Instructie concepten maken voor pagina's

Uit NORA Online
Versie door M.M.Vos (overleg | bijdragen) op 23 sep 2019 om 16:52 (migratie in verleden tijd gezet)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Per 1 september 2019 ging de wiki noraonline.nl over naar een nieuwe versie van onderliggende platformen Mediawiki en Semantic Mediawiki. Bij deze migratie zetten we de extensie Approved Revisions, die nu aanstaat, uit. (Zie nieuwsbericht over migratie). Dit heeft impact voor iedereen die pagina's in de wiki bewerkt.

Wat gebeurde er vóór de migratie standaard wanneer ik een pagina bewerkte en opsloeg?[bewerken]

Er ontstaat een nieuwe versie van de pagina, die we concept-versie noemen. Bezoekers die niet zijn ingelogd zien de concept-versie(s) niet, totdat iemand met extra rechten deze 'goedkeurt'.

Iedereen die naar de pagina gaat krijgt standaard de 'goedgekeurde versie' te zien, ongeacht of er nieuwere concept-versies beschikbaar zijn. Als je bent ingelogd staat boven in beeld in blauw aangegeven dat er een nieuwere versie beschikbaar is en kun je daarheen doorklikken. Ook kun je, ingelogd of niet, via het tabblad 'Geschiedenis weergeven' doorklikken naar nieuwere concepten en eerdere versies van de pagina.

Wat gebeurt er na de migratie standaard als ik een pagina bewerk en opsla?[bewerken]

Er ontstaat een nieuwe versie, die automatisch de voorgaande versie vervangt als getoonde versie voor alle bezoekers - ingelogd of niet ingelogd.

Hoe voorkom ik dat een nieuwe versie direct getoond wordt?[bewerken]

Het is niet mogelijk om een versie te verbergen op het moment van opslaan. Wel kun je direct daarna in het tabblad 'Geschiedenis weergeven' versie 'ongedaan maken' -in de geschiedenis ontstaat dan een nieuwe versie zonder jouw wijzigingen met als beschrijving 'wijzigingen gebruikersnaam ongedaan gemaakt.' (met je eigen gebruikersnaam).

Wil je later weer verder werken aan je concept, klik dan in datzelfde tabblad 'Geschiedenis weergeven' op de datum van de versie die je eerder hebt opgeslagen en klik op bewerken - je kunt dan vanaf dat punt doorgaan met bewerken.

Wil je niet de kans lopen dat bezoekers per ongeluk op jouw nieuwe versie stuiten in plaats van de huidige? Maak dan een nieuwe pagina aan in plaats van een versie van de bestaande pagina:

  1. Ga naar de pagina waarvan je een concept wilt aanmaken.
  2. Open een nieuw tabblad door met de rechtermuisknop te klikken op het tabblad Bewerken en te kiezen voor 'openen in een nieuw tabblad'.
  3. Kopieer de titel van de pagina in het oorspronkelijke tabblad en type in het zoekveld rechtsboven in: Sandbox:, gevolgd door de titel van de pagina. Eindig met Enter of klik op het vergrootglas om te zoeken.
  4. Bij de zoekresultaten staat als het goed is 'Er zijn geen resultaten voor uw zoekopdracht' met daaronder de optie om de pagina aan te maken. Doe dat door op de link te klikken - de nieuwe pagina opent zich nu in dit tabblad.
  5. Plaats in de nieuwe pagina bovenaan de volgende code:
     {{Sandbox}} 
    . Dit sjabloon zorgt dat bezoekers die per ongeluk op de pagina komen weten dat het geen reguliere pagina is maar een plek om te experimenteren.
  6. Ga naar het andere tabblad (Bewerken) en kopieer de volledige code van de oorspronkelijke pagina (Ctrl-a, Ctrl-c).
  7. Wissel van tabblad en plak de code in de nieuwe sandbox onder het sjabloon Sandbox.
  8. Sla de pagina op.
  9. Klik op bewerken en maak je nieuwe concept aan.

Waarom zou ik een wijziging niet direct zichtbaar willen maken?[bewerken]

In principe is elke wijziging terug te draaien en kan het weinig kwaad als er tijdelijk iets 'verkeerds' zichtbaar is voor bezoekers. Toch kunnen we ons voorstellen dat er uitzonderingen zijn:

  • Je bewerkt een pagina die voorschrijvend is (die pagina's zijn overigens beveiligd tegen bewerken door niet-beheerders)
  • Je wilt meerdere pagina's tegelijk aanpassen, die naar elkaar verwijzen
  • Je krijgt de wijzigingen niet direct af waardoor een 'halve' pagina ontstaat die onleesbaar is voor bezoekers
  • Je wilt de pagina pas publiceren nadat een collega of expertgroep er naar heeft gekeken

Is er geen betere manier te verzinnen om concepten aan te maken die niet direct zichtbaar zijn?[bewerken]

Waarschijnlijk wel. We hebben zelfs al wat ideeën, maar daar willen we graag over in gesprek met gebruikers. We kunnen de migratie bovendien niet uitstellen (support houdt op voor de oude versie) en willen voorkomen dat we het afraffelen terwijl iedereen op vakantie is. We gaan daar in het najaar, dus ná de migratie, over praten met onze leverancier & gebruikers die mee willen praten. We hebben hiervoor al een groepje dat vaak wijzigingen aanbrengt benaderd per mail. Wil je meepraten, maar heb je geen mailtje ontvangen, meld je dan even via nora@ictu.nl.

Wat doen jullie om te voorkomen dat nieuwe gebruikers pagina's 'stuk maken' of onzin plaatsen?[bewerken]

  • De meest gevoelige pagina's, namelijk de Principes (basis en afgeleid) en de meest bezochte pagina's zoals de PSA hebben we beveiligd: dat betekent dat alleen gebruikers met beheerders-rechten ze mogen wijzigen. Voorheen gold dat alleen voor de voorpagina.
  • Elke wijziging en elke nieuwe gebruiker wordt automatisch gelogd. Vanuit NORA Beheer en doorontwikkeling controleren we die logs dagelijks, zodat we in kunnen grijpen als er iets mis gaat.

Mochten er daadwerkelijk veel malafide of incompetente gebruikers opduiken, dan hebben we nog wat maatregelen achter de hand, die we liever niet gebruiken omdat ze de laagdrempeligheid en interactiviteit van noraonline verkleinen:

  • Meer of alle pagina's beveiligen
  • Het proces om nieuwe gebruikers te accepteren verzwaren

In de praktijk kunnen gebruikers ook nu al commerciële uitingen of onzin plaatsen, namelijk op hun eigen gebruikerspagina. Dat gebeurt nu zelden, drie of vier keer per jaar. Dit soort dingen spotten we meestal binnen een dag of twee, waarna we ze verwijderen en waar nodig de gebruiker blokkeren. We hopen dan ook dat we met frequente checks van de logs dit risico afdoende afvangen.