Overleg:Koppeling architecturen in semantisch web: verschil tussen versies

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(uitlegje RDF export)
(aanvulling op basis van gesprek met ArchiXL)
Regel 6: Regel 6:
Deze opzet is zo gedaan, de inspanning zit in het in kaart brengen van alle relaties met alle principes uit alle dochters."
Deze opzet is zo gedaan, de inspanning zit in het in kaart brengen van alle relaties met alle principes uit alle dochters."
- ArchiXL
- ArchiXL
==Koppelen van semantic mediawiki==
Hier wordt over 'domeinwiki' gesproken als de wiki die publiceert en gerelateerd is aan NORA. Na technisch gereed maken, het kennismodel van domeinwiki aanpassen en NORA laten 'ontvangen' van de relatiebeschrijvingen, moet de
# de domeinwiki moet bij voorkeur Mediawiki versie 1.17 zijn, om 'subobjects' te kunnen gebruiken; in Mediawiki 1.16 staan de subobjecten beschreven in de pagina zelf, in 1.17 is het subobject een bijzondere pagina die aangeeft wat zijn 'parent' is. Upgrade van 1.16 naar 1.17 wordt door leveranciers aangeraden vanwege beperkte ondersteuning voor 1.16 in de toekomst, maar betekent meerkosten (in testen compatibiliteit/aanpassen maatwerk).
# de domeinwiki maakt templates en sjablonen (b.v. met ArchiXL Smartcore) waarin voor relevante elementen, een eigenschap als 'relatie tot NORA' wordt toegekend. Dit eigenschap kan repeteren en heeft drie subobjecten:
## gerelateerd NORA-object. (verwijzing) ''meest eenvoudige is om hier geen beperking aan de relaties op te leggen (dochter-elementtype X kan enkel aan NORA-elementtype Y)''
## type relatie (vaste lijst, waarvan de waarden vastgesteld zijn in NORA: 'Gerelateerd aan', 'realiseert', 'specialiseert', 'verbijzondert') (NB: in concept!)
## toelichting op de relatie(tekstvlak)
# [[Beheer NORA]] wordt op de hoogte gebracht van de koppeling, en stelt bevraging in, bij voorbeeld bij elk element: "welke subobjecten van deze dochter verwijzen naar dit element? Welke eigenschappen heeft deze relatie? (parent/eigenlijke verwijzende element, relatietype en toelichting)"
# NORA kan eventuele extra 'views' maken, zoals: hoeveel relaties van deze dochter zijn er verbijzonderingen van NORA-principes?
# domeinwiki begint met inhoudelijke vulling: daadwerkelijk beschrijven van de relatie tot NORA. Indien deze beschrijvingen al op een andere manier gemaakt zijn (zoals naar lokale kopie van NORA), kan mogelijk geautomatiseerd deze beschrijving 'vertaald' worden naar de nieuwe methode.
* NB: de subrelaties zijn niet nodig indien de domeinwiki weet dat er enkel 1 op 1 relaties zijn, dus niet meerdere NORA-elementen die relevant zijn voor één element in de domeinwiki.
* NORA hoeft voorbereidend niets te doen: met de open standaard (SPARQL?) kan naar NORA-elementen verwezen worden (gaat dit per URL?).
* NORA wil graag een PoC maken met één domeinarchitectuurwiki; een simpele koppeling in een demo-omgeving waarna in NORA getoond kan worden dat deze relatie gelegd is.

Versie van 11 mei 2012 12:22

Opzet[bewerken]

Alle objecten in deze wiki zijn middels de open standaard RDF te exporteren. Zie voor een handleiding: http://semantic-mediawiki.org/wiki/Help:RDF_export

"Beste is om die relatie in de domeinarchitectuurwiki te beschrijven. Als toch in de NORA, maak dan een nieuw elementtype aan met eigenschappen 'Beschrijving' en 'Externe verwijzing' en toegestane relatie 'Betreft' met eindpunten basisprincipe, afgeleid principe. Vervolgens maak je van dit elementtype een pagina 'Relatie NORA artikel X en GEMMA artikel Y' waarin je X en Y aan elkaar koppelt en de relatie beschrijft.

Deze opzet is zo gedaan, de inspanning zit in het in kaart brengen van alle relaties met alle principes uit alle dochters." - ArchiXL

Koppelen van semantic mediawiki[bewerken]

Hier wordt over 'domeinwiki' gesproken als de wiki die publiceert en gerelateerd is aan NORA. Na technisch gereed maken, het kennismodel van domeinwiki aanpassen en NORA laten 'ontvangen' van de relatiebeschrijvingen, moet de

  1. de domeinwiki moet bij voorkeur Mediawiki versie 1.17 zijn, om 'subobjects' te kunnen gebruiken; in Mediawiki 1.16 staan de subobjecten beschreven in de pagina zelf, in 1.17 is het subobject een bijzondere pagina die aangeeft wat zijn 'parent' is. Upgrade van 1.16 naar 1.17 wordt door leveranciers aangeraden vanwege beperkte ondersteuning voor 1.16 in de toekomst, maar betekent meerkosten (in testen compatibiliteit/aanpassen maatwerk).
  2. de domeinwiki maakt templates en sjablonen (b.v. met ArchiXL Smartcore) waarin voor relevante elementen, een eigenschap als 'relatie tot NORA' wordt toegekend. Dit eigenschap kan repeteren en heeft drie subobjecten:
    1. gerelateerd NORA-object. (verwijzing) meest eenvoudige is om hier geen beperking aan de relaties op te leggen (dochter-elementtype X kan enkel aan NORA-elementtype Y)
    2. type relatie (vaste lijst, waarvan de waarden vastgesteld zijn in NORA: 'Gerelateerd aan', 'realiseert', 'specialiseert', 'verbijzondert') (NB: in concept!)
    3. toelichting op de relatie(tekstvlak)
  3. Beheer NORA wordt op de hoogte gebracht van de koppeling, en stelt bevraging in, bij voorbeeld bij elk element: "welke subobjecten van deze dochter verwijzen naar dit element? Welke eigenschappen heeft deze relatie? (parent/eigenlijke verwijzende element, relatietype en toelichting)"
  4. NORA kan eventuele extra 'views' maken, zoals: hoeveel relaties van deze dochter zijn er verbijzonderingen van NORA-principes?
  5. domeinwiki begint met inhoudelijke vulling: daadwerkelijk beschrijven van de relatie tot NORA. Indien deze beschrijvingen al op een andere manier gemaakt zijn (zoals naar lokale kopie van NORA), kan mogelijk geautomatiseerd deze beschrijving 'vertaald' worden naar de nieuwe methode.
  • NB: de subrelaties zijn niet nodig indien de domeinwiki weet dat er enkel 1 op 1 relaties zijn, dus niet meerdere NORA-elementen die relevant zijn voor één element in de domeinwiki.
  • NORA hoeft voorbereidend niets te doen: met de open standaard (SPARQL?) kan naar NORA-elementen verwezen worden (gaat dit per URL?).
  • NORA wil graag een PoC maken met één domeinarchitectuurwiki; een simpele koppeling in een demo-omgeving waarna in NORA getoond kan worden dat deze relatie gelegd is.