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.


Een ieder (overheid, bedrijf en privé) is van harte uitgenodigd om te reageren op de inhoud van deze wiki, zodat NORA uitgebreid wordt. Reacties waar we in ieder geval in geïnteresseerd zijn:

  • verdere verduidelijking van een onderdeel
  • actualisering door nieuwe inzichten of veranderende omgeving
  • toevoegingen
  • voorbeelden hoe een onderdeel van NORA in de praktijk toegepast kan worden
  • vragen of twijfels hoe je iets moet uitleggen of toepassen

Je kunt op drie manieren reageren: een verbetering aanbrengen in de wiki, een reactie of voorstel achterlaten op een overlegpagina, of contact opnemen met NORA Beheer & Doorontwikkeling.

Mail of telefoontje naar NORA Beheer[bewerken]

Wie twijfelt of een pagina aangevuld of gewijzigd zou moeten worden, een nieuwe pagina wil aanmaken of liever niet zelf in de wiki reageert kan het beste een mailtje sturen naar NORA Beheer (nora@ictu.nl) of opbellen. We overleggen dan samen over de te nemen stappen.

Verbeteringen rechtstreeks aanbrengen in de wiki[bewerken]

Net als bij wikipedia kun je de teksten op noraonline zelf bewerken en verbeteren, als je een account hebt aangemaakt en bent ingelogd. Je kunt je bewerking bekijken voor je hem opslaat om te zien hoe het er uit ziet en na het opslaan wordt het voor iedereen zichtbaar. Toch niet tevreden? Dan kun je de bewerking terugdraaien in het tabblad geschiedenis. Overigens zijn bepaalde pagina;s extra beveiligd, gebruikers zonder extra rechten kunnen deze niet aanpassen.

Gebruik deze mogelijkheid voor 'no regret changes,' oftewel verbeteringen waar niemand op tegen kan zijn: verbeteringen van spelling of zinsbouw, het toevoegen van praktijkvoorbeelden, het herstellen van dode links et cetera. Het is ook geschikt wanneer je een serie pagina's beter met elkaar wilt verbinden door links of categorieën toe te voegen, of de pagina in een bestaande indeling toe te voegen zoals het Vijflaagsmodel.

Ook inhoudelijke wijzigingen en toevoegingen mag je op deze manier toevoegen, maar dan loop je het risico dat de eigenaar van de informatie het er niet mee eens is.

NORA Beheer zal inhoudelijke wijzigingen door gebruikers die nog niet eerder betrokken waren bij het onderwerp in eerste instantie ongedaan maken totdat de vaste contactpersoon akkoord geeft op de wijziging. Meestal staat de contactpersoon op de pagina vermeld, bijvoorbeeld de beheerder van een bouwsteen of de voorzitter van de expertgroep.

Meer informatie over het aanmaken van nieuwe concepten staat op Instructie concepten maken voor pagina's. Tips en uitleg over het bewerken van pagina's en het opmaken van teksten staat op Help/Bewerken.

Beveiligde pagina's[bewerken]

Een aantal pagina's binnen de wiki zijn extra beveiligd tegen bewerkingen door onbevoegden. Als je op bewerken klikt zie je een waarschuwing boven in beeld dat deze pagina alleen te bewerken is door beheerders. Wil je een dergelijke pagina toch aanpassen? Neem dan even contact op via nora@ictu.nl.

Wil je een voorstel voor zo'n pagina verder uitwerken voordat je contact op neemt? Maak dan een sandbox aan (zie Instructie concepten maken voor pagina's) en kopieer de code van de beveiligde pagina daarheen.

NB: Inhoudelijke aanpassingen aan de Bindende Architectuurafspraken van de NORA, moeten altijd eerst in de NORA Gebruikersraad worden besproken en goedgekeurd.

Reactie of voorstel achterlaten op de overlegpagina[bewerken]

Als je een inhoudelijk voorstel hebt of een discussie wilt aangaan over de inhoud, is het vaak handiger om het contact te zoeken met de eigenaar van de informatie en/of NORA Beheer. Dat kan rechtstreeks (als er geen mailadres staat kun je altijd contact opnemen via nora@ictu.nl) of via de Overlegpagina's.

Overlegpagina's zijn een soort forum, waar je een vraag, voorstel of discussiepunt kunt inbrengen. Iedereen die een account heeft (of aanmaakt) kan een reactie achterlaten en alle bezoekers kunnen deze lezen. Het is dus niet geschikt voor meer gevoelige discussies. Tab Overlegpagina.png

Waar vind ik de juiste overlegpagina?[bewerken]

Elke pagina heeft een overlegpagina. Bovenaan de pagina staan twee tabbladen naast elkaar: Pagina en Overleg. Klik op Overleg om naar de overlegpagina te gaan die bij de pagina hoort. Is de link rood en komt er een rode gestreepte lijn onder als je de link aanwijst, dan is de overlegpagina nog leeg - voel je vrij er iets op te zetten. Voor gebruikers die de kleur niet kunnen zien: in de titel van de link zal 'de pagina bestaat niet' staan.

Hoe weet de eigenaar van de informatie dat ik gereageerd heb?[bewerken]

NORA Beheer houdt alle wijzigingen in de wiki in de gaten en zal je reactie zien. We geven dan een seintje aan de juiste contactpersoon. Daarnaast kunnen bewerkers van pagina's hun volglijst zo instellen dat ze een mailtje krijgen als iemand een wijziging aanbrengt. Als je een pagina volgt, volg je automatisch ook de overlegpagina, dus ook van jouw reactie krijgen ze een notificatie per mail.

Hoe kan ik het beste gebruik maken van overlegpagina's?[bewerken]

Zorg dat je vraag, voorstel of discussiepunt goed begrijpbaar is, dat we weten hoe we het af kunnen handelen en eventueel contact met je op kunnen nemen:

  • Gebruik zinnen met werkwoorden in plaats van steekwoorden
  • Kopieer de tekst of het kopje waar je opmerking over gaat (het handigste is de pagina in een ander tabblad te openen door met de rechtermuisknop op het tabblad Pagina te klikken) en gebruik opmaak om het verschil tussen origineel en voorsteltekst te markeren
  • Maak duidelijk wat je doel is: wil je antwoord op je vraag, dat de pagina aangepast wordt, of contact / discussie met de informatie-eigenaren?
  • Onderteken je reactie door vier 'tildes' te plaatsen:
    ~~~~
    . De wiki plaatst dan een link naar je gebruikerspagina, met het tijdstip waarop je de reactie plaatste.

Hoe reageer ik op een bestaande reactie op de overlegpagina?[bewerken]

Open de overlegpagina en klik op Bewerken. Plaats een reactie of antwoord altijd onder de oorspronkelijke reactie en begin met een ':' voor de eerste zin. De wiki laat de tekst dan inspringen:

===Voorbeeld===
Vraag ~~~~
: Antwoord ~~~~

Discussiepunt
: Reactie
:: Tegenreactie
::: Reactie terug

levert op:

Voorbeeld[bewerken]

Vraag M.M.Vos (overleg) 19 aug 2019 16:38 (CEST)

Antwoord M.M.Vos (overleg) 19 aug 2019 16:38 (CEST)

Discussiepunt

Reactie
Tegenreactie
Reactie terug