NORA online: verschil tussen versies

Uit NORA Online
Ga naar: navigatie, zoeken
k (test/Versie 14190 van M.M.Vos (overleg) ongedaan gemaakt)
k (categorie toevoeging)
 
(5 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
<div class="hoofdpagina">
+
<div class="hoofdpagina"><div class="strak">{{Agenda}}</div><div id="nieuws" class="noglossary">
[[Image:Kennismodel.png|thumb|350px|right|link=Kennismodel NORA|Kennismodel|alt="Versimpelde kaart van belangrijkste elementen in NORA in ArchiMate stijl. Beleidskader, Basisprincipe, Afgeleid Principe, Standaard, Bouwsteen, Thema en Begrip. Relaties zijn op de pagina Kennismodel NORA uitgelegd."]]
+
==Laatste nieuws==
Het levensbloed van de NORA zijn de mensen die er mee bezig zijn, hun kennis delen en samen nieuwe ervaring opdoen. Architecten en beleidsmedewerkers in de eOverheid, maar ook bestuurders en lijnmedewerkers die digitale dienstverlening en samenwerking binnen de overheid mee- en mogelijk maken. Dit kennisplatform is er om die kennis te verzamelen en te delen. Elkaar op het spoor te zetten van wat we al hebben en waar je slim hergebruik van kan maken, welke ontwikkelingen spelen en bij wie je meer info daar over kunt verkrijgen. Hier kom je dus niet alleen halen, maar ook brengen. Via de overlegpagina’s, voorstellen voor wijzigingen en door je in te schrijven voor activiteiten binnen thema’s.
+
{{Nieuwsblok}}</div>
 +
==Kennisplatform en community NORA==
 +
Het levensbloed van de NORA zijn de mensen die er mee bezig zijn, hun kennis delen en samen nieuwe ervaring opdoen. Architecten en beleidsmedewerkers in de Digitale Overheid, maar ook bestuurders en lijnmedewerkers die digitale dienstverlening en samenwerking binnen de overheid mee- en mogelijk maken. Dit kennisplatform is er om die kennis te verzamelen en te delen. Elkaar op het spoor te zetten van wat we al hebben en waar je slim hergebruik van kan maken, welke ontwikkelingen spelen en bij wie je meer info daar over kunt verkrijgen.  
  
De site [http://digitaleoverheid.nl/nora digitaleoverheid.nl/nora] is opgezet als tweede ingang tot de kennis van de NORA. Dezelfde kennis wordt op een andere manier verwoord, met een ander doel voor ogen. Digitaleoverheid.nl richt zich meer op bestuursvraagstukken, NORA online richt zich meer op informatievraagstukken. Twee kanten die in de praktijk hand in hand moeten gaan om succesvolle digitale dienstverlening te realiseren. Voor basiskennis over de NORA kun je dan ook op beide websites terecht.
+
Hier kom je dus niet alleen halen, maar ook brengen. Via [mailto:nora@ictu.nl nora@ictu.nl], nieuwe concepten in de wiki en door je in te schrijven voor activiteiten binnen thema’s.
</div>
+
===NORA is er voor informatievraagstukken èn bestuursvraagstukken===
 +
De site [https://www.digitaleoverheid.nl/onderwerpen/nora digitaleoverheid.nl/nora] is opgezet als tweede ingang tot de kennis van de NORA. Dezelfde kennis wordt op een andere manier verwoord, met een ander doel voor ogen. Digitaleoverheid.nl richt zich meer op bestuursvraagstukken, NORA online richt zich meer op informatievraagstukken. Twee kanten die in de praktijk hand in hand moeten gaan om succesvolle digitale dienstverlening te realiseren. Voor basiskennis over de NORA kun je dan ook op beide websites terecht.
 
<br clear="all" />
 
<br clear="all" />
 
 
<div id="functies" style="overflow:hidden;">
 
<div id="functies" style="overflow:hidden;">
 
{| style="float:left; background-color:#E5F0F9; margin-right:8px; padding:0; border:none; width:250px"
 
{| style="float:left; background-color:#E5F0F9; margin-right:8px; padding:0; border:none; width:250px"
Regel 29: Regel 31:
 
Naast de beleidskaders omvat de NORA principes, standaarden, bouwstenen en een begrippenkader. Dit zijn de basiselementen waarmee architectuur werkt en voor elk ervan is een overzichtspagina opgenomen met een toelichting van onze inzichten daarin.
 
Naast de beleidskaders omvat de NORA principes, standaarden, bouwstenen en een begrippenkader. Dit zijn de basiselementen waarmee architectuur werkt en voor elk ervan is een overzichtspagina opgenomen met een toelichting van onze inzichten daarin.
  
