Help voor gebruikers met extra rechten

Uit NORA Online
Versie door Eveliengentis (overleg | bijdragen) op 7 okt 2019 om 14:24 (foutmelding bij voetnoten toegevoegd)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.


Alleen beheerders en mensen met extra rechten kunnen bepaalde acties uitvoeren. Als je die rechten niet hebt maar wel nodig denkt te hebben, neem dan contact op met NORA Beheer & Doorontwikkeling, nora@ictu.nl dan bespreken we de mogelijkheden. In deze pagina gaan er even van uit dat je de rechten hebt om de beschreven handelingen uit te voeren - zo nee stopt het systeem je wel.

Nieuwe pagina's aanmaken[bewerken]

Er zijn in de wiki drie soorten pagina's:

  • pagina;s zonder semantische eigenschappen, met tekst en afbeeldingen waarvan de opmaak per pagina is bepaald - de zogenaamde ongestructureerde pagina.
  • pagina's met semantische eigenschappen die voor het type pagina's is bepaald in het kennismodel- de gestructureerde pagina ofwel element
  • de ongestructureerde pagina met gestructureerde onderdelen waarbij je een sjabloon gebruikt om eigenschappen toe te voegen.

Ongestructureerde pagina's aanmaken[bewerken]

Een nieuwe ongestructureerde pagina maak je aan door de gewenste titel in het zoekveld in te voeren. Dit heeft het voordeel dat identieke of bijna-identieke pagina's direct als zoekresultaat terugkomen. Bestaat er nog geen pagina met de nieuwe naam en ben je ingelogd, dan zie je bij de resultaten een rode link met daaromheen de pagina .. aanmaken. Klik op deze link en je gaat automatisch naar een scherm Aanmaken, dat vrijwel identiek is aan het tabblad bewerken.

Gestructureerde pagina's aanmaken[bewerken]

Veel pagina's in NORA zijn exemplaren naar een bepaalde mal (elementtype): alle Basisprincipes zijn pagina's van het elementtype Basisprincipe, dat bepaalt welke semantische eigenschappen je in kunt vullen in het invoerformulier en hoe die informatie vervolgens getoond wordt aan bezoekers. De eigenschappen die je in het invoerformulier invoert kun je ook op andere pagina's opvragen.

Let op je krijgt een foutmelding als je in een gestructureerde pagina in het invoerformulier voetnoten gebruikt. Voetnoten geven een foutmelding, omdat deze niet werken binnen een semantische eigenschap.

Als je een nieuwe pagina wilt aanmaken volgens zo'n bestaand elementtype, ga dan naar het semantische kennismodel, kies het juiste elementtype uit en klik er naar door. Op deze pagina staat beschreven wat het elementtype is en welke eigenschappen zijn toegestaan. Scroll omlaag naar het invoerveld onder de kop 'Elementen van dit type,' voer de gewenste naam in van je nieuwe pagina en klik op de knop. Je komt nu in een aanmaakformulier, vergelijkbaar met het tabblad bewerken.

Nieuwsberichten aanmaken[bewerken]

Een nieuwsbericht is een ongestructureerde pagina, waaraan met het Sjabloon:Nieuwsberichten eigenschappen zijn toegevoegd. Maak de pagina aan en kopieer het sjabloon, vul het vervolgens in. Bekijk voor meer uitleg het sjabloon.

Bijeenkomsten aanmaken[bewerken]

Een bijeenkomst is een ongestructureerde pagina, waaraan met het Sjabloon:Bijeenkomsten eigenschappen zijn toegevoegd. Maak de pagina aan en kopieer het sjabloon, vul het vervolgens in. Bekijk voor meer uitleg het sjabloon.

Begrippen aanmaken[bewerken]

ongestructureerde pagina, waaraan met het Sjabloon:Begrip eigenschappen zijn toegevoegd. Maak de pagina aan en kopieer het sjabloon, vul het vervolgens in. Bekijk voor meer uitleg het sjabloon.

Pagina's hernoemen[bewerken]

Soms is het nodig een pagina van naam te veranderen, bij een spelfout, omdat er iets is veranderd of om het gelijk te trekken met andere bronnen. De wiki maakt bij het hernoemen automatisch een doorverwijzingspagina van de oude naam naar de nieuwe naam, zodat wie op de oude naam zoekt naar de juiste plek wordt geleid. Links naar de oorspronkelijke pagina worden op deze manier automatisch omgeleid.

