Oprichting Software voor data op het web community en ontsluiting via NORA: verschil tussen versies

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 23: Regel 23:




Wil je je opgeven voor de bijeenkomst van 7 april, meld je dan aan op[http://www.eventbrite.nl/e/tickets-software-voor-data-op-het-web-community-meeting-32898044938 de aanmeldingspagina]. Wil je aansluiten bij de community, neem dan even contact op met [mailto:arjen.santema@kadaster.nl Arjen Santema (Kadaster)], of mail naar [mailto:nora@ictu.nl nora@ictu.nl].
Wil je je opgeven voor de bijeenkomst van 7 april, meld je dan aan op [http://www.eventbrite.nl/e/tickets-software-voor-data-op-het-web-community-meeting-32898044938 de aanmeldingspagina]. Wil je aansluiten bij de community, neem dan even contact op met [mailto:arjen.santema@kadaster.nl Arjen Santema (Kadaster)], of mail naar [mailto:nora@ictu.nl nora@ictu.nl].


|hoofdpagina=ja
|hoofdpagina=ja
}}
}}
[[Categorie:Data op het web]]
[[Categorie:Data op het web]]

Huidige versie van 15 mrt 2017 om 21:21

eerste opzet logo software voor data op het web community, cd-rom boven het logo van Data op het Web met de tekst Software voor Data op het Web Community


Oprichting Software voor data op het web community en ontsluiting via NORA[bewerken]

woensdag 1 maart 2017 - Ontsluiting van Data via het web wordt steeds belangrijker. Organisaties als het Kadaster en DUO beheren heel veel open data, waarvan het belangrijk is dat die voor iedereen gemakkelijk toegankelijk en goed te begrijpen beschikbaar is. De logische manier om dit te doen is deze data te publiceren in het world wide web. Heel veel data is al onderdeel van het web. Toch kunnen we er lang niet altijd gebruik van maken.

Door webstandaarden zoals Linked Data en API’s goed toe te passen kunnen we daar verandering in brengen. Zo kunnen we data veilig ontsluiten en (her)gebruiken via het web. We verwachten dat dit de waarde en toegankelijkheid van data sterk zal vergroten. Er zijn een hoop ideeën en initiatieven hoe je dit in de praktijk kunt realiseren. Op de themapagina Data op het web brengen we die bij elkaar.

Ontwikkelen van software als randvoorwaarde voor waardevolle data op het web

Het (door-)ontwikkelen van software is een belangrijke randvoorwaarde om meerwaarde voor data op het web te realiseren. Software wordt beter als je er samen aan werkt. De ‘Software voor data op het web community’ richt zich op deze softwareontwikkeling. De community brengt ook groepen gebruikers bijeen. De community is nauw verbonden met het Platform Linked Data Nederland (PLDN).

Formele oprichting Software voor data op het web community

Eind 2016 is vanuit de NORA in samenwerking met Stichting ICTU, het Kadaster, de Vrije Universiteit en Ordina de Software voor data op het web community opgericht. Bij de oprichting waren ook vertegenwoordigers van DUO, Capgemini en CGI aanwezig.

Er gebeurt veel in Nederland op dit gebied. De VU kent twee internationaal toonaangevende onderzoeksgroepen die zich bezig houden met data op het web. Via de community kan deze kennis worden gevaloriseerd. Bedrijven als Ordina, Capgemini en CGI richten zich ook steeds meer op het aanbieden van kennis. Door het delen van al deze kennis en het samen ontwikkelen van open source tooling kunnen we onze data optimaal toegankelijk en begrijpelijk op het web publiceren. Deze data is via API’s en Linked Data principes direct beschikbaar voor toepassingen die ze gebruiken. Kopiëren is niet meer nodig. Deze manier van omgaan met data wordt echter nog lang niet overal doorgevoerd. Door alle krachten te bundelen willen we hier substantiële stappen in zetten.

Community meeting op 7 april voor ontwikkelaars

Voor de ontwikkelaars die werken aan de tooling om data op het web te publiceren is op 7 april is een community meeting gepland. In deze meeting gaan we met deze ontwikkelaars een concrete roadmap voor het doorontwikkelen van de toolset gaan formuleren. Parallel daaraan gaan we in gesprek met architecten en informatiemanagers. Hiervoor gebruiken we de kanalen van het PLDN en van de beroepsvereniging KNVI (Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals).

Aansluiting bij Semantics 2017 op 17 september

17 september is een belangrijke mijlpaal. Dan vindt in Amsterdam het Semantics 2017 congres plaats. Semantics is hét event in de semantic web community waarin wetenschappelijk onderzoek, industrie en publieke organisaties hun kennis delen. Diverse ontwikkelingen vanuit de Nederlandse community kunnen hier internationaal worden gedeeld.

Ook willen we parallel aan Semantics een round table voor het senior management van informatie-intensieve organisaties organiseren. Centraal staat het belang van data voor de (publieke) taak van de organisatie, en dus hoe belangrijk het is dat data eenduidig is, begrijpelijk en direct toegankelijk is vanuit de authentieke bron.


Wil je je opgeven voor de bijeenkomst van 7 april, meld je dan aan op de aanmeldingspagina. Wil je aansluiten bij de community, neem dan even contact op met Arjen Santema (Kadaster), of mail naar nora@ictu.nl.

Zie voor meer nieuws de nieuwspagina.