Ook zijn diverse thema's uitgewerkt in handvatten op operationeel niveau (actuele informatievraagstukken zoals Zaakgericht Werken, Digitale Duurzaamheid, Semantiek).
+
Ook zijn diverse thema's uitgewerkt in handvatten op operationeel niveau (actuele informatievraagstukken zoals Zaakgericht Werken, Duurzame Toegankelijkheid, Semantiek).
 
: → [[Principes]]
 
: → [[Principes]]
 
: → [[Standaarden]]
 
: → [[Standaarden]]
Regel 51: Regel 53:
 
|[[Image:potloden_op_agenda.jpg|250px|link=]]
 
|[[Image:potloden_op_agenda.jpg|250px|link=]]
 
|}
 
|}
<div style="float:left; margin-right:2px; max-width:230px" class="hoofdpagina" id="nieuws">
+
 
{{Nieuwsblok}}
 
</div>
 
 
</div>
 
</div>
 
<references />
 
<references />
 +
[[Categorie:NORA wiki‏‎]] [[Categorie:Nieuws‏‎]] [[Categorie:Over NORA‏‎]] [[Categorie:Over NORA-wiki‏‎]]

Huidige versie van 18 sep 2019 om 10:34

Agenda NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur
→ Meer informatie & volledige agenda

Kennisplatform en community NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur

Het levensbloed van de NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur zijn de mensen die er mee bezig zijn, hun kennis delen en samen nieuwe ervaring opdoen. Architecten en beleidsmedewerkers in de Digitale Overheid, maar ook bestuurders en lijnmedewerkers die digitale dienstverlening en samenwerking binnen de overheid mee- en mogelijk maken. Dit kennisplatform is er om die kennis te verzamelen en te delen. Elkaar op het spoor te zetten van wat we al hebben en waar je slim hergebruik van kan maken, welke ontwikkelingen spelen en bij wie je meer info daar over kunt verkrijgen.

Hier kom je dus niet alleen halen, maar ook brengen. Via nora@ictu.nl, nieuwe concepten in de wiki en door je in te schrijven voor activiteiten binnen thema’s.

NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur is er voor informatievraagstukken èn bestuursvraagstukken

De site digitaleoverheid.nl/nora is opgezet als tweede ingang tot de kennis van de NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur. Dezelfde kennis wordt op een andere manier verwoord, met een ander doel voor ogen. Digitaleoverheid.nl richt zich meer op bestuursvraagstukken, NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur online richt zich meer op informatievraagstukken. Twee kanten die in de praktijk hand in hand moeten gaan om succesvolle digitale dienstverlening te realiseren. Voor basiskennis over de NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur kun je dan ook op beide websites terecht.


NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur helpt

De NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur is bedoeld als richting gevend en sturend instrument. Het bevat kaders en bestaande afspraken voor het inrichten van de informatiehuishoudingHet totaal aan regels en voorzieningen gericht op de informatiestromen en –opslag of archivering ter ondersteuning van de primaire processen. van de Nederlandse overheid. Het realiseren van voorzieningen binnen die kaders en afspraken, zorgt er voor dat ze goed samenwerken met andere voorzieningen en dat optimaal hergebruik gemaakt wordt van bestaande oplossingen.

De NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur staat aan het hoofd van een familie van (referentie-)architecturen, waarbij de dochters de moeder verfijnen.

Beleidskaders
NORA Familie
Beheer van de NORA
Binnenhof.jpg
Inhoud van NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur

Naast de beleidskaders omvat de NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur principes, standaarden, bouwstenen en een begrippenkader. Dit zijn de basiselementen waarmee architectuurEen beschrijving van een complex geheel, en van de principes die van toepassing zijn op de ontwikkeling van het geheel en zijn onderdelen. werkt en voor elk ervan is een overzichtspagina opgenomen met een toelichting van onze inzichten daarin.

Ook zijn diverse thema's uitgewerkt in handvatten op operationeel niveau (actuele informatievraagstukken zoals Zaakgericht Werken, Duurzame Toegankelijkheid, SemantiekLeer van de betekenis van woorden en woordgroepen).

Principes
Standaarden
Bouwstenen
Thema's
Wegwijzers2.jpg
Toepassen

NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur wordt bij uitstek gebruikt bij het starten van een project, voor het opstellen van een PSA. Maar ook nog tijdens een project kan een NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur review worden uitgevoerd om te toetsen of het ontwerp van een voorziening afdoende aansluit bij de bestaande informatiehuishoudingHet totaal aan regels en voorzieningen gericht op de informatiestromen en –opslag of archivering ter ondersteuning van de primaire processen. en digitale infrastructuur van de overheid.

Met name bieden de Afgeleide Principes praktische handvatten voor het ontwerpen van een product of dienst (of een daartoe te gebruiken voorziening). Daarbij geldt de pas-toe-of-leg-uit-aanpak voor de verantwoording van ontwerpkeuzes.

PSA startarchitectuur
NORA review
Help, ik wil ondersteuning!
Potloden op agenda.jpg