NB: Controleer voor het hernoemen van een pagina die je niet net hebt aangemaakt altijd even met de knop 'Eigenschappen bekijken' in het menu tools of er semantische relaties naar deze pagina bestaan: die blijven verwijzen naar de oude naam totdat je ze corrigeert.

  • Ga naar de te hernoemen pagina
  • Klik in het menu 'Meer' op Hernoemen
  • Laat in het nieuwe scherm dat opent het eerste invoerveld staan op (Hoofdnaamruimte), TENZIJ de pagina die je hernoemt in een andere naamruimte valt of moet vallen. Er is maar een beperkt aantal pagina's in andere naamruimten, met name ISOR-objecten, Sjablonen, Eigenschappen en Sandboxes.
  • Vul in het invoerveld er achter de nieuwe gewenste naam in
  • Voer de reden voor de wijziging in in het invoerveld er onder
  • Klik op de knop Pagina hernoemen (laat de andere opties aan staan)

Pagina verwijderen[bewerken]

In principe blijven pagina's op noraonline bestaan als ze niet meer actueel zijn en worden ze niet verwijderd: zo blijft historische informatie beschikbaar voor wie er naar zoekt. Wel kunnen gestructureerde pagina's vervallen en alle pagina's in de historie geplaatst worden.

Gestructureerde pagina laten vervallen[bewerken]

  • Ga naar de pagina die je wilt laten vervallen en klik op bewerken
  • Selecteer in het invoerformulier bij de Eigenschap:Status actualiteit de status Vervangen (als er een logische opvolger is waar je de bezoeker naar kunt herleiden) of Uitgefaseerd (als er geen opvolger is, maar het element niet meer bestaat of niet meer wordt aanbevolen)
  • Type bij de Eigenschap:Status toelichting de tekst die de bezoeker te zien moet krijgen: Wanneer is het vervangen / uitgefaseerd, waarom en aar verwijs je de bezoeker heen? Bij een vervangen standaard zou dit bijvoorbeeld kunnen zijn: Deze standaard is in 2019 van de lijst gehaald en vervangen door [[Nieuwe Standaard]].
  • Geef in de samenvatting van de bewerking weer op wiens gezag je de wijziging doet en sla op.
  • Controleer hoe de pagina nu wordt weergegeven: is het voor de bezoeker optisch duidelijk dat het is vervangen of uitgefaseerd? Zo nee, neem even contact op met [nora@ictu.nl], dan kunnen we het opmaaksjabloon aanpassen.
  • Zijn er semantische relaties van of naar de vervallen / vervangen pagina? Beoordeel dan of deze in stand moet blijven (en getoond blijft worden op bide pagina's), of het logischer is deze te verleggen naar een opvolger of helemaal te laten vervallen. (Controleer dit met de optie Eigenschappen bekijken)

Ongestructureerde pagina's in historie plaatsen[bewerken]

Plaats een ongestructureerde pagina die niet meer actueel is en dat ook niet meer gaat worden naar de historie:

  • Voeg de code
    {{Archief}} 
    toe aan de pagina.
  • Plaats indien gewenst een uitleg of (interne of externe) link naar een pagina die als opvolger beschouwd kan worden bovenin de code van de pagina, eventueel voorzien van een Sjabloon:Uitgelicht of Sjabloon:Metakader.
  • Sla op en geef in de samenvatting van de bewerking dat je het in de historie plaatst en (indien beschikbaar) op wiens gezag je dat doet
  • Klik op 'Koppelingen naar deze pagina bekijken' om te zien welke pagina's naar deze pagina verwijzen - moeten deze verwijzingen in stand blijven?
  • Klik op 'Eigenschappen bekijken' om te zien of er semantische relaties zijn van of naar deze pagina - moeten deze in stand blijven?

Een pagina direct verwijderen omdat deze ten onrechte is aangemaakt[bewerken]

Wanneer mag je een pagina wel verwijderen, in plaats van laten vervallen? Als een of meer van de volgende zaken waar zijn (neem bij twijfel even contact op):

  • je hebt de pagina zelf kort geleden aangemaakt en dit was een fout
  • het is een sandbox-pagina die je zelf hebt aangemaakt
  • de pagina heeft nooit inhoud gehad
  • de pagina heeft alleen spam of andere ongewenste inhoud gehad

In de meeste andere gevallen zijn er betere oplossingen beschikbaar. Zo kun je bij dubbelingen beter een doorverwijzing aanmaken naar de juiste versie: wie een link naar de verkeerde versie had gaat dan naar de juiste toe.