NORA Familie: verschil tussen versies

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken
k (link aangepast)
k (link EIRA gecorrigeerd)
Regel 2: Regel 2:
 
[[Image:Eerste opzet plaatje NORA familie.png|thumb|350px|right|]]
 
[[Image:Eerste opzet plaatje NORA familie.png|thumb|350px|right|]]
 
==NORA dochters en NORA familie==
 
==NORA dochters en NORA familie==
Traditioneel staat de term 'NORA dochters' voor referentiearchitecturen en enterprisearchitecturen die binnen de publieke sector zijn opgesteld en die qua inhoud aansluiten bij de NORA. NORA is dan de meest abstracte, algemene laag, waarbij de dochters een meer specifieke toepassingslaag vormen voor een bepaalde context. De NORA zelf kun je weer zien als een dochter van de Europese referentiearchitectuur [[EIRA]].
+
Traditioneel staat de term 'NORA dochters' voor referentiearchitecturen en enterprisearchitecturen die binnen de publieke sector zijn opgesteld en die qua inhoud aansluiten bij de NORA. NORA is dan de meest abstracte, algemene laag, waarbij de dochters een meer specifieke toepassingslaag vormen voor een bepaalde context. De NORA zelf kun je weer zien als een dochter van de Europese referentiearchitectuur [[European Interoperability Architecture (EIRA)]].
  
 
De term 'dochter' betekent niet altijd dat de NORA er eerst was en de dochters op basis van de NORA zijn opgebouwd. Verschillende dochters bestonden al of zijn tegelijk met de NORA ontstaan. De term is ook niet hiërarchisch: de dochters hebben en houden hun eigen autonomie, inhoudelijk en organisatorisch. We houden vast aan de term 'dochter' omdat het een familieband oproept, niet alleen tussen NORA en dochters, maar ook tussen dochters onderling.  
 
De term 'dochter' betekent niet altijd dat de NORA er eerst was en de dochters op basis van de NORA zijn opgebouwd. Verschillende dochters bestonden al of zijn tegelijk met de NORA ontstaan. De term is ook niet hiërarchisch: de dochters hebben en houden hun eigen autonomie, inhoudelijk en organisatorisch. We houden vast aan de term 'dochter' omdat het een familieband oproept, niet alleen tussen NORA en dochters, maar ook tussen dochters onderling.  

Versie van 1 sep 2015 om 15:33

Eerste opzet plaatje NORA familie.png

NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur dochters en NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur familie

Traditioneel staat de term 'NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur dochters' voor referentiearchitecturen en enterprisearchitecturen die binnen de publieke sector zijn opgesteld en die qua inhoud aansluiten bij de NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur. NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur is dan de meest abstracte, algemene laag, waarbij de dochters een meer specifieke toepassingslaag vormen voor een bepaalde context. De NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur zelf kun je weer zien als een dochter van de Europese referentiearchitectuur European Interoperability Architecture (EIRA).

De term 'dochter' betekent niet altijd dat de NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur er eerst was en de dochters op basis van de NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur zijn opgebouwd. Verschillende dochters bestonden al of zijn tegelijk met de NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur ontstaan. De term is ook niet hiërarchisch: de dochters hebben en houden hun eigen autonomie, inhoudelijk en organisatorisch. We houden vast aan de term 'dochter' omdat het een familieband oproept, niet alleen tussen NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur en dochters, maar ook tussen dochters onderling.

Een familie is het niet altijd eens, maar deelt wel dezelfde kernwaarden. Familie houdt elkaar op de hoogte van relevante ontwikkelingen in de buitenwereld en hun eigen leven. Familie neemt handige oplossingen van elkaar over, leent meubilair uit en staat elkaar bij met raad en daad. De NORA-familie is een moderne familie: Samengesteld, democratisch en met een breed spectrum aan afkomsten en voorkeuren. Een NORA-dochter is kortom elke architectuurEen beschrijving van een complex geheel, en van de principes die van toepassing zijn op de ontwikkeling van het geheel en zijn onderdelen. die deel uit wil maken van de NORA-familie. Als moeder wil de NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur een plek bieden waar dochters elkaar ontmoeten, kennis uitwisselen en resources delen. Ze brieft nieuwtjes door, belt op als ze zich zorgen maakt en bemiddelt in conflicten.

Meerwaarde samenspel dochters en NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur

Zoals veel moeders leert NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur minstens evenveel van haar kinderen als andersom. De concrete toepassingservaring die de dochters opdoen helpt de abstracte principes van NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur verder aan te scherpen. Onderwerpen waar de ene dochter tegenop loopt raken vaak ook andere delen van de publieke sector en door kennis uit te wisselen leren we sneller. Niet alle principes, standaarden, bouwstenen en begrippen van NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur zijn voor elke dochter relevant. Maar daar waar dat wel zo is zou er weinig ruimte moeten zitten tussen de definitie van verschillende dochters. Dat voorkomt communicatieproblemen en maakt dat we niet allemaal zelf het wiel hoeven uit te vinden. Daarom maken we gebruik van de processen Overerving en Harmonisatie.


NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur en dochters
→ [[ |Overzicht dochters, werkingsgebiedHet domein (organisatorisch, taakvelden) binnen de overheid waarin het element (principe, standaard, voorziening..) wordt of kan worden toegepast. Bijvoorbeeld: gemeenten, provincies, waterschappen, Rijk, zorginstellingen, primair onderwijs., beschrijving]]
Formele Visie op dochters
NORA als dochter van EIRA

Direct naar dochter:

Puzzelstuk.png
Kiezen & Toepassen

Kiezen en toepassen van de juiste dochter

→ [[ | Welke dochter is voor mij van toepassing?]]
→ [[ | Waarom zoveel verschillende dochters?]]
→ [[ | Ervaringen met kiezen]]
→ [[ | Ervaringen met toepassen]]

Ervaringen met het opzetten van een dochter

Artikel Succesfactoren referentiearchitectuur]
Gereedschap.png
Voor en door dochters
Nieuwe dochter aanmelden
Meer informatie over overven en harmonisatie
Nieuwsbrief NORA Familie
NORA Gebruikersraad

Contactpersoon is Marieke Vos (NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur Beheer),

nora@ictu.nl
Contact.png