Hoe implementeer ik Digitale duurzaamheid?: verschil tussen versies

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{concept|}} Het duurzaam toegankelijk bewaren van alle digitale overheidsinformatie binnen een organisatie vergt een groot a...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 12: Regel 12:
## de bij het opslaan en beheren van informatie te gebruiken opslagformaten, opslagmedia, hardware (apparatuur) en software (programmatuur oftewel geautomatiseerde informatiesystemen) (stel daarvoor formeel ook standaarden vast);
## de bij het opslaan en beheren van informatie te gebruiken opslagformaten, opslagmedia, hardware (apparatuur) en software (programmatuur oftewel geautomatiseerde informatiesystemen) (stel daarvoor formeel ook standaarden vast);
## de bij het opslaan, beheren, ontsluiten en gebruiken toe te passen metagegevens;
## de bij het opslaan, beheren, ontsluiten en gebruiken toe te passen metagegevens;
## ..................
## ..........
# ..............
# .........

Versie van 6 mrt 2015 13:33

Deze pagina is een concept. Reacties via nora@ictu.nl of tekstvoorstellen in de wiki zijn welkom.

Het duurzaam toegankelijk bewaren van alle digitale overheidsinformatie binnen een organisatie vergt een groot aantal maatregelen. Deze pagina geeft een eerste aanzet voor de belangrijkste stappen op hoofdlijnenniveau (andere onder het thema Digitale duurzaamheid vallende pagina's geven een deel van de uitwerking op meer detailniveau, zoals bijvoorbeeld de pagina over Metagegevens (Begrip).

Hier volgen de stappen op hoofdlijnen:

  1. Inventariseer de soorten informatie die uw organisatie gebruikt en bewaart en benoem ze.
  2. Benoem per soort informatie een bijbehorend beheerregime. Doe dat ook voor die soorten informatie waarvoor regels voor het opslaan, bewaren en beheren en ontsluiten ervan nog niet expliciet zijn vastgelegd (want juist daar zit een deel van de uitdaging waarvoor het thema Digitale duurzaamheid de organisatie stelt).
  3. Beschrijf de benoemde beheerregimes op basis van de bestaande situatie (bewaren betekent vrijwel altijd dat er minimaal iets bekend is over hoe dat gebeurt).
  4. Stel vast waar de lacunes zitten, benoem die, rapporteer ze en zorg dat de organisatie het uitwerken van hetgeen nog ontbreekt op de agenda zet en vervolgens opneemt in een plan (dat kan een meerjarenplan zijn, maar zorg dat als iets nog moet gebeuren het als zodanig ook een plek krijgt). Ga bij het benoemen van de lacunes mede uit van hetgeen hierna volgt over de inhoudelijke aandachtsgebieden.
  5. Stel vast waar wat betreft het opslaan, bewaren en beheren en ontsluiten van overheidsinformatie nog hybride situaties (informatie op papier naast digitale informatie zonder dat het digitale deel volledig leidend en volledig dekkend is), benoem die situaties, leg ze vast, zet zorg dat de organisatie ook het verbeteren van die situaties op de agenda zet en opneemt in een meerjarenplan.
  6. Beschrijf hoe de organisatie per combinatie van benoemde informatiesoort en benoemd beheerregime invulling geeft of gaat geven aan minimaal de volgende belangrijke aandachtsgebieden bij Digitale duurzaamheid:
    1. de bij het opslaan en beheren van informatie te gebruiken opslagformaten, opslagmedia, hardware (apparatuur) en software (programmatuur oftewel geautomatiseerde informatiesystemen) (stel daarvoor formeel ook standaarden vast);
    2. de bij het opslaan, beheren, ontsluiten en gebruiken toe te passen metagegevens;
    3. ..................
    4. ..........
  7. ..............
  8. .........