Interoperabiliteit: verschil tussen versies

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(toelichting uit NORA 3.0 gehaald)
(overname uit document (Katern Strategie))
Regel 5: Regel 5:
|Toelichting=In de context van NORA betreft interoperabiliteit de informatiedeling tussen een overheidsorganisatie enerzijds en burgers, bedrijven of andere overheidsorganisaties anderzijds. Ongeacht het soort informatie en de manier waarop deze wordt gedeeld. Interoperabiliteit gaat over informatieverwerking, maar raakt evengoed aan de bedrijfsprocessen en de technische voorzieningen.
|Toelichting=In de context van NORA betreft interoperabiliteit de informatiedeling tussen een overheidsorganisatie enerzijds en burgers, bedrijven of andere overheidsorganisaties anderzijds. Ongeacht het soort informatie en de manier waarop deze wordt gedeeld. Interoperabiliteit gaat over informatieverwerking, maar raakt evengoed aan de bedrijfsprocessen en de technische voorzieningen.
}}
}}
==Aspecten van interoperabiliteit==
Interoperabiliteit gaat over informatieverwerking, maar raakt evengoed aan de
bedrijfsprocessen en de technische voorzieningen.<ref>[[Bron::Katern Strategie]]</ref>
* Bedrijfsprocessen:
De productie en het gebruik van informatie. Welke informatie is er
beschikbaar? Wat wordt ermee gedaan? Welke diensten worden er geleverd?
Welke organisatieonderdelen zijn erbij betrokken? Wie is er verantwoordelijk? Hoe
worden afspraken gemaakt? Hoe snel wordt er gereageerd? Welke werkprocessen
spelen een rol? Etc.
* Informatieverwerking:
De informatie zelf. Betreft betekenis (semantiek), kwaliteit,
vorm (papier, elektronisch, etc.), beschikbaarheid, duurzaamheid, berichtenverkeer,
kanaalkeuze, beheer, bronnen, stromen, etc.
* Technische voorzieningen:
De hulpmiddelen. Welke systemen worden er gebruikt?
Hoe wordt informatie opgeslagen? Welke netwerkvoorzieningen zijn er nodig? Hoe
verloopt het technisch beheer? Etc.
==Zie ook==
<references />
# Voor een uitgebreide analyse van het begrip 'interoperabiliteit' en de rol daarvan binnen de Nederlandse overheid: [http://www.rand.org/pubs/technical_reports/2008/RAND_TR552.pdf J. Rothenberg, M. Botterman & C. van Oranje-Nassau. //Towards a Dutch Interoperability Framework. Recommendations to the Forum Standaardisatie//. (2008)]

Versie van 21 okt 2013 16:22


Beschrijving:


Bron:
Vastgesteld in: niet vastgesteld
Toelichting: In de context van NORA betreft interoperabiliteit de informatiedeling tussen een overheidsorganisatie enerzijds en burgers, bedrijven of andere overheidsorganisaties anderzijds. Ongeacht het soort informatie en de manier waarop deze wordt gedeeld. Interoperabiliteit gaat over informatieverwerking, maar raakt evengoed aan de bedrijfsprocessen en de technische voorzieningen.


Wordt op andere pagina's toegelicht met een 'tooltip': Nee

Aspecten van interoperabiliteit[bewerken]

Interoperabiliteit gaat over informatieverwerking, maar raakt evengoed aan de bedrijfsprocessen en de technische voorzieningen.[1]

  • Bedrijfsprocessen:

De productie en het gebruik van informatie. Welke informatie is er beschikbaar? Wat wordt ermee gedaan? Welke diensten worden er geleverd? Welke organisatieonderdelen zijn erbij betrokken? Wie is er verantwoordelijk? Hoe worden afspraken gemaakt? Hoe snel wordt er gereageerd? Welke werkprocessen spelen een rol? Etc.

  • Informatieverwerking:

De informatie zelf. Betreft betekenis (semantiek), kwaliteit, vorm (papier, elektronisch, etc.), beschikbaarheid, duurzaamheid, berichtenverkeer, kanaalkeuze, beheer, bronnen, stromen, etc.

  • Technische voorzieningen:

De hulpmiddelen. Welke systemen worden er gebruikt? Hoe wordt informatie opgeslagen? Welke netwerkvoorzieningen zijn er nodig? Hoe verloopt het technisch beheer? Etc.

Zie ook[bewerken]

  1. Katern StrategieDe eigenschap “Bron” heeft een beperkt toepassingsgebied en kan niet door een gebruiker als annotatie-eigenschap worden gebruikt.
  1. Voor een uitgebreide analyse van het begrip 'interoperabiliteit' en de rol daarvan binnen de Nederlandse overheid: J. Rothenberg, M. Botterman & C. van Oranje-Nassau. //Towards a Dutch Interoperability Framework. Recommendations to the Forum Standaardisatie//. (2008)