Meetup Leerlingen en gezellen

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
logo NORA Gebruikersweek

Bijeenkomst op woensdag 2 juni 2021, 12:00 - 13:00 uur, locatie: MS teams + Miro.
Doel: Samen praten over het leerproces tot overheidsarchitect & het eigen leernetwerk vergroten
Doelgroep: Iedereen die minder dan 5 jaar overheidsarchitect is of het ergens de komende 5 jaar hoopt te worden.
Contactpersoon: Marieke Vos, nora@ictu.nl .




Vervolg

In overleg tussen NORA en GEMMA (Gemeentelijke ModelArchitectuur) hebben we besloten om deze meetup een vervolg te geven: we starten met een community voor beginnend overheidsarchitecten. Inmiddels hebben we al een behoorlijk lijstje aan geïnteresseerden bij elkaar, maar je kunt je altijd blijven aanmelden via nora@ictu.nl. In juli of augustus is de eerste inventariserende sessie: wat hopen de deelnemers te vinden in een community, sluiten die verschillende behoeften genoeg bij elkaar om met een community te starten en zo ja wat zijn de eerste vervolgstappen?

Oproep aan ervaren architecten: Een aantal deelnemers heeft al laten weten prijs te stellen op contacten met meer ervaren architecten, dus we zoeken ook mensen die het leuk vinden om hun nieuwe collega's een handje te helpen. Stuur even een mailtje naar nora@ictu.nl als we je mogen benaderen, bijvoorbeeld voor mentoraat, een presentatie over een bepaald onderwerp, een peer-review van een type architectuurproduct, als hulplijn bij een concrete hulpvraag of om te vertellen hoe jij je eigen ontwikkeling als architect vorm geeft en gaf.

Oorspronkelijke beschrijving sessie

Even uit lunchen met een oud-collega of iemand van je studie - wie mist het niet? NORA organiseert in de NORA Gebruikersweek een aantal digitale meetups rond lunchtijd, om kort even bij te praten of juist nieuwe mensen te ontmoeten.

Leerlingen en gezellen

Als architectuur een vak is en overheidsarchitectuur een specialisme, hoe leer je dat vak dan?

Als je met architecten praat merk je dat ze zelden een rechte lijn hebben gevolgd in hun carrière, maar 'er in zijn gerold.' Soms vanuit de techniek, soms vanuit de business, regelmatig vanuit een studie die niets met het vakgebied te maken lijkt te hebben. Vraag je hen naar hun leerproces dan is het vooral veel 'gewoon proberen' geweest en veel ervaring opbouwen door de jaren heen.

Leuk voor hen, maar je kunt er als beginnend architect zo weinig mee.

Deze meetup is bedoeld om mensen die nieuw zijn in het vak van architect en/of nieuw in overheidsland bij elkaar te brengen en te laten sparren over hun leerproces:

  • Zie jij jezelf als leerling, als gezel, of als meester in je eigen specialisme?
  • Geef je zelf vorm aan je leerproces, of overkomt het je?
  • Wat heeft jou geholpen, dat anderen misschien ook kunnen proberen?
  • Wat zoek jij, waar een ander je misschien in kan helpen?
  • Wat vind je moeilijk en waarom?
  • Hebben jullie behoefte aan hulp of faciliteiten vanuit de NORA Familie en zo ja wat dan?

Deze meetup is bewust langer dan de andere twee, zodat de gesprekken iets meer de diepte in kunnen gaan. We hopen als community managers dat uit deze groep een nieuwe deelcommunity voor NORA kan groeien, die elkaar weet te vinden en verder helpt. Ideeën voor die community kunnen vóór, tijdens en na de sessie verzameld worden in een Mirobord.

Opzet meetups

Bij elke meetup kom je binnen in een centrale MS Teams meeting. Na een korte inleiding gaan we zo snel mogelijk in kleine groepjes uiteen (daar hoef je als deelnemers niets voor te doen).

In de kleine groep staat het je vrij om overal over te praten, net als in een gewone netwerkbijeenkomst. Begin wel even met het uitwisselen van je (LinkedIn-) gegevens zodat je elkaar eventueel later terug kunt vinden om het gesprek voort te zetten!

Ongeveer halverwege de meetup sluiten de kleine groepjes en kom je automatisch weer terug in de grote bijeenkomst. Daar blijven we niet lang: als het goed is wordt je al snel in een nieuw willekeurig groepje geplaatst voor een nieuw gesprek.

Na de meetup: wat was te mooi of te belangrijk om in de kleine groep te blijven?

Soms hoor je in een netwerkgesprek iets dat te waardevol is om voor jezelf te houden: relevante informatie, een metafoor die je in je werk kunt gebruiken, een succesverhaal of juist een horrorverhaal waar ook anderen van kunnen leren.

Overkomt je dat in deze meetup, geef het dan terug aan onze architectuurcommunity!

Dat kan op drie manieren: Mondeling, in de chat of via Miro. Aan het einde van de sessie blijft de centrale meeting nog even open en blijft Marieke als community manager nog even beschikbaar voor vragen en opmerkingen in de chat. Daarnaast is er een gedeeld Mirobord voor de meetup, waar je de hele Gebruikersweek suggesties kunt plaatsen.