Terugblik ISA-workhop 6 november 2014

Uit NORA Online
ISA-workshop 2014-11
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.



Terugblik ISA-workhop 6 november 2014[bewerken]

donderdag 27 november 2014 - Binnen de Europese Unie is in toenemende mate behoefte aan een goede en veilige informatie-uitwisseling voor grensoverschrijdende digitale dienstverlening. Vanuit Brussel wordt het belang hiervan onderstreept, en wordt bevorderd dat nationale e-overheidsontwikkelingen op elkaar worden afgestemd. Op 6 november bezocht een delegatie van de Europese Commissie ICTU om haar initiatieven toe te lichten en bijgepraat te worden over de stand van zaken in Nederland. Ruim 50 enthousiaste deelnemers vanuit de (Rijks)overheid woonden de ISA-workshop bij. We kijken terug op een nuttige en interactieve middag.

Interoperabiliteit beperkt zich niet tot de grens

Het EU-programma ISA, dat staat voor Interoperability Solutions for European Public Administrations, bevordert de uitwisseling van gegevens tussen de verschillende digitale systemen van de lidstaten. Dat is onder meer belangrijk vanuit een economisch perspectief. Bijvoorbeeld voor het gemakkelijk opzetten van een bedrijf in een andere EU-lidstaat of om daar je recht te kunnen halen.

Een belangrijk deel van de aandacht tijdens de workshop ging uit naar de relatie tussen de Nederlandse Overheid Referentie Architectuur (NORA) en de European Interoperability Reference Architecture (EIRA). Beiden bieden handvatten voor de inrichting van de dienstverlening aan burgers en bedrijven op Nationaal en op Europees niveau. Naast NORA kwamen tijdens de ISA-workhop ook aan bod: de Nederlandse Stelselcatalogus, het rotondemodel voor informatie-uitwisseling en BOMOS, een model om open standaarden te beheren.

Na afloop kon geconcludeerd worden, dat Nederland goed is aangesloten op Europese ontwikkelingen en zelfs voorloopt op een aantal gebieden, maar dat we daarin binnen Nederland elkaar nog niet altijd weten te vinden. Er liggen kansen om onze invloed richting Europa te versterken. Het is volgens Xander van der Linde (ICTU) zaak om “steeds verbinding te leggen met de ontwikkelingen op Europees niveau.” Van der Linde was, samen met John Kootstra (Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Margarida Abecasis (ISA) mede-initiatiefnemer van de ISA-workshop.

Verslag en presentaties

Lees het verslag en bekijk de presentaties (English) op de website van ICTU voor meer informatie.

Zie ook de pagina Architectuur internationaal in NORA.

Zie voor meer nieuws de nieuwspagina.