Internetconsultatie Open Standaarden PDF/UA, TLS, STOSAG, SHACL, S/MIME, STARTTLS en DANE

Uit NORA Online
Internetconsultatie Open Standaarden met einddatum 10 september 2018
Ga naar: navigatie, zoeken
Zwart-wit icoon van man en vrouw met een tekstwolkje er boven, overgenomen van de website van het Forum Standaardisatie.
Internetconsultatie van het Forum Standaardisatie

Internetconsultatie Open Standaarden PDF/UA, TLS, STOSAG, SHACL, S/MIME, STARTTLS en DANE

maandag 20 augustus 2018 - Het Forum Standaardisatie houdt van 6 augustus 2018 t/m 10 september 2018 weer een openbare consultatie over open standaarden. De openbare consultaties bieden een mogelijkheid voor geïnteresseerden om mee te praten over de standaarden die het Forum Standaardisatie op de lijst open standaarden plaatst of daarvan verwijdert.

Afgelopen periode zijn standaarden getoetst voor verplicht (‘pas toe of leg uit’) of aanbevolen gebruik door overheden. De huidige consultatie betreft verschillende adviezen aan het Forum Standaardisatie, namelijk:

Pas toe of leg uit

  • Het advies om de standaard PDF/UA (documentformaat dat voldoet aan wettelijke toegankelijkheidseisen) op de ‘pas toe of leg uit’ lijst te plaatsen;
  • Het advies om de standaard TLS 1.3 (nieuwe versie van TLS, standaard voor de beveiliging van verbindingen over het internet) op de ‘pas toe of leg uit’ lijst te plaatsen;
  • Het advies om het functioneel toepassingsgebiedDe omschrijving van het functionele gebruik van de voorziening van de standaarden STARTTLS en DANE (e-mail beveiliging) uit te breiden met uitgaande e-mail.
  • Het advies om de standaard STOSAG 1.0 (gegevensuitwisseling in de afvalverwerking) van de 'pas toe of leg uit' lijst te verwijderen.

Aanbevolen

  • Het advies om de standaard SHACL (linked data standaard) op de lijst aanbevolen standaarden te plaatsen;
  • Het advies om de standaard S/MIME (e-mail beveiliging) alleen voor digitale ondertekening van e-mail (niet voor versleuteling van berichten) op de lijst aanbevolen standaarden te plaatsen.

Zie voor meer informatie en inhoudelijke details over deze openbare consultatie www.forumstandaardisatie.nl/thema/openbare-consultatie.

Je kunt je commentaar sturen naar info@forumstandaardisatie.nl. Dit wordt teruggekoppeld aan de experts die het advies samenstelden en samen met het advies aangeboden aan de leden van het Forum Standaardisatie.

Zie voor meer nieuws de nieuwspagina.