Modellering van gegevens: verschil tussen versies

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(spelfout (tip Henk) plus bullets)
(placeholder verwijderd)
Regel 1: Regel 1:
<noinclude>{{Gegevensmanagement|auteurs=Arnoud Quanjer (VNG Realisatie), Henk Nijstad (Kennisnet), Robert van Wessel (ICTU) |status=eerste concept| feedback=Arnoud.Quanjer@vngrealisatie.nl}}</noinclude>{{Placeholder gegevensmanagement}}
<noinclude>{{Gegevensmanagement|auteurs=Arnoud Quanjer (VNG Realisatie), Henk Nijstad (Kennisnet), Robert van Wessel (ICTU) |status=eerste concept| feedback=Arnoud.Quanjer@vngrealisatie.nl}}</noinclude>


==Introductie==
==Introductie==

Versie van 7 mrt 2019 15:08


Onderdeel van
Thema's
Contact
Arjen Santema
Arnoud.Quanjer@vngrealisatie.nl
Status
Actueel
Auteurs

Arnoud Quanjer (VNG Realisatie), Henk Nijstad (Kennisnet), Robert van Wessel (ICTU)

Introductie

Modellering van gegevens met behulp van datamodellering is een essentieel onderdeel van gegevensmanagement. Datamodellering is een analyse- en ontwerpmethode bij het vinden, analyseren en scopen van gegevensbehoeften. Dit betreffen eisen (requirements) op het gebied van de schrijfwijze (syntax), betekenis (semantics) en de onderlinge relaties tussen deze gegevens. Het weergeven en communiceren van deze gegevensvereisten in een precieze vorm kan met behulp van een gegevensmodel.

Een gegevensmodel kan verschillende vormen aannemen en afhankelijk van het gebruik onderkent men een conceptueel, logisch en fysiek/technisch gegevensmodel. Conceptuele gegevensmodellering en logische gegevensmodellering zijn activiteiten voor requirements analyse, terwijl modellering van fysieke gegevens een ontwerpactiviteit is. Op basis van een conceptueel datamodel (ook wel informatiemodel genoemd – bevat geen attributen) worden logische datamodellen met entiteit typen en attribuuttypen samengesteld. De gegevens zelf vormen instanties van de logische datamodellen en zijn opgeslagen in een database en vormen de technische gegevensmodellen.

Bij de vertaling van een informatiemodel naar een datamodel maakt men vaak gebruik van een Entity Relationship Diagram (ERD) waarbij alle elementen van het informatiemodel en de onderlinge relaties tussen objecten uit het informatiemodel worden overgenomen. Wanneer in een logisch datamodel in de zogenaamde derde normaalvorm (3NF) is gemodelleerd heeft men duplicatie van gegevens geminimaliseerd en is referentiële integriteit, in geval van toepassing in een relationele database, gewaarborgd. Naast ERD bestaan er verschillende ander technieken voor het ontwerpen van logische datamodellen ontwerpen, zoals UML, IDEF1X, ORM en DDL). Verder zijn er veel verschillende tools die helpen bij het modelleren van gegevens, zoals ERwin Data Modeler, Enterprise Architect en IBM InfoSphere Data Architect.

Modellering

  • <Geef voorbeelden van de drie modellen (bv uit DM-BOK) met uitleg>.
  • Informatiemodel: beschrijft de structuur van en de relaties tussen informatieobjecten
  • Logisch gegevensmodel: beschrijft de structuur van en de relaties tussen gegevensobjecten
  • Fysiek/technisch gegevensmodel: beschrijft de manier waarop gegevens zijn opgeslagen