Overleg:Besturing en governance gegevensmanagement

Uit NORA Online
Versie door L.Siegerist (Overleg | bijdragen) op 19 dec 2018 om 14:08 (eerste opzet inhoud.)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Korte Instructie

Alle koppen uit de originele tekst zijn hier opgenomen. Iedereen kan per kop feedback of vragen achter laten. Zet er wel even je naam bij zodat duidelijk is wie welke feedback heeft gegevenWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat. Als het qua opmaak onoverzichtelijk wordt kan je een dubbele Enter gebruiken. Dan begint de volgende zin op een nieuwe regel, met drie Enters creëer je een witregel. Mocht je de tekst echt willen aanpassen dan kan dit ook door de tekst op de pagina Principes van gegevensmanagement aan te passen met bewerken. Kom je er niet uit of geef je liever je feedback per mail stuur dan je feedback naar nora@ictu.nl.

De review van Robert (PDF, 173 kB) is hier ook als word bestand opgenomen.

Governance

Er is sprake van governance als de uitvoering is geregeld. Tegelijkertijd kan de uitvoering niet een eigen route kiezen en is deze afhankelijk van duidelijke sturing.
Robert: Hoeft niet: ook als de uitvoering niet (goed) is geregeld heb je governance.

Betrokkenheid vanuit het management

Beleid vaststellen

Organiseren

Robert: Ik mis in deze paragraaf de begrippen eigenaarschap (van de gegevensWeergave van een feit, begrip of aanwijzing, geschikt voor overdracht, interpretatie of verwerking door een persoon of apparaat. Het betreft hier alle vormen van gegevens, zowel data uit informatiesystemen als records en documenten, in alle vormen zoals gestructureerd als ongestructureerd of deelverzamelingen ervan) en de TBVs (taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden) die bij een governance horen.
Door middel van een regulier overleg zal de governance worden gerealiseerd tussen de verschillende strategische- tactische en operationele lagen enerzijds en op Business, ICT en Technische niveau anderzijds. Door overleggen op de juiste niveaus in te regelen

Robert: Valt dit niet onder de T van ICT?

Producten vaststellen

Uitvoeren, monitoren, evalueren en besturen van het geheel.