Boekje met 10 praktijktoepassingen van Linked Data in Nederland

Uit NORA Online
Nederlandse Parels van Linked Data toepassingen 2019 gepubliceerd /
Versie door M.M.Vos (overleg | bijdragen) op 7 feb 2019 om 18:32 (met afbeelding)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springenBoekje met 10 praktijktoepassingen van Linked Data in Nederland

donderdag 7 februari 2019 -

voorpagina van het boekje Nederlandse Parels van Linked Data toepassingen 2019: Een getekend landschap met o.a. hoogspanningsmasten, een datawarehouse, een overheidsgebouw, boerenland, vrouwe justitia, een lesgebouw, bouwvakkers, artsen, hulpdiensten, een winkel en een monumentale molen.

Linked Data is inmiddels al twee decennia oud en al lang geen experimentele technologie meer waar alleen onderzoekscentra mee bezig zijn. Linked Data wordt echt gebruikt en biedt oplossingen voor actuele integratieproblemen. Het Platform Linked Data Nederland (PLDN) heeft in een fraai boekje een hele serie Nederlandse toepassingen van Linked Data verzameld in een fraai boekje.


Deze voorbeelden uit de praktijk van heel verschillende domeinen laten zien dat Linked Data oplossingen mogelijk maakt die voorheen moeilijk te realiseren waren. Zo laat TNO zien hoe voedselproducenten gecombineerde open data over de landbouw en de voedselindustrie kunnen gebruiken om het aanbod beter bij de vraag te laten aansluiten. Kadaster maakt het mogelijk om basisregistraties te koppelen aan andere dataverzamelingen en de resultaten geografisch in kaart te brengen. NXP Semiconductors (de chipindustrie) gebruikt Linked Data om individuele producten te kunnen volgen door de hele productie- en distributieketen heen. En nog eens zeven andere voorbeelden.


Het boekje is op papier aan te vragen bij het Platform Linked Data Nederland, of te downloaden als pdf:

Nederlandse Parels van Linked Data toepassingen 2019

Zie voor meer nieuws de nieuwspagina.