Opslagformaten

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Digitale duurzaamheid en digitale toegankelijkheid zijn nauw verbonden met het formaat waarin gearchiveerde informatie wordt opgeslagen. Gangbare opslagformaten van tekstverwerkingsprogramma's bijvoorbeeld verouderen vrij snel. Daarom worden tekstdocumenten vaak gearchiveerd in PDF-A, een relatief stabiel en op duurzame toegankelijkheid gericht opslagformaat.

Informatie heeft vele verschijningsvormen, van tekstdocumenten tot spreadsheets, van webpagina's tot e-mail en van databasebestanden tot digitale plattegronden en kaarten. Bij elke categorie horen specifieke opslagformaten, vaak gericht op het bewerken en/of actueel houden van informatie.
Maar gearchiveerde informatie wordt juist ongewijzigd bewaard, als digitaal bewijs van het handelen van een organisatie en de daarbij gebruikte informatie. Daarnaast wordt gearchiveerde informatie vaak langdurig bewaard waardoor het risico bestaat dat het formaat waarin het is opgeslagen na verloop van tijd niet meer gelezen kan worden door veranderingen van programmatuur en apparatuur. Dat leidt ertoe dat men gearchiveerde informatie bij voorkeur opslaat in een formaat dat maximaal lang beschikbaar blijft en dat bovendien beter past bij het ongewijzigd bewaren van informatie dan bij het bewerken van informatie. PDF/A is zo'n formaat.

mdan bij stabiel is de , dan moet de inhoud (content) van eenmaal gearchiveerde informatie juist ongewijzigd worden bewaard. Het moet op een authentieke manier de op enig moment gedocumenteerde situatie weergeven. Met de gearchiveerde informatie moet men kunnen reconstrueren hetgeen destijds gearchiveerd en daarmee gedocumenteerd is. Dat vereist specifieke oplossingen per categorie informatie. Het kiezen van passende opslagformaten is daar onderdeel van. soort Om dat mogelijk te maken die situatie gerecont en die . Net zoals veranderlijk blijven,beheren enb mornden en rtkan Veel


Bestaand materiaal bij het deelaandachtsgebied Opslagformaten is: