Metagegevens Duurzame Toegankelijkheid

Uit NORA Online
Versie door Gkruithof (overleg | bijdragen) op 4 mrt 2016 om 11:11 (Metagegevens content aangepast door NA)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De themapagina's van Duurzame Toegankelijkheid zijn onder bewerking.
De pagina's over Duurzame Toegankelijkheid worden op dit moment opnieuw bekeken en geactualiseerd. We verwachten dat dit in Q2 2024 klaar is. Wil je meedenken of heb je vragen, neem dan contact op via steven.ham@nationaalarchief.nl

Dit betreft metagegevens gezien vanuit Duurzame Toegankelijkheid. Breder gezien is in NORA het begrip Metagegevens vastgesteld, voorheen ook gespeld als meta-gegevens.

Wat zijn metagegevens?[bewerken]

Metagegevens zijn gegevens die context, inhoud, structuur en vorm van informatie en het beheer ervan door de tijd heen beschrijven. Metagegevens zijn dus gegevens over Informatie. In de praktijk worden metagegevens gestructureerd opgeslagen in combinatie met concrete afgebakende eenheden van informatie waarover zij informatie bevatten. Metagegevens vormen een belangrijk onderdeel van het aandachtsgebied Informatiebeheer.

Waarom zijn metagegevens belangrijk?[bewerken]

Voor een overheidsorganisatie is de omgang met en het beheer van informatie niet zonder uitdagingen. Een doordachte, passende en consistente manier van toepassing van metagegevens geldt daarbij zonder uitzondering als voorwaarde voor succes. Algemeen gesproken kan worden gesteld dat metagegevens onmisbaar zijn bij het realiseren van de voor de overheid geldende doelstellingen voor wat betreft betrouwbaarheid, toegankelijkheid, vindbaarheid, volledigheid, vertrouwelijkheid, informatiebeveiliging, interoperabiliteit, transparantie en authenticiteit. Dat inzicht heeft er toe geleid dat de overheid eisen stelt aan het gebruik van metagegevens en met standaarden streeft naar uniformiteit in het gebruik van de soort metagegevens.


Direct aan de slag

Met welke kaders moet je rekening houden? Wat is er al bekend en beschikbaar waardoor je kunt hergebruiken en een vliegende start kunt maken?

De kaders voor duurzame toegankelijkheid
Duurzame overheidsinformatie (PDF, 751 kB)
Puzzelstuk.png
Samen leren & zoeken

Er zijn al diverse organisaties die al werken aan duurzame toegankelijkheid. Een praktijkvoorbeeld is de gemeente Putten.

Gemeente Putten

Praktijkvoorbeeld webarchivering:

Webarchivering bij de provincies (PDF, 222 kB)
Gereedschap.png
Meer informatie & Contact

Er worden op dit moment nieuwe kwaliteitseisen voor duurzame toegankelijkheid (DUTO) opgesteld. Voor meer informatie zie:

DUTO (Normenkader Duurzaam Toegankelijke Overheidsinformatie)

Voor meer informatie over dit thema:

→ Contact: nora@ictu.nl
Contact.png