NEN-ISO 23081-2

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken


Standaard.png
Naam: NEN-ISO 23081-2
ID: NEN-ISO 23081-2
Type: Standaard

Publicatiedatum: 2009/07/01
Versie: 2009


InformatieBetekenisvolle gegevens. en documentatie - Beheren van metagegevens voor archiefbescheiden - Deel 2: Conceptuele en implementatieaspecten.

NEN-ISO 23081-2 biedt een kader voor het definiëren van metagegevenselementen volgens de principes en overwegingen voor implementatie die uiteengezet zijn in NEN-ISO 23081-1.

Er is ook een zelf-beoordelingsmethode beschikbaar bij deze richtlijnen: NPR-ISO TR 23081-3

Dit deel van ISO 23081 biedt een kader voor het definiëren van metagegevenselementen volgens de principes en overwegingen voor implementatie die uiteengezet zijn in NEN-ISO 23081-1. Het doel van dit kader is het mogelijk maken van een genormaliseerde beschrijving van archiefbescheiden en van essentiële contextuele entiteiten voor archiefbescheiden, het geven van algemeen inzicht in vaste aggregatiepunten om de interoperabiliteitInteroperabiliteit is het vermogen van organisaties (en hun processen en systemen) om effectief en efficiënt informatie te delen met hun omgeving van archiefbescheiden en relevante informatie voor archiefbescheiden mogelijk te maken tussen organisatiesystemen, en het mogelijk maken van hergebruik en normalisering van metagegevens voor het beheren van archiefbescheiden door de tijd heen en over verschillende domeinen en toepassingen heen. De norm identificeert tevens een aantal essentiële beslissingspunten die moeten worden aangepakt en gedocumenteerd om de implementatie van metagegevens voor het beheren van archiefbescheiden mogelijk te maken. De norm heeft als doel aan te geven welke aspecten moeten worden geregeld bij het implementeren van metagegevens voor het beheren van archiefbescheiden, aan te geven en uit te leggen welke mogelijkheden er zijn om de aspecten aan te pakken, en aan te geven welke verschillende trajecten er zijn voor de besluitvorming en het kiezen van mogelijkheden bij het implementeren van metagegevens voor het beheren van archiefbescheiden.

Waar toepasbaar

  • Toepassingsgebied:
  • Werkingsgebied:

Domeinen / Thema's

Duurzame Toegankelijkheid, Semantiek

Meer informatie

  • NEN-webshop of Lees-Rijk.nl (NB: inlog verplicht)


NEN-webshop: NEN-ISO 23081-2:2009 nl

Lees-Rijk: NEN-ISO 23081-2:2009 nl

  • Beheerorganisatie: NEN/ISOGerelateerd

NEN-ISO 23081-1, NPR-ISO TR 23081-3


Toepassing in voorzieningen en bouwstenen

Er is nog geen informatie over toepassing van deze standaard opgenomen in NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur.

Toelichting: Bouwstenen en gebruikte standaarden

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Hulpmiddelen