Oproep – informatieadviseurs & architecten gezocht voor onderzoek 'Archiveren by design'

Uit NORA Online
Oproep – informatieadviseurs & architecten gezocht voor onderzoek Archiveren by design /
Versie door Wendy Pragt (Overleg | bijdragen) op 19 jun 2020 om 11:17 (DUTO link gewijzigd)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Oproep – informatieadviseurs & architecten gezocht voor onderzoek 'Archiveren by design'

donderdag 18 juni 2020 - Het Nationaal Archief is bezig met de doorontwikkeling van het NORA-thema Duurzame Toegankelijkheid en de daarmee samenhangende DUTO-eisen en is op zoek naar informatieadviseurs en architecten uit de NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur Familie om mee te denken over Duurzame Toegankelijkheid en 'Archiveren by design'. Zij nodigen daarom ervaringsdeskundigen uit om mee te werken aan een onderzoek, dat als doel heeft het in kaart brengen welke ondersteuning overheidsorganisaties nodig hebben om ‘Archivering by design’ toe te passen.

Wie zoeken ze?

Informatieadviseurs en architecten die zich de afgelopen jaren hebben beziggehouden met het duurzaam toegankelijk maken van overheidsinformatie en die ‘Archiveren by design’ daarbij (willen) toepassen. In het bijzonder zoeken ze adviseurs en architecten die daarbij (willen) gebruik maken van standaard eisenlijsten, zoals de eisen voor duurzame toegankelijkheidHoudt in dat informatie vindbaar, interpreteerbaar en uitwisselbaar is. of een vergelijkbaar kwaliteitskader of vergelijkbare norm.

Waarom dit onderzoek?

Het Nationaal Archief adviseert overheidsorganisaties op het terrein van duurzame toegankelijkheidHoudt in dat informatie vindbaar, interpreteerbaar en uitwisselbaar is. en het professionaliseren van hun informatiehuishoudingHet totaal aan regels en voorzieningen gericht op de informatiestromen en –opslag of archivering ter ondersteuning van de primaire processen.. Onderdeel van deze opdracht is het opstellen van normen en handreikingen die overheidsorganisaties ondersteunen in hun werkzaamheden. Daarbij is het van belang dat de producten goed aansluiten bij de werkzaamheden en breed te gebruiken zijn voor de doelgroep waarvoor deze gemaakt zijn. In dit kader zoeken ze contact met ervaringsdeskundigen die binnen hun organisatie bezig zijn met duurzame toegankelijkheidHoudt in dat informatie vindbaar, interpreteerbaar en uitwisselbaar is. en ‘Archiveren by design’.

De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om de producten en diensten van het Nationaal Archief beter te laten aansluiten op de behoefte van de doelgroep. Meer specifiek zal de input gebruikt worden bij de herijking van de DUTO-eisen en als basis voor de te ontwikkelen handleiding ‘Archiveren by design’.

Wat verwachten ze van jou als deelnemer?

Het onderzoek zal bestaan uit een interview van ongeveer 60 minuten dat, gezien de maatregelen rondom COVID-19, digitaal zal plaatsvinden. Het interview wordt niet opgenomen, maar er wordt wel een verslag gemaakt dat alleen intern binnen het Nationaal Archief wordt gebruikt. Ter voorbereiding van het interview vragen ze jou om een aantal stukken door te nemen.

Ben je geïnteresseerd in deelname aan het onderzoek, of heb je vragen hierover? Dan kun je contact opnemen met Remco Draijer, Remco Draijer@nationaalarchief.nl

Achtergrond samenwerking NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur en Nationaal Archief

Duurzame Toegankelijkheid is een thema binnen de NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur, dat toegang biedt tot de standaarden en beleidskaders voor duurzame toegankelijkheidHoudt in dat informatie vindbaar, interpreteerbaar en uitwisselbaar is.. Per 17 maart 2016 is de NORANederlandse Overheid Referentie Architectuur een formeel samenwerkingsverband aangegaan met het Nationaal Archief, die voor dit thema de inhoudelijk kennis levert.

Zie voor meer nieuws de nieuwspagina.