Katern Strategie: verschil tussen versies

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(overname uit katern Strategie (eerste gepubliceerde versie))
 
k (categorisering)
Regel 14: Regel 14:
==Oorspronkelijke publicatie==
==Oorspronkelijke publicatie==
De tekst van dit katern stamt uit [[:Bestand:NORA 3 0 katern Strategie.pdf|NORA 3.0 katern Strategie, gepubliceerd op 19-08-09]]. De inhoud wordt geactualiseerd.
De tekst van dit katern stamt uit [[:Bestand:NORA 3 0 katern Strategie.pdf|NORA 3.0 katern Strategie, gepubliceerd op 19-08-09]]. De inhoud wordt geactualiseerd.
[[Categorie:Katern]]

Versie van 10 jun 2013 08:34

NORA is een beschrijving van uitgangspunten voor het inrichten van de informatiehuishouding van de Nederlandse overheid. Het NORA-katern Strategie vormt daar de basis van.

Doelgroep en doel[bewerken]

Het NORA-katern Strategie is primair geschreven voor bestuurders van organisaties die publieke taken uitvoeren, in het bijzonder voor de portefeuillehouders informatiebeleid. Secundair is het katern van belang voor iedereen die betrokken is bij het informatiebeleid van de overheid, zoals informatiemanagers, stuurgroepleden, programmamanagers, projectleiders, architecten, auditors, beleidsmedewerkers en adviseurs. Het doel van het katern Strategie is om toe te lichten wat NORA is, waarom NORA van belang is, hoe NORA wordt gebruikt en wat (op hoofdlijnen) de uitgangspunten zijn die NORA hanteert. Op basis daarvan kunt u zelf bepalen hoe NORA te gebruiken binnen de eigen organisatie. Het katern Strategie vormt de basis van NORA. Het wordt verder uitgewerkt in detaildocumenten die zich richten op specialisten.

Inhoud[bewerken]

Het katern Strategie bevat de volgende onderwerpen:

  1. NORA in het kort: het hoe en waarom van NORA. Dit hoofdstuk kan zelfstandig worden gelezen als u op hoofdlijnen wilt worden geïnformeerd.
  2. Sturen met architectuur: hoe NORA kan worden gebruikt als sturingsinstrument.
  3. Begrippenkader: beschrijving van de kernbegrippen waarvan NORA gebruikmaakt; in het bijzonder wordt het begrip 'interoperabiliteit' hier nader toegelicht.
  4. Basisprincipes: de tien uitgangspunten die NORA hanteert voor het realiseren van interoperabiliteit. Deze principes kunt u gebruiken als globaal toetsingskader binnen uw organisatie.
  5. Bouwstenen: beschrijving van de belangrijkste standaardbouwstenen die beschikbaar zijn voor de realisatie van interoperabiliteit.

Oorspronkelijke publicatie[bewerken]

De tekst van dit katern stamt uit NORA 3.0 katern Strategie, gepubliceerd op 19-08-09. De inhoud wordt geactualiseerd.