Het zelf-likkende ijsje en andere metaforen die je niet meer uit je hoofd krijgt

Uit NORA Online
Versie door M.M.Vos (overleg | bijdragen) op 2 jul 2021 om 11:54 (start ipv opening)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
logo NORA Gebruikersweek

Bijeenkomst op dinsdag 1 juni 2021, 16:00 - 17:00 uur, locatie: MS teams.
Doel: Je laten inspireren door historische ervaringen op het snijvlak van architectuur en bestuur
Doelgroep: Architecten, beleidsmedewerkers, bestuurders
Contactpersoon: Michiel Schoo via nora@ictu.nl .




Sfeerimpressie

Lees ook het essay dat Michiel speciaal voor de NORA Gebruikersweek schreef: Inzichten op het snijvlak van Architectuur en beleid - over onderhoudshandleidingen, zelf-likkende ijsjes en andere metaforen.

Er ontspon zich een levendig en humorvol gesprek Over Michiels ervaringen in het verleden, de huidige ervaringen van de deelnemers en de hoop en verwachtingen voor de toekomst. Hoe je het gesprek tussen architectuur en beleidsmedewerkers en bestuurders goed aan gaat blijft een terugkerend vraagstuk. Deels is dat het vinden van het juiste vocabulaire, het in heldere taal uitleggen van abstracte begrippen zoals Gerdine Keijzer-Baldé al aangaf in haar openingstoespraak. En we in de strijd om de Praatbokaal oefenen.

Maar daar onder ligt de gezamenlijke zoektocht wie nu waar over moet en wil gaan: is architectuur een actief stuurinstrument dat de bestuurder moet kunnen hanteren? Dan moet die er ook mee kunnen werken. Is het slechts een 'vertaling' van beleid in concrete principes en keuzes? Dan zal de bestuurder achteruit leunen, terwijl de architect wel aangehaakt moet blijven om die 'vertaling' te maken en actueel te houden.

Praat je naar bestuurders op kleuterniveau, verwacht dan ook geen volwassen keuzes: kun je iets dat ingewikkeld is aansturen op versimpelde wijze? En van de andere kant, kun je een goede schets van de toekomst geven op niveau van maatschappelijke meerwaarde, als de visie van je organisatie niet helder is?

Ten slotte nog één metafoor uit het publiek: de T-shaped architect. Een architect moet als verbinder een brede kennis en interesse hebben, zodat hij aansluit bij de werkvloer en de boardroom, de IT en de business, de inhoud en het proces. En op het eigen vak moet de architect juist de diepte in gaan, de contexten niet alleen verbinden maar ook inhoud en inzicht toevoegen.

Oorspronkelijke beschrijving sessie

In 15 jaar NORA is één ding nooit veranderd: architectuur kan niet succesvol zijn zonder een goede samenwerking met beleid en bestuur. En dat betekent op zoek gaan naar manieren om te verbinden en te vertalen. Michiel Schoo, voormalig dossierhouder van NORA bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, gunt ons een inkijkje in zijn eigen herinneringen aan de begintijd van NORA: wat droeg er bij aan succes, wat stond er in de weg, welke metaforen bleken van toepassing? En hij geeft aan hoe hij nu tegen de dynamiek tussen architectuur en bestuur aankijkt.