Interoperabiliteit: verschil tussen versies

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken
(toelichting uit NORA 3.0 gehaald)
(overname uit document (Katern Strategie))
Regel 5: Regel 5:
 
|Toelichting=In de context van NORA betreft interoperabiliteit de informatiedeling tussen een overheidsorganisatie enerzijds en burgers, bedrijven of andere overheidsorganisaties anderzijds. Ongeacht het soort informatie en de manier waarop deze wordt gedeeld. Interoperabiliteit gaat over informatieverwerking, maar raakt evengoed aan de bedrijfsprocessen en de technische voorzieningen.
 
|Toelichting=In de context van NORA betreft interoperabiliteit de informatiedeling tussen een overheidsorganisatie enerzijds en burgers, bedrijven of andere overheidsorganisaties anderzijds. Ongeacht het soort informatie en de manier waarop deze wordt gedeeld. Interoperabiliteit gaat over informatieverwerking, maar raakt evengoed aan de bedrijfsprocessen en de technische voorzieningen.
 
}}
 
}}
 +
==Aspecten van interoperabiliteit==
 +
Interoperabiliteit gaat over informatieverwerking, maar raakt evengoed aan de
 +
bedrijfsprocessen en de technische voorzieningen.<ref>[[Bron::Katern Strategie]]</ref>
 +
* Bedrijfsprocessen:
 +
De productie en het gebruik van informatie. Welke informatie is er
 +
beschikbaar? Wat wordt ermee gedaan? Welke diensten worden er geleverd?
 +
Welke organisatieonderdelen zijn erbij betrokken? Wie is er verantwoordelijk? Hoe
 +
worden afspraken gemaakt? Hoe snel wordt er gereageerd? Welke werkprocessen
 +
spelen een rol? Etc.
 +
* Informatieverwerking:
 +
De informatie zelf. Betreft betekenis (semantiek), kwaliteit,
 +
vorm (papier, elektronisch, etc.), beschikbaarheid, duurzaamheid, berichtenverkeer,
 +
kanaalkeuze, beheer, bronnen, stromen, etc.
 +
* Technische voorzieningen:
 +
De hulpmiddelen. Welke systemen worden er gebruikt?
 +
Hoe wordt informatie opgeslagen? Welke netwerkvoorzieningen zijn er nodig? Hoe
 +
verloopt het technisch beheer? Etc.
 +
 +
==Zie ook==
 +
<references />
 +
# Voor een uitgebreide analyse van het begrip 'interoperabiliteit' en de rol daarvan binnen de Nederlandse overheid: [http://www.rand.org/pubs/technical_reports/2008/RAND_TR552.pdf J. Rothenberg, M. Botterman & C. van Oranje-Nassau. //Towards a Dutch Interoperability Framework. Recommendations to the Forum Standaardisatie//. (2008)]

Versie van 21 okt 2013 om 15:22

Tekening van boek met a en z er op
Onderdeel van Begrippenkader NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur


Definitie: Interoperabiliteit is het vermogen van organisaties (en hun processen en systemen) om effectief en efficiënt informatie te delen met hun omgeving

Bron: TOGAF
Vastgesteld in: niet vastgesteld
Toelichting: In de context van NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur betreft interoperabiliteitInteroperabiliteit is het vermogen van organisaties (en hun processen en systemen) om effectief en efficiënt informatie te delen met hun omgeving de informatiedeling tussen een overheidsorganisatieNORA doelt met het begrip 'overheidsorganisaties' zowel op overheden als op semi-overheid- en private organisaties met een publieke taak. enerzijds en burgers, bedrijven of andere overheidsorganisaties anderzijds. Ongeacht het soort informatie en de manier waarop deze wordt gedeeld. Interoperabiliteit gaat over informatieverwerking, maar raakt evengoed aan de bedrijfsprocessen en de technische voorzieningen.

Aspecten van interoperabiliteitInteroperabiliteit is het vermogen van organisaties (en hun processen en systemen) om effectief en efficiënt informatie te delen met hun omgeving

Interoperabiliteit gaat over informatieverwerking, maar raakt evengoed aan de bedrijfsprocessen en de technische voorzieningen.[1]

  • Bedrijfsprocessen:

De productie en het gebruik van informatie. Welke informatie is er beschikbaar? Wat wordt ermee gedaan? Welke diensten worden er geleverd? Welke organisatieonderdelen zijn erbij betrokken? Wie is er verantwoordelijk? Hoe worden afspraken gemaakt? Hoe snel wordt er gereageerd? Welke werkprocessen spelen een rol? Etc.

  • Informatieverwerking:

De informatie zelf. Betreft betekenis (semantiek), kwaliteit, vorm (papier, elektronisch, etc.), beschikbaarheidgegevens worden opgeslagen volgens duurzame normen en afhankelijk van de organisatiekeuze beschikbaar gesteld aan verschillende afnemers. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in technische, privacy afgeschermde, digitale, open of gesloten vormen., duurzaamheid, berichtenverkeer, kanaalkeuze, beheer, bronnen, stromen, etc.

  • Technische voorzieningen:

De hulpmiddelen. Welke systemen worden er gebruikt? Hoe wordt informatie opgeslagen? Welke netwerkvoorzieningen zijn er nodig? Hoe verloopt het technisch beheer? Etc.

Zie ook

  1. Katern Strategie
  1. Voor een uitgebreide analyse van het begrip 'interoperabiliteitInteroperabiliteit is het vermogen van organisaties (en hun processen en systemen) om effectief en efficiënt informatie te delen met hun omgeving' en de rol daarvan binnen de Nederlandse overheid: J. Rothenberg, M. Botterman & C. van Oranje-Nassau. //Towards a Dutch Interoperability Framework. Recommendations to the Forum Standaardisatie//. (2008)