NORA Gebruikersraad/2016-06-14: verschil tussen versies

Uit NORA Online
< NORA Gebruikersraad
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(.pdf vergeten)
(.pdf vergeten)
Regel 24: Regel 24:
==Wijzigingsvoorstel AP 35-40: Beveiliging ''(13.45 - 14.05 uur)''==
==Wijzigingsvoorstel AP 35-40: Beveiliging ''(13.45 - 14.05 uur)''==
De laatste vijf [[Afgeleide principes]] hebben voornamelijk betrekking op [[Beveiliging]]. Vanuit de Nationale Werkgroep Beveiliging bestaat al geruime tijd de wens deze principes te wijzigen en aan te scherpen.  
De laatste vijf [[Afgeleide principes]] hebben voornamelijk betrekking op [[Beveiliging]]. Vanuit de Nationale Werkgroep Beveiliging bestaat al geruime tijd de wens deze principes te wijzigen en aan te scherpen.  
Jaap van der Veen (voorzitter Werkgroep) {{Bestand met info|presentatie NORA principes RFC Beveiliging 14062016.pdf|licht de redenen hiervoor toe}}. Het {{Bestand met info|RFC gebruikersraad_v14062016|RFC}} zelf zal in de [[NORA Gebruikersraad/2016-09-14|Gebruikersraad van 14 september]] ter besluitvorming op de agenda staan.
Jaap van der Veen (voorzitter Werkgroep) {{Bestand met info|presentatie NORA principes RFC Beveiliging 14062016.pdf|licht de redenen hiervoor toe}}. Het {{Bestand met info|RFC gebruikersraad_v14062016.pdf|RFC}} zelf zal in de [[NORA Gebruikersraad/2016-09-14|Gebruikersraad van 14 september]] ter besluitvorming op de agenda staan.
* [[Continuïteit van de dienst|AP35 Continuïteit van de dienst]]
* [[Continuïteit van de dienst|AP35 Continuïteit van de dienst]]
* [[Uitgangssituatie herstellen|AP36 Uitgangssituatie herstellen]]
* [[Uitgangssituatie herstellen|AP36 Uitgangssituatie herstellen]]

Versie van 20 jun 2016 12:27


Bijeenkomst van NORA Gebruikersraad op dinsdag 14 juni 2016, 13.00-17.00, locatie: ICTU, Wilhelmina van Pruisenweg 104, 2595 AN DEN HAAG. .

13.00 – 13.30 uur inloop en koffie


Opening vergadering & mededelingen (13.30 - 13.35 uur)[bewerken]

  1. Governance NORA / BZK
  2. Bijeenkomst van de Gebruikersraad op 14 september 2016 is bij GeoNovum
  3. Terugkoppeling bijeenkomst Wetgeving in Verbinding van 27 mei
  4. Reactie op Openbare consultatie EIS / EIF (reageren is nog mogelijk tot en met 29 juni 2016)

Voorstel Afgeleide Principes Revisited (13.35 - 13.45 uur)[bewerken]

Robert van Wessel (ICTU) licht het voorstel (PDF, 544 kB) toe om de Afgeleide Principes opnieuw te bezien met het oog op actualisatie, consistentie en het aanscherpen van formuleringen.

De eerste sessie is dan gepland op woensdag 6 juli, van 13.30 – 15.30 uur bij ICTU, zie Afgeleide Principes Revisited voor opgave en de huidige prioriteitenlijst.

Wijzigingsvoorstel AP 35-40: Beveiliging (13.45 - 14.05 uur)[bewerken]

De laatste vijf Afgeleide principes hebben voornamelijk betrekking op Beveiliging. Vanuit de Nationale Werkgroep Beveiliging bestaat al geruime tijd de wens deze principes te wijzigen en aan te scherpen. Jaap van der Veen (voorzitter Werkgroep) licht de redenen hiervoor toe (PDF, 1,3 MB). Het RFC (PDF, 816 kB) zelf zal in de Gebruikersraad van 14 september ter besluitvorming op de agenda staan.

