NORA online
Het levensbloed van de NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur zijn de mensen die er mee bezig zijn, hun kennis delen en samen nieuwe ervaring opdoen. Architecten en beleidsmedewerkers in de eOverheid, maar ook bestuurders en lijnmedewerkers die digitale dienstverlening en samenwerking binnen de overheid mee- en mogelijk maken. Dit kennisplatform is er om die kennis te verzamelen en te delen. Elkaar op het spoor te zetten van wat we al hebben en waar je slim hergebruik van kan maken, welke ontwikkelingen spelen en bij wie je meer info daar over kunt verkrijgen. Hier kom je dus niet alleen halen, maar ook brengen. Via de overlegpagina’s, voorstellen voor wijzigingen en door je in te schrijven voor activiteiten binnen thema’s.
De site digitaleoverheid.nl/nora wordt opgezet als tweede ingang tot de kennis van de NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur. Dezelfde kennis wordt op een andere manier verwoord, met een ander doel voor ogen. Digitaleoverheid.nl richt zich meer op bestuursvraagstukken, NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur online richt zich meer op informatievraagstukken. Twee kanten die in de praktijk hand in hand moeten gaan om succesvolle digitale dienstverlening te realiseren. Voor basiskennis over de NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur kun je dan ook op beide pagina’s terecht.
Inhoud van NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur |
---|
Naast de beleidskaders omvat de NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur principes, standaarden, bouwstenen en een begrippenkader. Dit zijn de basiselementen waarmee architectuurEen beschrijving van een complex geheel, en van de principes die van toepassing zijn op de ontwikkeling van het geheel en zijn onderdelen. werkt en voor elk ervan is een overzichtspagina opgenomen met een toelichting van onze inzichten daarin. Ook zijn diverse thema's (actuele informatievraagstukken e.d.) uitgewerkt in handvatten op operationeel niveau.
|
![]() |
-
Veel tevreden bezoekers op de NORA Gebruikersdag
21 november 2019 - Op dinsdag 19 november namen bijna 100 overheidsarchitecten en belangstellenden deel aan de NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur Gebruikersdag. In het prachtige gebouw van Rijkswaterstaat in Utrecht, waar de gastheer uiteraard ook de eigen kennis deelde.Het thema van de dag was de toekomst: Hoe ziet die toekomst eruit en hoe sorteren we daar alvast op voor?
Een belangrijke vraag hierbij is hoe we zorgen dat burgers en bedrijven de regie krijgen over hun gegevensWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat. Het betreft hier alle vormen van gegevens, zowel data uit informatiesystemen als records en documenten, in alle vormen zoals gestructureerd als ongestructureerd. Een ambitie die het Kabinet heeft uitgesproken in de Nederlandse Digitaliseringsstrategie en de Agenda Digitale Overheid; NL DIGIbeter.
Het programma Regie op Gegevens – onderdeel van NL DIGIbeter - werkt het gelijknamige concept uit voor de Nederlandse Overheid. En focust daarbij specifiek op het onderdeel gegevensdeling tussen het publieke en het (semi)private domein.
Het innovatieve Discipl werkt aan bouwblokken vanuit een bredere maatschappijvisie waar regie door burgers en bedrijven een belangrijke rol speelt. Het past binnen een nieuwe tak van architectuurEen beschrijving van een complex geheel, en van de principes die van toepassing zijn op de ontwikkeling van het geheel en zijn onderdelen.: Society Architecture.
De eerste werkende SSI (Self Sovereign Identity) oplossingen zijn al beschikbaar. Deelnemers maakten (nader) kennis met IRMA (‘I reveal my attributes’). En bespraken de rol en het belang van API’s. Wat betekenen API’s in de architectuurEen beschrijving van een complex geheel, en van de principes die van toepassing zijn op de ontwikkeling van het geheel en zijn onderdelen. van de toekomst: hoe helpen die de diensten van de toekomst vorm te geven en daarbij de privacy te borgen. En wat heeft de NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur Community nodig om goed met API’s aan de slag te kunnen?
Voor het beantwoorden van die vragen doorliepen deelnemers een parcours door drie break-outsessies en een verdiepingssessie over Discipl of Regie op Gegevens. Allemaal bevatten ze delen van antwoorden op de hoofdvraag van de dag. De sprekers van de sessies sloten samen de dag af met een samenvatting van hun sessie en de inbreng die ze kregen.
Een deelnemer: “Een nuttige dag waarin je kennisneemt van nieuwe ontwikkelingen en daarover doorpraat met leden van de community”.
Lees het volledige bericht -
Expertgroep Gegevensmanagement werkt aan een toekomstbestendige visie op gegevensgebruik
24 oktober 2019 - Hoe ziet de toekomst van gegevensgebruik en -uitwisseling in NL en de publieke sector er uit en wat betekent dat voor jouw gegevensmanagement?
Op 30 oktober komt de NORA expertgroep Gegevensmanagement van NORANederlandse Overheid ReferentieArchitectuur bij elkaar rondom dit onderwerp om te kijken of onze visie op gegevensmanagement toekomstbestendig is. Met de leden van de expertgroep (o.a. UWV, DUO, Gemeente Breda, Kamer van Koophandel, VNG, Raad van de Kinderbescherming) en wat speciale gasten gaan we hier mee aan de slag.
De uitkomst van deze workshop delen we graag, sterker nog, daar willen we graag ook jouw reactie op. We publiceren de halffabricaten en de uiteindelijke visie op Gegevensmanagement én in de Linkedingroep NORA
Lees het volledige bericht