ISOR:Toegangverleningsprocedure: verschil tussen versies

Uit NORA Online
ISOR:Toegangverleningsprocedure
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Toegangbeveiliging aangepast naar Toegangsbeveiliging)
k (doelstelling en risico toegevoegd)
Regel 10: Regel 10:
 
|Heeft bron=BIO Thema Toegangsbeveiliging
 
|Heeft bron=BIO Thema Toegangsbeveiliging
 
|Criterium=Een formele ''gebruikers toegangverleningsprocedure'' moet worden geïmplementeerd om toegangsrechten voor alle typen gebruikers en voor alle systemen en diensten toe te wijzen of in te trekken.
 
|Criterium=Een formele ''gebruikers toegangverleningsprocedure'' moet worden geïmplementeerd om toegangsrechten voor alle typen gebruikers en voor alle systemen en diensten toe te wijzen of in te trekken.
 +
|Doelstelling=Het bewerkstelligen van een formele bevestiging voor gebruikersbevoegdheden.
 +
|Risico=Als formele goedkeuring van bevoegdheden ontbreekt, dan bestaat er geen duidelijkheid over wie welke handelingen mag verrichten.
 
|Beveiligingsaspect=Uitvoering
 
|Beveiligingsaspect=Uitvoering
 
|Invalshoek=Intentie
 
|Invalshoek=Intentie

Versie van 23 jan 2020 om 13:58

Het BIO Thema logische toegangsbeveiliging is opgevolgd door BIO Thema Toegangsbeveiliging in december 2019.
Logo ISOR themaprincipes (vier hangsloten die in elkaar geklikt zitten met tekst ISOR Beveiliging Principe)

De toegangsverlening procedure omvat een subprocedure op basis waarvan toegangsrechten voor alle gebruikers, voor fysieke en logische toegang tot alle systemen en diensten worden toegewezen en of ingetrokken.


Criterium

Een formele gebruikers toegangverleningsprocedure moet worden geïmplementeerd om toegangsrechten voor alle typen gebruikers en voor alle systemen en diensten toe te wijzen of in te trekken.

Doelstelling

Het bewerkstelligen van een formele bevestiging voor gebruikersbevoegdheden.

Risico

Als formele goedkeuring van bevoegdheden ontbreekt, dan bestaat er geen duidelijkheid over wie welke handelingen mag verrichten.

Indeling binnen ISOR

Dit beveiligingsprincipe:

De ISOR-wiki bevat normenkaders waarin beveiligings- en privacyprincipes zijn beschreven. Deze themaprincipes zijn conform de SIVA-methode ingedeeld in drie aspecten:Beleid, Uitvoering of Control. Daarnaast zijn ze geordend in invalshoeken: Intentie, Functie, Gedrag, Structuur.

Grondslag

De grondslag voor dit principe is BIO 2019 9.2.2

Onderliggende normen

IDConformiteitsindicatorStelling
TBV_U.02.01 Gebruikers toegangverleningsprocedure

Er is uitsluitend toegang verleend tot informatiesystemen na autorisatieHet proces van het toekennen van rechten voor de toegang tot geautomatiseerde functies en/of gegevens in ICT voorzieningen door een bevoegde functionaris.

TBV_U.02.02 Gebruikers toegangverleningsprocedure

Op basis van een risicoafweging is bepaald waar en op welke wijze functiescheiding wordt toegepast en welke toegangsrechten worden gegevenWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat.

TBV_U.02.03 Gebruikers toegangverleningsprocedure

Er is een actueel mandaatregister of er zijn functieprofielen waaruit blijkt welke personen bevoegdheden hebben voor het verlenen van toegangsrechten.