Impact recente kabinetsuitspraken voor uitspraken over open source in NORA? (14.05 - 14.15 uur)[bewerken]

Vanuit de NORA Community is gewezen op recente uitspraken van het kabinet over open source, met de vraag of de uitspraken die NORA hierover doet daarop aangepast zouden moeten worden. In februari 2016 schrijft de minister in de Tweede voortgangsrapportage uitvoering kabinetsreactie op Eindrapport Tijdelijke commissie ICT o.a.:

“Het kabinet geeft bij aanbestedingen closed- en opensource gelijke kansen. Ik ben er daarom geen voorstander van om bij de keuze voor closedsource bij een aanbesteding een toelichting te moeten geven over het waarom van die keuze.”

En: “De ervaring leert, zoals ook in bovengenoemd onderzoek wordt bevestigd, dat opensourcesoftware niet altijd de beste oplossing is. Weliswaar zijn aan het gebruik van opensourcesoftware geen licentiekosten verbonden, maar implementatie en beheer brengen wel kosten met zich mee en bij aanpassing is opnieuw afhankelijkheid van een leverancier aan de orde.”

De NORA schrijft in de Drijfveer Beleid_open_standaarden echter dat open source software bij gelijke geschiktheid de voorkeur heeft boven gesloten source software.

Gevraagd besluit: Welke belangstellenden zijn bereid te analyseren of en zo ja welke impact deze koerswijziging heeft op de voorschrijvende uitspraken van de NORA? Harry Wever neemt hierbij het voortouw.

Overheid Mobility Overleg (OMO) (14.15 - 14.35 uur)[bewerken]

Het Overheid Mobility Overleg is aan de laatste sessie toe en het is tijd de belangrijkste conclusies te delen met de bredere NORA Community. Herriet Heersink (NORA) licht e.e.a. toe.

Conclusies en vervolgacties uit enquête NORA Familie (14.35 - 14.55 uur)[bewerken]

Jan van Dijk (NORA) en Joris Dirks (NORA) presenteren (PDF, 1,17 MB) de belangrijkste conclusies van de enquête en de vertaling hiervan in plannen voorde komende periode. Publieksversie resultaten enquete NORA Familie februari 2016 (PDF, 1,1 MB)

Netwerkpauze (14.55 – 15.15 uur)[bewerken]

Gelegenheid om kennis te maken of bij te praten, met een hapje en een frisdrankje.

NORA-advies aansluiting NL op CEF (15.15 - 16.45 uur)[bewerken]

Menno Gmelig Meijling (ICTU), Marijke Salters (Logius) en Hans Sinnige (Rinis) geven een toelichting (PDF, 1,53 MB) op een pilot waarmee een aansluiting vanuit Nederland naar de Europese ICT-infrastructuur wordt gerealiseerd. Het ontwerp is gebaseerd op het Vijflaagsmodel en conform ArchiMate en gerelateerd aan zowel de NORA als de European Interoperability Reference Architecture (EIRA). De eerste pilot heeft drie deelnemers, maar kan uitgroeien tot een generieke voorziening voor Nederland in verbinding met Europa. In het ontwerp wordt gebruik gemaakt van de Nederlandse standaard Digikoppeling en de Europese standaard eDelivery. Uiteindelijk zou de Europese aansluiting deel uit kunnen gaan maken van de Generieke Digitale Infrastructuur (GDI). Tijdens de presentatie is ruimte voor vragen en discussie. Bijlage Een brug naar Europa (PDF, 217 kB).

Er zijn twee vragen aan de leden van de Gebruikersraad:

  1. Sluit de ontwikkeling van de pilot aan op de (functionele) behoefte binnen de eigen sector/domein?
  2. Welke leden willen, samen met de architecten uit de pilot, de architectuurkaders ontwikkelen die het mogelijk maken om de pilot door te ontwikkelen tot een generieke GDI-voorziening?

In de maand na 14 juni kunnen de leden hun achterban raadplegen, de resultaten daarvan ontvangen we graag via nora@ictu.nl.

Op basis van de reacties en de ontwikkelde kaders wordt vanuit NORA een advies gegeven, dat via BZK en EZ wordt ingebracht bij de Regieraad Interconnectiviteit.

Borrel (16.45 - 18.00 uur)[bewerken]

Na afloop van de bijeenkomst is er gelegenheid om elkaar nog even op te zoeken of na te praten.

Referenties[bewerken]