NLRS

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken


Standaard.png
Naam: NLRS
ID: NLRS
Type: Standaard
Versie: 2.5.2
Deze informatie is (deels) overgenomen van forumstandaardisatie.nl
Uitwisseling van bouwinformatie


Uitwisseling van bouwinformatie

NLRS zorgt ervoor Autodesk Revit IFC bestanden exporteert die op een gestandaardiseerde manier gestructureerd zijn. Daardoor zijn ze ook voor niet-gebruikers van Autodesk Revit altijd op een eenduidige manier te interpreteren en gebruiken.

  • Nut: Bij bouwprojecten zijn vele disciplines betrokken zoals ruwbouw met betonnen bouwelementen, installatietechniek, gevelglas, lifttechniek en interieurbouw. Ieder van deze disciplines gebruikt verschillende bibliotheken van bouwobjecten en richt een bouwmodel op zijn eigen manier in.  Hoewel alle betrokkenen in een bouwproject gegevensWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat. Het betreft hier alle vormen van gegevens, zowel data uit informatiesystemen als records en documenten, in alle vormen zoals gestructureerd als ongestructureerd uitwisselen in het IFC formaat, sluiten hun modellen vaak niet op elkaar aan. Dit is een veelvoorkomend probleem in aanbestedingen, waar de opdrachtgever IFC bestanden van verschillende aanbieders krijgt die niet met elkaar vergeleken of gecombineerd kunnen worden.

NLRS lost dit probleem op voor gebruikers van het modelleringspakket Autodesk Revit, door de Revit bibliotheekstructuur voor bouwobjecten te standaardiseren.  Gebruik makend van NLRS exporteert Revit IFC bestanden die op een uniforme manier gestructureerd zijn.  Daardoor zijn ze door de ontvangende partij (bijvoorbeeld een aanbestedende overheidsorganisatieNORA doelt met het begrip 'overheidsorganisaties' zowel op overheden als op semi-overheid- en private organisaties met een publieke taak.) op een eenduidige manier te interpreteren en gebruiken, ook als deze geen Autodesk Revit gebruikt.
Hoewel NLRS alleen van toepassing is op gebruikers van Autodesk Revit, helpt het juist de interoperabiliteitInteroperabiliteit is het vermogen van organisaties (en hun processen en systemen) om effectief en efficiënt informatie te delen met hun omgeving met niet-gebruikers van Revit te verbeteren en vendor lock-in te voorkomen.Waar toepasbaar

  • Functioneel toepassingsgebiedDe omschrijving van het functionele gebruik van de voorziening:
  • Organisatorisch werkingsgebiedHet domein (organisatorisch, taakvelden) binnen de overheid waarin het element (principe, standaard, voorziening..) wordt of kan worden toegepast. Bijvoorbeeld: gemeenten, provincies, waterschappen, Rijk, zorginstellingen, primair onderwijs.:

Meer informatie

Realiseert

Lijst Open Standaarden - Aanbevolen