Internetconsultatie HTTPS & HSTS OAuth en ETSI TS

Uit NORA Online
Internetconsultatie HTTPS & HSTS OAuth en ETSI TS /
Versie door M.M.Vos (Overleg | bijdragen) op 14 mrt 2017 om 13:42 (aangemaakt op verzoek van Gemma Franke (BFS))

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Zwart-wit icoon van man en vrouw met een tekstwolkje er boven, overgenomen van de website van het Forum Standaardisatie.
Internetconsultatie van het Forum Standaardisatie

Internetconsultatie HTTPS & HSTS OAuth en ETSI TS

dinsdag 14 maart 2017 - In de afgelopen periode zijn weer een aantal standaarden getoetst voor opname op de lijst met standaarden van het Forum Standaardisatie voor verplicht (‘pas toe of leg uit’) of aanbevolen gebruik. Het gaat om standaarden voor het beveiligen van websites (HTTPS & HSTS), autorisatieHet proces van het toekennen van rechten voor de toegang tot geautomatiseerde functies en/of gegevens in ICT voorzieningen via APIs (OAuth) en het beveiligen van elektronische handtekeningen (ETSI TS 119 312). De uitkomsten zijn nu in openbare consultatie.

  • HTTPS & HSTS: standaarden voor het veilig uitwisselen van gegevens met een website of webservice. Het advies is de standaarden via ‘pas toe of leg uit’ te verplichten.
  • OAuth2.0: autorisatiestandaard voor met name webbased applicaties die gegevens uitwisselen met behulp van APIs. Het advies is om de standaard pas te verplichten via pas toe of leg uit, nadat er een gemeenschappelijk toepassingsprofiel is ontwikkeld.
  • ETSI TS 119 312: een standaard voor het waarborgen van de authenticiteitEen kwaliteitsattribuut van een informatieobject. Het toont aan dat het informatieobject is wat het beweert te zijn, dat het is gemaakt of verzonden door de persoon of organisatie die beweert het te hebben gemaakt of verzonden en dat het is gemaakt en verzonden op het tijdstip als aangegeven bij het informatieobject. van een elektronisch handtekening. De voorganger van deze standaard (ETSI TS 102 176-1) is een aanbevolen standaard op de lijst. Het advies is om die te vervangen voor ETSI TS 119 312.

U bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de openbare consultatie en uw mening te geven over de adviezen en de standaarden. U kunt dit doen door uiterlijk 24 maart a.s. te reageren via forumstandaardisatie@logius.nl. De adviezen en meer informatie over de procedure vindt u op de website van het Forum Standaardisatie, de pagina met de actuele openbare consultatie.

Zie voor meer nieuws de nieuwspagina.