Overleg:NORA online: verschil tussen versies

Uit NORA Online
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
(Tekst vervangen door '==Toegankelijker voorpagina== Rationale: Minder expliciet waar de wiki bij helpt (op basis van statistieken: veel gebruikers die NORA willen 'lezen') Verwijzen naar 'NORA geb...')
Regel 1: Regel 1:
__NOTOC__
==Toegankelijker voorpagina==
{{uitgelicht|Op dinsdag 10 september 2013 is tijdens een ICTU café het dossier [[ketensturing|Ketens de baas]] gepresenteerd. U kunt het [[ketensturing|hier]] online bekijken en downloaden.}}
Rationale:
Minder expliciet waar de wiki bij helpt (op basis van statistieken: veel gebruikers die NORA willen 'lezen')


==Wat is NORA==
Verwijzen naar 'NORA gebruiken' wat centraler, als 'toepassen'. Mist nog wel instrumenten (verwijzen naar PSA of toets).
Burgers en bedrijven verwachten een goed functionerende, dienstverlenende overheid. Samenwerking tussen overheidsorganisaties, waarbij zij hun processen afstemmen en gebruikmaken van elkaars informatie, is hiervoor een belangrijke voorwaarde. NORA, de Nederlandse Overheid Referentie Architectuur, helpt de samenwerking te realiseren.


NORA bevat principes, beschrijvingen, modellen en standaarden voor het ontwerp en de inrichting van de informatievoorziening van de overheid en de dienstverlening aan burgers en bedrijven. Het is een instrument dat door architecten, projectleiders en managers kan worden benut bij het verbeteren van de dienstverlening aan burgers en bedrijven en het vermogen tot samenwerking van hun organisatie. De NORA is ontwikkeld in 2005 en heeft inmiddels de versies 1.0, 2.0 en 3.0 opgeleverd. In 2009 is NORA door het kabinet vastgesteld als norm voor de overheid.
Hoofdpagina# Waarom u NORA toepast linken naar NORA_gebruiken#Kabinetsbeleid?
 
--[[Gebruiker:Jdirks2|Jdirks2]] 15 jan 2014 17:02 (CET)
NORA is primair ontwikkeld door en voor informatiearchitecten, maar is inmiddels bruikbaar gemaakt voor veel meer doelgroepen, zoals projectleiders, adviseurs, beleidsmedewerkers en bestuurders.
 
==De NORA-wiki==
Deze wiki ondersteunt het gebruik en de doorontwikkeling van NORA. Alle inhoud van NORA, zowel vastgesteld als in concept, is in deze wiki openbaar. Na registratie op de wiki kunt u gericht (per pagina) reageren met suggesties voor verbetering, of vragen over de toepassing. Ook kunt u oplossingen uit eigen praktijk toevoegen om deze ervaringen te delen met andere (overheids)organisaties (zie ook [[Help/Reageren|Hulppagina bij reageren]]).
 
==Gebruik van NORA==
NORA kan op verschillende manieren worden gebruikt (zie ook [[Gebruiken NORA]]):
 
===Opstellen van architecturen===
NORA kan gebruikt worden als kader in het architectuurproces van de organisatie, bij het opstellen van architectuurdocumenten, zoals een enterprise-architectuur, projectstartarchitecturen, solutionarchitecturen en referentiearchitecturen voor specifieke domeinen.
 
===Toetsen van architecturen===
Van belang is dat een voorziening die in een solutionarchitectuur wordt beschreven goed aansluit op de enterprise-architectuur van de organisatie en op gemeenschappelijke voorzieningen en architecturen van andere overheidsorganisaties waarmee wordt samengewerkt. Zo’n goede aansluiting kan worden geborgd door het gebruik van projectstartarchitecturen en architectuurtoetsen.
 
Er zijn diverse organisaties gespecialiseerd om zulke architectuurproducten op te stellen en/of te toetsen door onafhankelijke, ervaren architecten, zoals Stichting ICTU, Inspearit, Capgemini en Novius. (NB Als uw organisatie ook zulke architectuurtoetsen aanbiedt, laat het ons dan laten weten, zodat we dat ook kunnen vermelden.)
 
===Sturen op interoperabiliteit===
Bestuurders die willen dat hun organisatie intensiever gaat samenwerken met andere (overheids)organisaties, kunnen de toepassing van NORA in de organisatie borgen. Zij kunnen de verantwoordelijken voor architectuur in hun organisatie opdracht geven om de strategie en tactiek van de organisatie te concretiseren aan de hand van NORA, zoals hierboven beschreven, en de uitkomsten van dit proces bekrachtigen.
 
==Doorontwikkeling van NORA==
NORA groeit organisch, door:
*Afstemming op de wensen van NORA dochters;
*uitbreiding op basis van actuele thema's, zoals bepaald door de [[Architectuur Board NORA]] en uitgewerkt in katernen;
*feedback die u als gebruiker geeft in de wiki of door te mailen met [[NORA beheer]] (zie ook [[Help/Reageren|Hulppagina bij reageren]]).
 
Op korte termijn zal de inhoud van deze wiki verbonden worden met de inhoud van andere referentiearchitecturen. Dit stelt gebruikers in staat om sneller relaties in kaart te brengen tussen de inhoud van de verschillende referentiearchitecturen. Dit is handig wanneer gebruikers deelnemen in domeinoverstijgende projecten.
 
Meer over de uitbreiding naar nieuwe katernen en andere ontwikkeling vindt u bij [[Planning]].

Versie van 15 jan 2014 18:02

Toegankelijker voorpagina[bewerken]

Rationale: Minder expliciet waar de wiki bij helpt (op basis van statistieken: veel gebruikers die NORA willen 'lezen')

Verwijzen naar 'NORA gebruiken' wat centraler, als 'toepassen'. Mist nog wel instrumenten (verwijzen naar PSA of toets).

Hoofdpagina# Waarom u NORA toepast linken naar NORA_gebruiken#Kabinetsbeleid? --Joris Dirks 15 jan 2014 17:02 (CET)