Beheerorganisatie netwerkbeveiliging
ISOR:Beheerorganisatie netwerkbeveiliging /
Naar navigatie springen
Naar zoeken springen
Versie 2.0 van 9 februari 2021 van de BIO Thema-uitwerking Communicatievoorzieningen is vervangen door versie 2.1 van 29 oktober 2021.
De wijzigingen betreffen met name de uniformering van objectdefinities en objectnamen in en tussen BIO Thema-uitwerkingen.
Versie 2.1 in PDF-formaat is op de website CIP-overheid/producten gepubliceerd.
De wijzigingen betreffen met name de uniformering van objectdefinities en objectnamen in en tussen BIO Thema-uitwerkingen.
Versie 2.1 in PDF-formaat is op de website CIP-overheid/producten gepubliceerd.
|
Het adequaat beheersen en beheren van de communicatievoorzieningen vereist een organisatiestructuur waarin de procesverantwoordelijkheden en toereikende bevoegdheden van de functionarissen zijn vastgelegd en op het juiste niveau zijn gepositioneerd.
Criterium
Alle verantwoordelijkheden bij informatiebeveiliging behoren te worden gedefinieerd en toegewezen.
Doelstelling
Risico
Indeling binnen ISOR
Dit beveiligingsprincipe:
- is gericht op het Beveiligingsaspect Control;
- valt binnen de Invalshoek Structuur.
ℹ️(Klik om uitleg open/dicht te klappen)
De ISOR-wiki bevat normenkaders waarin beveiligings- en privacyprincipes zijn beschreven. Deze themaprincipes zijn conform de SIVA-methodiek ingedeeld in drie aspecten: Beleid, Uitvoering of Control. Daarnaast zijn ze geordend in invalshoeken: Intentie, Functie, Gedrag, Structuur.
Grondslag
De grondslag voor dit principe is BIO (Baseline Informatiebeveiliging Overheid) 6.1.1
Onderliggende normen
ID | Conformiteitsindicator | Stelling |
---|---|---|
CVZ_C.05.01 | Verantwoordelijkheden |
De communicatievoorzieningen worden geïdentificeerd en gedefinieerd. |
CVZ_C.05.02 | Verantwoordelijkheden |
Beheerderstaken vereisen in sommige gevallen vergaande bevoegdheden met risico’s voor de doelorganisatie. Het beleggen van de juiste verantwoordelijkheden en toezien op het beoogde gebruik daarvan vergt extra aandacht, te weten:
|