Mobiele apps: verschil tussen versies

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(werkversie-schakelaar toegevoegd)
(werkversieschaleaar verwijderd en in productie gezet met nieuw sjabloon)
Regel 1: Regel 1:
{{Werkversie-schakelaar}}
{{Sjabloon:Mobiele apps|auteurs=|feedback=|onderdeel van=Thema's}}
<noinclude>[[Categorie:Landingspagina's thema]][[Categorie:Mobiele apps]]</noinclude><div class="themapagina">
{{Agenda categorie|Mobiele apps}}{{Nieuwsblok categorie|Mobiele apps}}
{{Agenda categorie|Mobility}}
<noinclude>[[Categorie:Landingspagina's thema]]</noinclude>
[[Image:Mobile first design.png|thumb|200px|right|alt= |onderschrift ]]


==Mobiele app ontwikkeling en beheer==
==Mobiele app ontwikkeling en beheer==

Versie van 20 jan 2023 15:27


Mobiele app ontwikkeling en beheer[bewerken]

Mobiele app ontwikkeling en beheer is van belang, ook voor de publieke sector. Onze medewerkers willen gebruik kunnen maken van de voordelen, van de beleidsmedewerker die vanaf een congres een belangrijke meeting bijwoont tot de inspecteur in het veld die ter plekke zijn metingen en meldingen wil doen. De burger hoopt dat digitale dienstverlening ook betekent dat hij op zijn mobiel zijn belastingen kan doen, de bloeddrukmeter zijn metingen doorgeeft aan het ziekenhuis en een tweet over een kapotte stoeptegel rechtstreeks wordt opgepakt door de gemeente die erover gaat. Het ontwikkelen en beheren van mobiele apps is zo dynamisch, dat het een hoop uitzoeken en uitproberen kost om de 'achterkant' goed in te regelen. Het stelt nieuwe uitdagingen die nog niet (volledig) kunnen worden opgevangen door te werken vanuit de bestaande architectuurprincipes.

Wat is een mobiele app? 'App' is de afkorting van het woord 'applicatie', oftewel: toepassing. Het woord werd gangbaar toen de smartphones en tablets in zwang kwamen. Programma's op die mobiele apparaten worden apps genoemd. De tablet en smartphone worden standaard geleverd met een aantal apps. Andere apps moeten gebruikers zelf op het apparaat zetten. Ze zijn te vinden in de winkel voor apps: de App Store (op Apple-apparaten zoals iPhones en iPads) en de Google Play Store (op Android-apparaten).

Waarom Mobiele app ontwikkeling en beheer?[bewerken]

Om goed in te kunnen spelen op de innovaties in mobiele technologie en het snel veranderende gebruikersgedrag, hebben wij als individuele overheden een mobiele strategie nodig met bijbehorende routekaart en aanpak.

Veel interactie met Burgers en medewerkers onderling is tegenwoordig mobiel. En voor de gemiddelde Burger en medewerker beweegt het mobiele landschap snel. Elk jaar worden nieuwe toestellen en mobiele platforms gelanceerd, elke maand nieuwe apps. Dat maakt het soms lastig om de ontwikkelingen te blijven volgen en de betekenis voor de ons verschillende Overheden op waarde te schatten.


Direct aan de slag

Met welke wettelijke- en beleidskaders moet je rekening houden? Wat is er vanuit architectuur al geregeld qua principes, bouwstenen en standaarden, waardoor je hergebruik en een vliegende start kunt maken?

Handreiking Mobiele App 4.0 (PDF, 9,75 MB)
Puzzelstuk.png
Samen leren & zoeken

Er is een groep overheidsorganisaties die ervaring hebben met het ontwikkelen en beheren van Mobiele apps. Je kunt van hun ervaringen leren en direct deelnemen aan de lopende discussies. Deelnemende organisaties:

→ Belastingdienst
→ Defensie
→ DICTU
→ Justitie & Veiligheid
→ Politie
→ SSC-ICT
Gereedschap.png
Meer informatie & Contact

Nuttige links en netwerken:

Dit thema wordt beheerd door experts uit de overheid: Expertgroep Handreiking Mobiele app ontwikkeling & beheer

Contactpersoon: Jeroen Dijkgraaf,

j.dijkgraaf@belastingdienst.nl
Contact.png